https://www.mobil.se/tester/j-mf-rande-tester/duell-apple-ipad-2018-mot-huawei-mediapad-m5
565130
Jämförande tester
Surfplattor för runt 5000 kronor

Duell: Apple Ipad (2018) mot Huawei Mediapad M5

● BILDSPEL
Med Apple Ipad (2018) och Huawei Mediapad M5 har vi fått en Ios-surfplatta och en Androidplatta med på pappret liknande pris och funktioner. Vilken är bäst? Vi har jämfört dem, med användningsområdena i fokus.

Kvalitet och format

Ipad 9,7 (2018)

Ipad är numera lite budget i smyg, där de mer påkostade lösningarna lämnats till Ipad Pro-serien. Byggkvaliten är det inget fel på, men man märker det på tjockare ramar runt skärmen, en fysisk hemknapp och en skärm utan några finesser som rundslipade kanter. Robust utan något extra.
Betyg 3

Huawei Mediapad M5

Huawei Mediapad får in en märkbart större skärm på en något större platta, som väger ungefär detsamma. Rundslipade kanter på skärmen, en infälld fingeravtrycksläsare på sidan och knappar infällda mot plattans baksida visar på viss omsorg i att ge plattan lite lyxigare känsla, förutom att man får mer skärm för formatet.
Betyg: 4

Vinnare: Huawei Mediapad M5

I stället för dator

Ipad 9,7 (2018)

Det är Apples Ipad Pro som är det verkliga alternativet till en laptop, och den enklare Ipad saknar till exempel kontakt för att ansluta tangentbordslock. För vardagssysslor som att surfa och läsa och svara på e-post funkar Ipad utmärkt, men är ni flera i familjen som ska dela på den kan det bli problem, för Ios är inte bra på att hantera flera användare på samma enhet.
Betyg: 3

Huawei Mediapad M5

På en Androidplatta kan du ha mer än en användare inloggad samtidigt, var och en med sina egna appar och inställningar, vilket är bra om ni är flera som delar på plattan. Mediapad har ett tangentbord som tillbehör som Huawei officiellt inte tar in till sverige, men Elgiganten säljer det ändå. Gillar du inte gmail har Huawei även en egen trevlig epostapp, och Googles tjänster för dokument i molnet är mer användbara än Apples om du inte har en Macdator.
Betyg: 4

Vinnare: Huawei Mediapad M5

Titta på film

Ipad 9,7 (2018)

Ipads skärmformat på 4:3, som en gammaldags teve, är numera ett handikapp när mycket av det tv-innehåll som produceras är i bredare format. Man får då mindre bild med svarta kanter över och under. Skärmen är annars bra, även om man är flera som tittar, och upplösningen räcker till HD-video, om inte 4k eller HDR-färgåtergivning. Högtalarna levererar förhållandevis bra ljud, men de är placerade på skärmens ena sida, så mycket till stereoljud får man inte.
Betyg: 3

Huawei Mediapad M5

Skärmen har ett 16:9-format som gör sig bättre för filmtittande med dagens utbud. Den klarar av att vinklas utan att färgerna förvrängs för mycket om man är flera som tittar. De fyra högtalarna på baksidan levererar riktigt bra ljud vilket bidrar till upplevelsen, även om jag hade väntat mig högre maximal volym. Som för Ipad har skärmen en upplösning som klarar av HD-video men inte 4K eller HDR-färger.
Betyg: 4

Vinnare Huawei Mediapad M5

Spela spel

Ipad 9,7 (2018)

Spel är Ipads starkaste sida. Dels för att nya spel kommer först till Ios, och en del av dem bara dit, men framför allt kommer plattans prestanda till sin rätt. Ipad är inte Apples mest högpresterande surfplatta, men den överträffar ändå det mesta inom Androidvärlden. Dessutom lägger Apple krutet på att få just grafik att flyta så bra som möjligt, vilket förstås särskilt märks i spel med 3D-grafik.
Betyg: 5

Huawei Mediapad M5

Att Mediapad M5 har ett lite klenare chipset än Ipad, i synnerhet när det kommer till grafik, märker man egentligen bara av i just spel. Utbudet av spel till Android har blivit betydligt bättre, men fortfarande finns det spel som bara dyker upp till Ios, eller som är lite bättre i versionen till Apple-enheter. För mindre krävande spel är det ingen större skillnad mellan de två enheterna i testet.
Betyg: 3

Vinnare: Ipad 9,7 (2018)

Batteritid

Ipad 9,7 (2018)

Apple uppger 10 timmars användning av den senaste Ipad som batteritid, vilket är oförändrat jämfört med tidigare versioner av Ipad. Apple ljuger inte, men den batteritiden förutsätter att man inte använder skärmen på full ljusstyrka, vilket man nog behöver på det ljusa halvåret. Med maximal ljusstyrka ska man snarare räkna med strax över fem timmars skärmtid innan det är dags att ladda om plattan. Och då får man ha tålamod. Med den medföljande laddaren tar det nästan fem timmar att ladda plattan från tomt till fullt batteri.
Betyg: 3

Huawei Mediapad M5

Vi har jämfört batteritiden för de två surfplattorna på flera olika sätt. Dels i ett par olika prestandatester som mäter batteritiden vid belastning, dels genom att spela Youtubevideo på maximal ljusstyrka på skärmen tills batteriet tar slut. Huawei Mediapad M5 presterar något bättre resultat än Ipad i samtliga dessa tester. Men det är när batteriet väl är slut som Mediapad har en solklar fördel. Med den medföljande laddaren laddar du plattan till 33 procent på en dryg halvtimme och fullt på strax över två timmar, mindre än halva tiden mot vad det tar att ladda Ipad.
Betyg: 4

Vinnare: Huawei Mediapad M5

Totalbetyg:

Apple Ipad 9,7 (2018): 17/25
Huawei Mediapad M5: 19/25

Vinnare: Huawei Mediapad M5

Ser du surfplattan som en spelmaskin levererar Ipad (2018) mer värde för samma slant, men för övriga användningsområden har Huaweis Androidplatta flera små fördelar. Lägg till det en lite bättre kvalitetskänsla och mycket snabbare laddning och segern är klar.

Kategorierna förklarade

Kvalitet och format

Materialval och snygga detaljer i konstruktionen kanske inte är avgörande för en surfplattas funktionalitet, men kan ändå påverka hur mycket man tycker om den och hur länge den håller.

I stället för dator

Många ser surfplattan som ett sätt att slippa ha en dator. Handlar ditt datorbehov främst om att surfa, svara på mejl och skriva en del enklare dokument går det bra.

Titta på film

Surfplattans kombination av smidigt format och låg vikt men stor skärm gör den idealisk för att ha med sig och titta på film, själv eller tillsammans med andra.

Spela spel

Att spela spel är kanske inte en nyttofunktion, men bärbar spelkonsol för barn och vuxna är ett av de mest klockrena användningsområdena för surfplattan.

Batteritid

En död platta är en dålig platta. Därför är det av intresse hur många timmars användning du får ut av den innan den behöver laddas, men också hur snabbt den är tillbaka på banan igen när det är dags att tanka batteriet.