Vi förklarar

Vad är en GaN-laddare och behöver jag en till min mobil?

Galliumnitridladdare, eller GaN, blir en vanligare syn i butikerna. Vi förklarar vad det är och vilken nytta de gör.

GaN står för galliumnitrid och är en alternativ process för att göra halvledare i. Den vanliga processen är kisel, men det har länge funnits mer exotiska alternativ med vissa fördelar och nackdelar, som kiselkarbid, indiumoxid och galliumnitrid. Eftersom halvledartillverkarna har lagt så otroligt mycket krut på att miniatyrisera kiselhalvledare och denna insats inte är direkt överförbar på de alternativa processerna har de haft svårt att hävda sina fördelar.

Just laddare har dock visat sig vara en riktigt bra nisch för galliumnitridprocessen. Det går nämligen att göra halvledare som tål mycket högre effekter med lägre värmeutveckling av det slag som finns i transformatorer i galliumnitrid, den sorts transformatorer som finns i laddare. Du har säkert själv lagt märke till att ju högre effekt en laddare har desto större är den, och en datorladdare är mycket klumpigare än en mobilladdare. GaN är helt enkelt en teknik som gör det möjligt att bygga en laddare som är mindre och smidigare för samma effekt.

Om du ska köpa en ny laddare kommer du säkert att springa på laddare som anger att de är gjorda med GaN. Fördelen är då att de är i smidigare format, nackdelen är att de är lite dyrare. Skillnaden krymper, och det är inte osannolikt att GaN blir standardalternativet i laddare om ett par år. Det finns i dag GaN-laddare som kan snabbladda flera datorer och mobiler samtidigt med en totaleffekt på upp till 200 watt utan att vara särskilt klumpiga.

En smidigare laddare är förstås trevlig att ha, men den är inte magiskt mycket mindre än en vanlig laddare, så om du är nöjd med din nuvarande laddare finns det egentligen ingen anledning att byta ut den bara för att det står GaN på en nyare laddare.

Det här är ett utdrag ur en längre artikel exlusiv för Plus-medlemmar. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Här kan du läsa den fullständiga artikeln om hur du väljer mobilladdare.