Ingen återvändo

Samsung Cloud ersätts av Microsoft Onedrive – så funkar det

Samsung tycks skrota sitt Samsung Cloud till förmån för ett samarbete med Microsoft Onedrive. Vi har provat att hoppa på tåget.

Publicerad Uppdaterad

Nyligen uppdaterade Samsung Note 10 och Note 10 Plus i Sverige till Android 10. I samband med det gav man också möjlighet för användare att växla lagringsplats för bilder och videoklipp från Samsungs eget Samsung Cloud till Microsoft Onedrive.

Tanken med Samsung Cloud är att du ska få tillgång till dina bilder och filmer oavsett vilken Samsung-enhet du använder. När du tar en bild med till exempel en Galaxy Note 10 ska den överföras till Samsung Cloud och ögonblicket senare vara tillgängligt även på din surfplatta Samsung Tab S6. 

Note först ut

Note 10 och Note 10 Pro är de första Samsung-enheterna där du istället kan ersätta molnlagringsutrymmet i Samsung Cloud med Microsoft Onedrive. Valmöjligheten finns i fotogalleriappen i telefonen och fler enheter väntas få den här möjligheten. Mobil har sökt Samsung för att få veta fler detaljer kring förändringen, men ännu inte fått något svar. 

När Samsung presenterade nya Note 10 och Note 10 Plus i augusti förra året så fanns Microsoft-chefen Satya Nadella med på scen och flytten till Onedrive är en del i ett större samarbete där Microsofts tjänster integreras med Samsungs produkter. Ett exempel är möjligheten att svara på meddelanden, dela information och se de senaste foton du tagit med mobilen direkt på datorn via det som Samsung och Microsoft kallar Länk till Windows. Tidigare hade Samsung sin egen tjänst Samsung Flow som gjorde i stort sett samma sak.

Ingen återvändo

När vi provar att ansluta Onedrive till bildgalleriet i Galaxy Note 10 får vi bekräfta att överföringen inte går att ångra och i informationen står att den lagringskvot vi har i Samsung Cloud kommer att upprätthållas i ett år av Microsoft Onedrive. Om du har betalat för extra datautrymme i Samsung Cloud följer det utrymmet med till Onedrive, men du får en återbetalning av din senaste debitering för Samsung Cloud.

Idag är överföringen till Onedrive frivillig, så även i Note 10 kan man välja att fortsätta använda Samsung Cloud tillsvidare. I samband med överföringen accepterar jag villkoren och får 10 GB i bonusutrymme. I processen passar Microsoft även på att be mig uppgradera till Office 365 för att få ännu mer utrymme och full tillgång till Office-apparna.

Driftstörningar

Efter en hel del problem och felmeddelanden som verkar ha att göra med tillfälliga driftstörningar i Samsung Cloud får jag till slut meddelandet att mina data flyttas till Microsoft Onedrive. Eftersom Note 10 än så länge är den enda telefon där fotogalleriet på det här sättet kan synkas direkt mot Onedrive befarar jag att jag förlorar synken direkt till exempelvis den Tab S6 som jag använder. Å andra sidan är bilder och filmer åtkomliga även där om jag laddar ner Onedrive-appen och synken mot Onedrive innebär ju att jag även kan få bilderna tillgängliga på till exempel en Apple Ipad eller en surfplatta från Lenovo, även om integrationen direkt med bildgalleriet saknas i de fallen. 

Egen mapp

I mitt konto på Microsoft Onedrive skapas nu en särskild mapp som heter Samsung Gallery, separat från de synkade bilder och filmer jag har där som tidigare synkats via Onedrive-appen. Jag får även information om att bildsynkningen via Onedrive-appen inaktiverats eftersom överföringen framöver kommer att skötas via gallerisynkningen istället. 

Även i Tab S6 dyker det upp en avisering från Samsung Cloud om att mina data håller på att överföras till Onedrive från Samsung Cloud. Trots alltså att Tab inte har möjlighet att initiera överföringen så visar den samma information som Note 10, att all data förs över från Samsung Cloud till Onedrive. Den här överföringen sköts alltså problemfritt, även på andra anslutna enheter än den Note 10 där överföringen initierats.

Överföringen, som för min del består av ungefär en gigabyte tar en stund och det varnas jag också för. Under tiden informationen förs över kan jag inte hämta eller dela dessa filer.

Även med andra enheter Onedrive stödjer

Använder du andra enheter tillsammans med Onedrive så kommer bilder du tar på en Iphone till exempel inte att dyka upp i fotogalleriet på en Samsung Galaxy Tab S6 som anslutits till Onedrive. Anledningen till det är att bilder från Iphone hamnar i mappen Camera Roll, medan Samsungs bildgalleri bara synkas med den separata mappen Samsung Gallery som hamnar som en egen mapp på din Onedrive.   

När överföringen är klar så har menyvalet för Samsung Cloud i fotogalleriappen i Note 10 bytt namn till Onedrive. Du kan själv välja vilka album i ditt fotogalleri i telefonen som ska synkas med Onedrive och de dyker upp på Onedrive som egna mappar. Om jag däremot skapar en sådan mapp på Onedrive verkar den först inte synkas till telefonen och när jag provar att lägga in en bild tagen med en Iphone i Samsung-mappen på Onedrive dyker inte heller den upp i det synkade galleriet i Note eller Tab S6. En lång stund senare dyker den dock plötsligt upp. Överföringen mellan de tre Samsung-enheter jag testar med verkar dock ganska skakig. När jag provar att ta bilder i Note 10 repektive Tab S6 däremot så tar det någon minut innan bilden i fråga laddas upp och sedan finns tillgänglig även på den andra enheten men i Galaxy S10 Plus möts jag framförallt av felmeddelanden.

Uppdatering: Efter ett par veckor så tycks Samsung och Microsoft nu ha övervunnit problemen och tjänsten fungerar.

Onedrive även på webben

Förutom att bilder uppladdade till Onedrive blir tillgängliga från Samsung-enheter och andra telefoner eller surfplattor med Onedrive-appen installerad så finns bilderna även på webben. Skulle du tappa bort eller få Note 10 förstörd kan du alltså se och ladda ner alla dina synkade bilder och filmer direkt från Onedrive på webben. Där visas bilderna i de album du bestämt och bilderna analyseras även och sorteras efter innehåll så att du kan se bilder från en viss plats eller sorterat efter tillexempel mat, utomhus, inomhus, gata och så vidare.