HP Ipaq 6915

I höstas började HP sälja Ipaq 6515, och på Mobil konstaterade vi i vårt test att det var en "supermaskin". Men räcker den här uppgraderingen när konkurrenterna hårdsatsar?

Publicerad Uppdaterad

För den som vill använda e-post på allvar innebär ett tangentbord att en smartphone blir en betydligt nyttigare apparat. Det insåg HP redan för ett år sedan när Ipaq 6515 kom ut. Då var Ipaq 6515 en riktigt nyskapande smartphone med inbyggd gps.

Sedan dess har det flutit mycket vatten under broarna. HP är inte längre ensamma om smarta mobiler med gps. Och mobiljättar som Nokia och Sony Ericsson släpper just nu flera smidiga smartphones med tangentbord.

Inbyggd gps och inbyggt w-lan är två egenskaper som ska locka köpare till Ipaq 6915. För att använda gps-funktionen fick jag först ladda ner en lokal karta; jag valde Stockholmsregionen. Det finns kartor över de flesta västeuropeiska regioner.

Programmet för gps-navigering i telefonen är Tomtom Mobile 5. Det är ett välutvecklat bra program. En svensk röst vägleder under körning. Det går också att välja att få röstinstruktionerna på andra språk. För att starta en körning är det bara att knappa in stad och gata.

Det är inget direkt fel på gps-lösningen i Ipaq 6915, men den står sig inte längre riktigt i konkurrensen. Anledningen är att gps-antennen inte hittar positionen på kartan särskilt snabbt, och missar en del svängar under min testkörning med bilen, vilket gör att jag hamnar fel ibland. Flera konkurrenter har faktiskt snabbare och bättre gps-antenner i sina system.

Men gps är trots allt bara en av funktionerna med Ipaq 6915. Det här är en smartphone med nya Microsoft Windows Mobile 5. Du kan bland annat öppna och redigera Word-, Excel-och Powerpoint-dokument. Det är en av de stora styrkorna med den här smarta mobilen, kanske den största styrkan.

Även Windows Mediaplayer finns installerad, vilket innebär att du kan spela upp musik och filmer. Det finns också en inbyggd megapixelkamera i Ipaq 6915, men bildkvaliteten är ärligt talat ganska halvdan. Men det duger till att skicka mms.

Tangentbordet är välkommet för oss som skickar mycket sms. Och skärmen ger en bra överblick över inkomna meddelanden. Tangentbordet har dock inte någon perfekt känsla. Knapparna är lite för grunda.

Vad HP saknar i konkurrensen är framför allt stöd för 3G. Smarta mobiler är definitivt den typ av mobiltelefon som mest av allt drar nytta av snabbt internet. Och 3G ger som bekant betydligt snabbare mobilt internet än gamla gsm/gprs.

Hela Ipaq 6915 är ju som gjord för internet - bra e-postprogram (Outlook Mobile), riktig webbläsare (Internet Explorer) och chattprogrammet MSN Messenger. Men när jag hämtar en dags e-post via gprs går det ganska segt. Och när min sambo ringer mitt i mejlhämtningen avbryts nedladdningen. Det hade inte hänt med 3G.

Att koppla upp sig till trådlösa nätverk (w-lan) är dock väldigt enkelt, men det gäller att koppla bort automatisk sökning av tillgängliga w-lan när man är inne i storstan, för annars får man ständiga frågor om vilka nätverk man vill ansluta till. W-lan drar också mycket batteri. Över huvud taget kan batteritiden kännas lite klen.

Ipaq 6915 är ändå en bra smartphone tack vare alla funktioner den är fylld av. Men konkurrenterna har vässat sina alternativ på senare tid och HP är nu långtifrån ett självklart val för den som vill ha en smartphone med tangentbord.

576751

Plus

Bra synkning

Officestödet

Webbläsaren

Bra på e-post

Minus

Inte 3G

Halvdan kamera

Dålig batteritid

och minus>

Nokia E61 och Sony Ericsson P990 är två smartphones som börjar säljas till sommaren. Mio A701 och E-ten M600 är två GPS-mobiler.

Ipaq 6915 är en bra kombination av mobiltelefon och handdator, men den saknar 3G, och den inbyggda gps-lösningen har brister. Integrationen med Microsofts pc-program (dokument och Outlook) är mycket bra.

Typ: Gsm-mobil med fyrband och edge

Vikt: 175 gram

Mått: 118 x 71 x 18 mm

Operativsystem: Windows

Mobile 5.0 for Pocket PC

Minne: 64 Mbyte RAM, 128 Mbyte ROM, mini-SD-kortplats

Program: Kalender, adressbok, mediespelare, Word Mobile, Excel Mobil, Powerpoint Mobile, Internet Explorer Mobile, att-göra-lista, Voice Recorder, anteckningar, Windows Media-player (mp3 och video) m m

Internet och datafunktioner: Webbläsare, e-post, IR, bluetooth, gprs, edge

Wap: Ja, version 2.0

Anslutning till pc/mac: Anslutning till pc med medföljande USB-kabel och program

Skärm: 3 tums genombelyst skärm, 65 000 färger

Spel: Solitaire samt nedladdningsbara

Telefonbok: Outlook Mobile, synkroniseringsbar med Microsoft Outlook i pc-dator

Kamera: Inbyggd med upp till 1,3 megapixel

Tillbehör: Trådlös handsfree, bilmonteringssats, minneskort

Uttag för extern antenn: Ja

Pris: 7 200 kronor

Ipaq 6915>

Delbetyg

Telefoni&data 8

Multimedia 7

System&program 9

Användarvänlighet 8

Prestanda&minne 7

Totalbetyg 78%