Skola: Byt telefon

Ny telefon? Byt enkelt mellan Iphone och Android – så funkar det

Idag är det ganska enkelt att byta telefon, även om du gör bytet från Android till Iphone eller tvärtom. Ändå finns det en del saker du bör tänka på och de går vi igenom här. Dessutom listar vi vad du alltid bör göra när du skaffar ny telefon för att undvika problem i framtiden.

Publicerad Uppdaterad

Operativsystemen Ios och Android blir allt mer lika varandra och erbjuder i stort likartade möjligheter. Att byta från Android till Iphone eller från Iphone till Android är därför idag inte ett så stort steg. Apputbudet är i stort likartat och de mest populära apparna finns, ser ut och fungerar i stort sett likadant oavsett om du använder dem i en Iphone eller en Android. Spotify, Facebook, Instagram, Swish, Mobilt Bank ID, ja listan kan göras väldigt lång.

Från början var Ios mer finslipat och snyggt, men begränsat och Android mer anpassningsbart, men inte lika fulländat utseendemässigt. Idag har de båda blivit allt mer lika varandra och erbjuder liknande funktioner. Apple har introducerat allt mer valmöjligheter i Ios, nu senast genom att du precis som i Android kan ha widgets på startskärmen och Google har finputsat Android.

Vi delar in artikeln i 3 delar (klicka för att komma direkt dit):

Operativsystemen Ios och Android blir allt mer lika varandra och erbjuder i stort likartade möjligheter. Att byta från Android till Iphone eller från Iphone till Android är därför idag inte ett så stort steg. Apputbudet är i stort likartat och de mest populära apparna finns, ser ut och fungerar i stort sett likadant oavsett om du använder dem i en Iphone eller en Android. Spotify, Facebook, Instagram, Swish, Mobilt Bank ID, ja listan kan göras väldigt lång.

Från början var Ios mer finslipat och snyggt, men begränsat och Android mer anpassningsbart, men inte lika fulländat utseendemässigt. Idag har de båda blivit allt mer lika varandra och erbjuder liknande funktioner. Apple har introducerat allt mer valmöjligheter i Ios, nu senast genom att du precis som i Android kan ha widgets på startskärmen och Google har finputsat Android.

Vi delar in artikeln i 3 delar (klicka för att komma direkt dit):

Från Iphone till Android

Från Android till Iphone

Oavsett Iphone eller Android: Ny mobil – glöm inte det här

Från Iphone till Android

Det är enkelt att ta med dig det viktigaste från din Iphone till en ny Android. Det gäller till exempel dina bilder och filmer från kamerarullen, kontaktlista och dina kalenderhändelser. I en Iphone är de flesta uppgifterna i telefonen kopplade till ditt Apple-ID och i en Android kopplas det istället till ditt Google-konto. Imessage som används i Iphone och till exempel Ipad och Mac-datorer för att skicka meddelanden finns bara där så i Android är du hänvisad till sms eller tjänster som Facebook, Whatsapp och liknande som ju finns för både Ios och Android. Samma sak gäller Facetime. I Android får du istället använda Googles videochattapp Duo som även finns till Ios eller använda en app för videosamtalen. Vilket nu som passar dig och den du ska prata med bäst.

Det första steget

Ett naturligt första steg är att helt enkelt använda den överföringshjälp som tillverkaren av din Androidmobil erbjuder. Google har en egen service och den består i att du laddar ner appen Google Drive till din Iphone. I den appen får du, när du väl loggat in med ditt Google-konto, trycka på menyknappen i övre hörnet och sedan Inställningar följt av Säkerhetskopiering. Där får du hjälp att kopiera kontakter, kalender och foton och filmer från Iphone till Googles servrar. När du sedan loggar in på din Android för första gången så finns dina kalenderposter och kontaktlista redan där. Och bilder och videoklipp hamnar i appen Google Foto.

Utöver detta sätt finns flera mobiltillverkare som har egna verktyg för att föra över innehåll från din Iphone till den nya Android-telefonen. Huawei har till exempel appen Telefonkloning och Samsung har Smart Switch. Just Samsung Smart Switch kan du använda genom att ansluta kabel mellan de båda telefonerna, din Iphone och din nya Samsung, och då får du möjlighet att föra över betydligt mer information än vad som går trådlöst. Med Samsung Switch ska du till exempel kunna föra över sparade sms-konversationer och dessutom få genvägar att ladda ner de appar du har på din Iphone även till din Android i de fall de finns tillgängliga. Båda dessa funktioner fungerar dock dåligt när vi provar i praktiken. 

