https://www.mobil.se/tester/j-mf-rande-tester/duell-apple-ipad-pro-vs-microsoft-surface-pro-4
560469
Jämförande tester
Jämföra äpplen och fönster

Duell: Apple Ipad Pro vs Microsoft Surface Pro 4

Är Surface bara för Officenördar och funkar Ipad Pro bättre för Mac-användare? Vi satte de två plattorna mot varandra i en duell.

Sida 1

Hårdvara & portabilitet

Apple Ipad Pro
Skärmen hos Ipad Pro är förvisso 0,6 tum större än den hos Surface, men främst är det Apples designval som gör att enheten känns betydligt mycket större än Surface. Stora sorgkanter runt varenda sida av skärmen och onödigt mycket plats för hemknappen gör enheten onödigt stor. 

Kvalitetsmässigt finns det annars inte mycket att klaga på. Apples prylar osar kvalitet rakt igenom i allt från materialval till uppbyggnad, men den känns ändå rätt klumpig och inte helt genomtänkt.

Microsoft Surface Pro 4
Stödet! Microsofts inbyggda stöd direkt i plattan, som dessutom är rejält ställbart, ger riktigt mycket mervärde för både ritande och skrivande. Ett något nättare ytmått i kombination med mer eller mindre samma vikt gör också att Surface känns betydligt smidigare att släpa med sig från start.

Magnesiumhöljet ger ungefär samma känsla som aluminium. Ur en rent estetisk synvinkel är det klart att alla portar, gångjärn och fläkthål inte ger samma rena intryck som Ipad, men samtidigt finns allt där av en högst vettig anledning.

Vinnare: Microsoft Surface Pro 4

Skärm & uppkoppling

Apple Ipad Pro
Apple kan skärmar och givetvis är skrytprodukten Ipad Pro inget undantag med fantastiska färger, rejäl svärta och riktigt bra upplösning. Med tanke på priset och att de senaste telefonerna redan har det kan vi sakna 3D Touch-funktionen, men annars finns inget att klaga på.

Uppkopplingsmässigt spöar Ipad Surface på det trådlösa då det går att få 4G-modem inbyggt direkt i enheten. Samtidigt ligger Ipad långt efter när det kommer till rent fysisk uppkoppling med sladd. Det lilla som går att koppla in görs med adapterkablar för åtminstone 300 kronor styck och inte ens då känns det helt smidigt.

Microsoft Surface Pro 4
Svärtan är vad som utmärker sig hos Surface. Pixeltätheten är närmast identisk mot Ipad Pro och färgerna är närmast likvärdiga. Men just svärtan är antagligen det bästa vi sett i en bärbar Windowsmaskin.

Vi saknar möjligheten till inbyggd 4G-uppkoppling och det är ganska störande att Microsoft enbart tycker sig få plats med ett mikro-SD-kort istället för ett fullstort. Men är tillbehör din grej bjuder USB-porten på rätt stora möjligheter, även om vi såklart gärna hade sett flera sådana runt plattan.

Vinnare: Microsoft Surface Pro 4

Produktivitet & mjukvara

Apple Ipad Pro
Ios är … ärligt talat inte speciellt bra anpassat för stora skärmar som Ipad. Än tydligare blir det på en Ipad Pro där ikoner har löjligt mycket plats runt sig. Du kan köra två appar sida vid sida på plattan, tack vara skärmstorleken numera i stort sett i fullskärmsläge för båda, men frånsett det gör inte Ipad Pro egentligen så mycket mer än vad de mindre paddorna klarar av.

Mjukvarumässigt är det riktigt trevligt att alla Apples appar för produktivitet, videoredigering och musikskapande ingår. I stort sett alla andra appar du köper kostar dessutom betydligt mindre än desktop-varianterna. Samtidigt handlar det ofta om bantade program där du kan göra grovjobbet, men behöver en riktig dator för att göra klart allt finlir.

Microsoft Surface Pro 4
Microsoft hade gott kunnat bjussa på åtminstone en årsprenumeration av Office 365 och Onedrive vid köp av plattan. För när det gäller program till Windows så kostar allt betydligt mer än till mobila format. Samtidigt innebär fullständiga Windows att det är fullständiga appar där du har möjligheten att göra hela jobbet från början till slut.

