https://www.mobil.se/tester/j-mf-rande-tester/j-mf-rande-test-12-grymma-h-rlurar
557959
Jämförande tester
Lurar med stort ljud

Jämförande test: 12 grymma hörlurar

● BILDSPEL
Vi har testat ett dussin vassa musikheadset – både med och utan sladdar.

Sida 1 - AKG & astro

För några år sedan var det mobiltillverkarna som dominerade när det gäller musiklurar med headsetfunktioner. Nu har marknaden blivit mer specialiserad och mobiltillverkarna drar ned på originaltillbehören medan hifi-märkena kompletterar fler och fler av sina produkter med mobilfunktioner. I testet hittar vi både klassiska audio-märken som Sennheiser, Bose och Bowers & Wilkins och tillverkare som startat med siktet inställt på musik i mobilen. Gemensamt för produkterna i testet är att det handlar om rejäla lurar. Samtliga har högtalarelement på 40 eller 50 mm.

AKG K845 BT

Hörlurarna från AKG har inte lika mycket personlighet som andra produkter i samma prisklass – åtminstone inte utvändigt. De mjuka delarna är klädda i syntetmaterial, så de känns väldigt varma efter en stunds lyssnande. Ljudet är neutralt och förstärker inte basen nämnvärt när mobilen spelar med helt platt equalizer. De stora högtalarmembranen gör att K845 kan spela både högt och djupt utan att kontrollen går förlorad. Lurarna klarar utan problem partier där musiken innehåller många lager. Detaljerna går fram och det låter aldrig grötigt. Den raka frekvensgången gör dock att ljudet nästan låter lite kallt om man inte lägger på ett par dB förstärkning i basen och de lägre diskantbanden. Bygeln är bred och övergången till lurkåporna består av rejäla – nästan överdimensionerade – leder i metall. Det ger ett tåligt intryck. Det finns små knappar utmed kanten som gör det möjligt att pausa musiken och justera volymen, men det går inte att byta låt eller spola. NFC-stödet gör det enkelt att koppla lurarna till Android- och Windowsmobiler. Det finns dock ingen logga som talar om var chipet sitter, så första gången måste man konsultera manualen eller gissa sig fram. Tyvärr ingår ingen väska, men det går att vrida kåporna 90 grader och lägga hörlurarna platt i packningen.

+
Tålig konstruktion
Detaljrikt ljud

-
Varma mot öronen
Snålt med tillbehör

Astro A38

Astro-lurarna har en design som för tankarna till 70- och 80-talets science fiction. Den primära målgruppen är datorspelare, men headsetet fungerar även för musik och har ett bra frekvensomfång. För att hålla nere fördröjningarna används AptX med »low latency«-tillägget – ett plus både för samtal och spelande. Musikljudet har en viss förstärkning i basen, men hörlurarna spelar annars neutralt. Detaljrikedomen når inte riktigt upp till samma nivå som de bästa modellerna i testet, men mikrofonljudet är utmärkt så A38 är ett bra val om du även vill kunna föra telefonsamtal. Astro A38 har aktiv brusreducering som släcker ut omgivningens ljud. Den genererar en del eget brus som hörs om man råkar slå på funktionen i tysta rum, men musikåtergivningen försämras inte och där den behövs fungerar dämpningen bra. För att göra lurarna unika kan man byta skalen på kåpornas sidor. Det finns ingen sladdingång, så det går bara att använda lurarna tillsammans med bluetoothprylar.

+
Bra mikrofonljud
Kan spela högt

-
Saknar sladdanslutning

Sida 2 - Beats, Bose, Bowers & Wilkins

Beats Solo2

Solo2 är ett bra val om du vill ha ett par kompakta lurar med kraftigt ljud. De är lätta att driva och spelar högt, men basen och diskanten tar väldigt mycket plats om man inte skruvar ned dem i mobilens equalizer – en karaktär som brukar kallas hängmatta. Med standardinställningar låter de bäst med klubbmusik på hög volym. Rock låter grötig och klassisk återges på ett ganska ointressant sätt om man inte kompenserar upp mellanregistret. Lurarna har ett skal i kraftig plast ovanpå en stomme av metall. Konstruktionen känns tålig, men den blanka ytan mattas lätt av repor och fingeravtryck. Lurarna levererar med två olika sladdar – med respektive utan mikrofon och mobilfjärr. Fjärrkontrollen ger flest funktioner med Ios-enheter. I kartongen finns också en mjuk väska i neopren.