Utöver dessa överföringssätt finns även en lång rad specialiserade appar och datorprogram som ska hjälpa dig att föra över mer eller mindre allt innehåll. Vi har provat några av dessa och bland annat i flera avancerade steg exporterat sms-historiken från Iphone till en dator för att sedan via en app kunna importera det i Androiden bara för att få felmeddelanden. Inget av det vi testat på det området har helt enkelt varit bra och säkert nog för att tipsa om.

Googles appar och andra appar

Precis som webbläsaren Safari i Iphone kan Googles webbläsare Chrome i Android hålla dina bokmärken uppdaterade både i dator och mobil om du använder samma webbläsare i båda enheterna. Faktum är, om du redan använder några av Googles appar i din Iphone, så är flytten till Android enklare. Då behöver du bara ladda ner och starta samma app i din Iphone, logga in, och sedan är du igång. Det här gäller till exempel webbläsaren Chrome, Google Foto och Hangouts, men även andra Google-appar. Dessutom behöver du bara logga in i IPhone med ditt Google-konto så synkas dina sparade kontakter och kalenderposter till mobilen och din e-post ställs in i Apples e-postapp.

När du loggat in i till exempel Google Foto på din nya Android och är tidigare användare av appen kommer du direkt att se dina bilder. På samma sätt fungerar många appar som lagrar sina data i molnet, så du har givetvis kvar din meddelandehistorik och vänlistor i appar som Messenger, Whatsapp och Instagram. Det gäller dock inte alla appar och om appen av någon anledning lagrar innehåll lokalt på din telefon så kommer det inte följa med till din nya telefon. Mobilt Bank ID måste du till exempel ladda ner och installera från grunden, av säkerhetsskäl.

Viktigt steg: Stäng av Imessage

När du använt en IPhone och byter till Android behöver du se till att avregistrera ditt mobilnummer från Imessage för att vara säker på att sms verkligen kommer fram direkt till din Androidmobil. Gör du inte det kan meddelanden bli försenade eller bara hamna till exempel i din Ipad. För att avregistrera ditt mobilnummer från Imessage kan du följa stegen här hos Apple: https://selfsolve.apple.com/deregister-imessage/se/sv

Apples tjänster och Googles motsvarigheter

Medan Facetime och Imessage saknas i Googles Android-värld finns det både nya tjänster att bekanta sig med och ersättare till det du är van vid från Iphone.

Icloud
I Iphone och Apples andra enheter används Icloud för molnlagring. Där ligger till exempel bilder du tar, säkerhetskopior och e-post. I Android samlas all molnlagring i ditt Google-konto och där samsas Gmail, Google Foto och Google Drive om utrymmet. I Apples Icloud ingår 5 GB gratis utrymme innan du måste börja betala för mer, men hos Google får du 15 GB innan du behöver betala. 

Icloud Mail
Har du din e-post hos Apple, med en me.com, icloud.com eller icloud.com-adress kan du faktiskt även läsa den e-posten i en Android om du vill det. Det kräver att du loggar in på kontot med imap-inställningar och de kan du hitta hos Apple genom att följa instruktionerna som ges här: https://support.apple.com/sv-se/HT202304

Hitta vänner
Med Iphone kan du se de andra Iphone-användare som godkänt det på en karta, tillfälligt eller permanent. Byter du till Android fungerar inte det, men en motsvarande funktion finns i Google Maps, så det alltså fungerar oavsett om den du vill dela position med har Iphone eller Android. Från menyn i Google Maps väljer du Platsdelning och där kan du bjuda in de du vill dela din plats med och fråga om de vill göra detsamma. Då får du förutom platsen se laddningsgraden på deras telefoner, bra att veta om ni ska stämma träff och de riskerar att få slut på batteri.

Apple Music
Har du ett abonnemang på Apple Music kan du faktiskt fortsätta använda det även i din Android. Apple Music finns som app även för Android och det är bara att logga in i den för att fortsätta där du slutade i din Iphone. Dessutom har Google sitt eget Youtube Music som är motsvarigheten och precis som på Iphone finns givetvis även Spotify, Tidal, Deezer och flera andra musiktjänster även på Android.

Apple TV Plus och Itunes
Har du ett abonnemang på Apple TV Plus så är det enda sättet att utnyttja det i Android att titta på innehållet via webbläsaren i telefonen, för någon app finns inte. När det gäller köpta långfilmer så har Iphone sin Itunes app och i Android heter motsvarigheten Google Play Filmer. Där kan du köpa och hyra filmer för att se i din Android eller andra enheter som stödjer det. Faktum är att appen Google Play Filmer även finns för Ios och Ipad OS så har ni i familjen sådana enheter kan ni se på filmer köpta där i alla era enheter.