Windows 10 är dessutom en rejält förbättrad historia i form av arbetsverktyg än vad den minst sagt ambivalenta Windows 8 var och betydligt trevligare för pekskärmar än vad Windows 7 och tidigare var. Detaljen om multitasking är dessutom inte ens en fråga här.

Vinnare: Microsoft Surface Pro 4

Sida 2

Prestanda

Apple Ipad Pro

Apple lyfter gärna fram hur bra prestanda som erbjuds i Ipad Pro. Imovie kan hantera en hel hög simultana 4k-filer samtidigt, Pixelmator kör sina avancerade reparationsprogram i stort sett i realtid och de program som stöder det flyter perfekt när två appar körs på skärmen samtidigt.

Ipad och Ios flyter på fantastiskt, som alltid. Samtidigt handlar det som tidigare nämnt väldigt mycket om specialutvecklade eller förenklade program här. Fullständiga Photoshop eller Illustrator från Adobe finns inte (även om de mobila varianterna kan mycket är de långt från fullversionerna), så i många fall är det inte alltid speciellt tunga lass som behöver dras. Men sett till rent flyt är det inte mycket som slår Ipad Pro.

Microsoft Surface Pro 4
Här handlar det så klart väldigt mycket om huruvida du slantar ut de ganska stora extrapengarna för mer arbetsminne och snabbare processor för prestandan, samtidigt som vi inte haft tillräckligt lång tid för att avgöra om Windows 10 segar ner sig över tid, vilket har varit fallen med tidigare versioner.

Med det sagt är den Core i5-version som vi testar här inte på något sätt långsam. Fläkten talar såklart om för oss rätt fort när det görs för mycket i videoredigering eller liknande tunga lass, men samtidigt handlar det ju också om fullstora program som inte direkt är specialanpassade för just Surface som körs här och det fungerar lika bra som till vilken annan kraftigare dator som helst. Sett till formatet är det faktiskt aningen mer imponerande än det Apple gör med Ios.

Vinnare: Microsoft Surface Pro 4

Tillbehör

Apple Ipad Pro
Här är området som ska göra Ipad Pro till just Pro, men det är knappast speciellt smart. Tangentbordet, som i skrivande stund inte finns på svenska, känns snabbt ihopkastat. Hopvikt ger det en ganska underlig bula på Ipaden och uppvikt har vi förvisso trevligheten med upplysta tangenter, men dedikerade snabbtangenter är helt obefintliga.

Pennan fungerar jättebra jämfört med kapacitiva sådana, men för att vara ständigt uppkopplad mot paddan känns den knappast genomtänkt. Skriv- och ritkänslan finns där, men den hade kunnat vara bättre och några egentliga extrafunktioner utöver pennspetsen är det inte tal om. 

Det känns helt enkelt inte riktigt genomtänkt.

Microsoft Surface Pro 4
Pennan ingår, bara en sådan sak. Att pennan kan fästas medelst magnet på sidan av plattan (eller med clips), är försedd med utbytbara pennspetsar för olika skriv- och ritkänsla, har ett sudd i toppen och utnyttjar uppkopplingen mot plattan för både kortkommandon och styrning av Cortana är helt enkelt bara jättebra rakt igenom.

Tillbehörstangentbordet är stadigare än någonsin denna gång, och vid en jämförelse är Surface helt klart att föredra på mer instabila underlag, som i knät, än Ipad Pro (även om den inte är lika stabil som en laptop). Musplattan har även den blivit mycket bättre, även om det finns stor förbättringspotential här.

Vinnare: Microsoft Surface Pro 4

Den medföljande pennan och det inbyggda stödet gör enormt mycket för användarupplevelsen. Pratar vi ren arbetshäst kanske Ipad Pro klarar av många arbetsuppgifter och håller batteriet en aning längre. Men då en Surface är smidigare att bära runt på och klarar av alla delar av uppgiften känns det inte som om den i allmänhet rätt dåligt genomtänkta Ipad Pro har mycket att sätta emot.