+
Hopfällbara och lättdrivna

-
Kraftig hängmattekaraktär

Bose Soundlink OE

Ett par kompakta och hopfällbara lurar. Bygeln är tunnare och sitter inte lika hårt som exempelvis Beats eller SMS Audio, så lurarna känns svala och bekväma även när man lyssnar länge. Bose har inte glömt bort samtalsfunktionerna. Lurarna har text-till-tal och kan läsa upp namnet på den som ringer – förutsatt att numret finns i telefonboken. Uttalet kan ifrågasättas, men man förstår i regel vem som avses. Basen är inte lika kraftfull som i andra lurar – inte ens om man justerar upp den i mobilens inställningar. I gengäld är de väldigt detaljerade i högre frekvenser. Musikspelaren styrs via en enda knapp – två klick för nästa låt, tre för att backa. Tar batterierna slut är det möjligt att lyssna vidare med sladd. En mjuk väska i tyg ingår.

+
Bra funktioner för samtal

-
Saknar den djupaste basen

Bowers & Wilkins P5

Lurarna har en retroinspirerad och påkostad design med detaljer i metall och skinn. Fårskinn från Nya Zeeland enligt manualen. Klädseln på kåporna förbättrar naturligtvis inte ljudet, men naturmaterial andas lite bättre och göra att lurarna känns svalare när man lyssnar länge. Den hala ytan gör dock att de halkar omkring lite när man är i rörelse. Hörlurarna är lätta att driva och spelar med väldigt rak frekvensgång. Varken bas eller diskant låter överdrivna, men föredrar man mer hängmattekaraktär via mobilens equalizer klarar lurarna att spela med kraftig bas utan att andra delar av musiken försvinner. Sladden och kontakterna är ordinära saker i plast och matchar tyvärr inte den exklusiva känslan i hörlurarna.

+
Bra ljud och rak frekvensgång
Kvalitetskänsla

-
Hal yta mot öronen

Sida 3 - Philips, Jabra, JBl

Philips Fidelio NC1

En stark konkurrent till hörlurarna i Boses Quietcomfort-serie. Den aktiva ljuddämpningen ger ifrån sig ett svagt brus när man slår på funktionen, men den gör ett bra jobb och påverkar inte musiken negativt. Byggkvaliteten är utmärkt och lederna i den hopfällbara konstruktionen känns pålitliga. Lurarna sitter ganska löst, så de passar bättre i tåg- eller flygsätet än på promenaden. Ljudet har en aning för mycket bas och diskant med standardinställningar, men inte alls så påtagligt som exempelvis Beats. Ljuddämpningen drivs med ett batteri som laddas via USB-sladd. Tar batteriet slut stängs funktionen av, men musiken fortsätter. Ljudsladden är textilklädd och har en enkel mikrofon med svarsknapp. I förpackningen finns en halvhård tygväska och adapter för hörlurskontakten i flygplan.

+
Bra reselurar
Fungerar utan batteri

-
Svagt mellanregister

Jabra Revo Wireless

Jabras hörlurar är tillverkade i rejäla plastmaterial med matt yta. Kvalitetskänslan är betydligt bättre än hos exempelvis JBL Synchros trots att lurarna ligger i samma prisklass. Revo Wireless kostade nästan 1 000 kr mer när lurarna lanserades och idag framstår de som väldigt prisvärda i förhållande till ljudkvaliteten. En viss hängmattekaraktär går att urskilja och det är en bit kvar till precisionen hos de bästa lurarna i testet, men Jabra ger mycket för pengarna. Tyvärr andas materialet i öronkuddarna ungefär lika bra som ett par diskhandskar, så de blir snabbt väldigt varma. En sladd – i påkostat textilklätt utförande – ingår och gör det möjligt att lyssna vidare när batteriet tagit slut. Pekknapparna för volym och låtbyte är svåra att komma överens med, men play/pause- och svarsknappen fungerar bättre.

+
Bra kvalitetskänsla

-
Svårmanövrerade knappar

JBL Synchros E50BT

Testets billigaste hörlurar kommer från JBL. Ljudet är hyfsat – gott om volymresurser och jämn frekvensgång. JBL har dock inte lika bra kontroll på de stora 50-millimetersmembranen som AKG med sina nästan dubbelt så dyra K845BT. Det märks främst genom att mellanregistret blir otydligare när det är mycket tryck i basen. Ibland är ljudet också en aning vasst – som om lurarna balanserar på gränsen till distorsion i vissa frekvenser. Det är svårt att hitta en inställning på lurarna som känns riktigt bekväm och de känns tyngre än vad vågen visar. Lurarna fungerar även med sladd, men är ganska tunga att driva. 