Från Android till Iphone

Du som byter från Android till Iphone kan glädja dig bland annat åt att många av Googles appar, de du vant dig vid i Android faktiskt även finns tillgängliga i Iphone. Det här gör att du till stora delar, om du vill det, kan fortsätta använda samma appar som förr, med Google Foto, webbläsaren Chrome och så klart kan du även läsa din e-post i Gmail-appen eller i Apples egen e-postklient i Iphone, vilken du nu föredrar.

Att börja

Det självklara steget där du ska byta från Android till Iphone att helt enkelt starta Iphone och följa instruktionerna. Då kommer du som en del i inställningsprocessen bli ombedd att ladda ner appen Flytta till IOS på din Android. Appen finns i Google Play-butiken, är skapad av Apple och ser till att du får med bilder, filmer, kontakter, kalender och dina sms-meddelanden från din Android-telefon till Iphone. Dessutom hjälper appen dig att hitta de appar du har på din Android och låter dig välja om du vill ladda ner motsvarigheterna från Apples Appstore. När vi testar det här går det bra, med undantag för att sms-meddelanden som importerats alla får dagens datum och att alla appar inte hittas, men en stor del av dem.

En smart strategi för att minska antalet nyheter du måste lära dig när du byter från Android till Iphone är att helt enkelt fortsätta använda Googles tjänster. Ett exempel är Google Play Filmer, för har du köpt filmer i din Android så kan du fortfarande titta på dem i din Iphone. Google Play Filmer finns som app till IOS och loggar du bara in på samma Google-konto som tidigare så finns filmerna där och väntar på dig även i Iphone.

Googles tjänster och Apples motsvarigheter

Många av Googles tjänster finns även i din nya Iphone, men även om det är fullt möjligt att fortsätta använda Googles tjänster här kan du tjäna på att byta till Apples i vissa fall, för att få mest ut av din telefon. 

Google Drive
Icloud är Apples molnlagring och här har du automatiskt 5 GB gratis utrymme, att jämföra med de 15 GB gratis alla användare har i Google Drive innan du måste betala för att få mer. Icloud används för att lagra säkerhetskopia på din Iphone, för e-post , foton och en del annat. Särskilt om du använder flera Apple-produkter gör Icloud det enkelt att dela innehåll mellan enheter. 

Google Foto
Appen Bilder i Iphone är Apples motsvarighet till Google Foto och alla bilder du tar med telefonen sparaas automatsikt i molnet, på ditt Icloud-konto. Detta för att du enkelt ska kunna se bilderna även på din Mac-dator, på Ipad och så vidare om du använder de produkterna. Samtidigt går det utmärkt att fortsätta använda även Google Foto om du så önskar.  

Gmail
Att byte e-post är ju inget man gör utan problem, så att fortsätta använda Googles e-post är enklast. Apple erbjuder visserligen en egen e-post-tjänst i Icloud, men Gmail fungerar utmärkt i Iphone, både i Gmail-appen i Appstore och integrerad i Apples egen e-postapp. Loggar du in med ditt Google-konto i Apples e-postapp kan du även välja att få såväl kalender som kontaktlistan ständigt synkad och uppdaterad i din Iphone.

Oavsett Iphone eller Android: Ny mobil – glöm inte det här

För att undvika problem och obehag i framtiden finns det framförallt två saker du bör dubbelkolla när du skaffat och ställt in din nya mobil.

Hitta och stöldskydda

Både Iphone och Android-mobiler har funktioner för att hitta din mobil när den är försvunnen och låsa den om den är stulen. Därför är det en bra idé att prova de här tjänsterna och se till att de säkert är aktiverade och fungerar. Googles funktion för att hitta en android finns på https://www.google.com/android/find och Apples HItta min Iphone hittar du på https://www.icloud.com/find så logga in på dessa sidor från en annan enhet och se till att allt fungerar. Då kan du vara trygg sedan om olyckan skulle vara framme. Dessutom har vissa Androidtillverkare, framförallt Samsung (https://findmymobile.samsung.com/), egna funktioner för att hitta telefonen, ibland med fler finesser, så även de är värda att kolla upp närmare.  

Säkerhetskopiering

Skulle du tappa eller få din telefon stulen vill du så klart undvika att förlora viktig information. Regelbunden säkerhetskopiering är därför att rekommendera. Med Iphone kan hela telefonens innehåll säkerhetskopieras varje natt till Icloud så länge din telefon ligger på laddning, är i viloläge, ansluten till wifi och du har tillräckligt mycket ledigt utrymme på Icloud. Android-telefoner säkerhetskopierar löpande bilder som läggs till i Google Foto och uppgifter som kontakter och kalender synkas även de mot Googles servrar. Vill du ha en fullständig säkerhetskopia, med till exempel alla dina sms gör du klokt i att med jämna mellanrum göra detta till en dator. De flesta mobiltillverkare med Android har programvara för att hjälpa dig med det.