+
Bra volymresurser
Fungerar även utan batteri

-
Tunga och plastiga

Sida 4 - Plantronics, Sennheiser, SMS, Sony

Plantronics Backbeat Pro

Med en vikt på nästan 340 gram är Backbeat Pro inga lätta hörlurar, men en bred och väl vadderad bygel gör att de sitter acceptabelt på huvudet. Konstruktionen är helt sluten och stänger effektivt ute omgivningen – även när den aktiva ljuddämpningen är avstängd. Det finns en mikrofon – aktiveras med en särskild knapp – som gör det möjligt att höra omgivningen utan att ta av hörlurarna. Backbeat Pro har få knappar. Istället använder man de gummiklädda ringarna på vardera kåpan för att justera volymen eller styra musikspelaren. För volymen fungerar det bra – det är bara att vrida på ringen för att höja eller sänka. Ringen på andra sidan går att vrida några grader och fjädrar sedan tillbaka. Fungerar hyfsat för att byta låt, men det är svårt att snabbspola med precision. Lurarna är tillverkade i plast och syntetmaterial och blir varma efter en stunds lyssnande. Ljudkvaliteten är bra, men lurarna deltar inte i den riktiga toppstriden. Plantronics får dock ett plus för den bredbandiga samtalsmikrofonen – lurarna fungerar fullt ut med HD Voice. Flera funktioner och standardinställningar går att ändra genom att man kopplar lurarna till en dator via USB-sladd. En enkel förvaringspåse i tyg ingår. 

+
Bra i bullriga miljöer

-
Tunga och varma

Sennheiser Momentum

Sennheiser Momentum känns minst lika påkostade som Bowers & Wilkins hörlurar, men har en lite mer återhållsam design med matta metallytor och en dämpad färgskala. Kvalitetskänslan går igen i alla detaljer och lurarna har en kraftig, gummiklädd kabel med fjärrkontroll och kontakter i metall. Sladden kopplas till lurarna med en 2,5-millimeterskontakt med bajonettlåsning. Ljudet är oerhört detaljrikt och skulle man mäta upp frekvensgången är sannolikt både AKG K845 BT och Bowers & Wilkins P5 mer linjära, men Sennheisers karaktär med en aning extra bas tröttnar man inte på i första taget. Riktigt skinn utanpå vadderingen gör att Momentum känns väldigt svala jämfört med andra slutna hörlurar. I förpackningen finns en extra sladd utan fjärrkontroll, adapter till stor hörlurskontakt och en väska. Lurarna går inte att fälla ihop eller platta ut, så de är ganska skrymmande. 

+
Utmärkt ljud även utan equalizer
Hög byggkvalitet

-
Går inte att lägga platt

SMS Audio Wireless Sport

Ett par trådlösa hörlurar för träningspasset. Sportkänslan går igen i alla detaljer – från väskan som påminner lite om en amerikansk fotboll till de perforerade överdragen på öronkuddarna. Passformen är ganska tajt, men materialen andas och lurarna känns svala på huvudet. Wireless Sport har också låg vikt jämfört med de flesta Bluetooth-hörlurar. Bose Soundlink är ännu lättare, men de sitter inte lika stadigt. Med standardinställning levererar lurarna ett ganska dovt ljud med mycket bas på bekostnad av de högre frekvenserna. Genom att justera equalizerns reglage blir ljudbilden mer komplett. Med sladden, så lurarna bra att använda även utan Bluetooth.

+
Lätta
Material som andas

-
Kräver justering för att låta bra

Sony MDR-1A

Sonys hörlurar är tyngre att driva än Sennheiser eller Bowers & Wilkins. Det stora effektbehovet gör att högre frekvenser kan dämpas i takt med basen. I partier där mellanregister och diskant spelar utan konkurrens levererar MDR-1A däremot alla detaljer. Sony har satsat på insidan framför lurarnas yttre. Det är plast och syntetmaterial som gäller för både skal och öronkuddar. Tittar man närmare på specifikationerna har lurarna flera mystiska egenskaper. Frekvensomfånget uppges nå ända upp till 100 kHz – fem gånger högre toner än örat kan uppfatta. 

En annan detalj med oklart mervärde är sladdens dubbla jordledare i silverbelagd koppar. Trots plastigheten känns konstruktionen tålig och lurarna sitter bekvämt. ­Storleken gör dock att de passar bättre för fåtöljlyssnande än på språng. 

+
Bekväma
Låter bra med klassisk musik

-
Känns billiga på ytan

Sida 5 - Material/kvalitet, Funktioner

Material och kvalitetskänsla
Hörlurar ska överleva daglig användning. Det ställer krav på konstruktionen med material, leder och gångjärn. Sony, JBL, Plantronics och Astro får nöja sig med lite lägre betyg – hörlurar från 1 000 till drygt 2 000 kr borde inte behöva kännas så här plastiga. Bose, Jabra och Philips är däremot bra alternativ om lurarna ska vara hopfällbara. Byglarna går att vika, men känns ändå stabila på huvudet. Sennheiser och Bowers & Wilkins har gått all-in när det gäller materialen. Snyggt hantverk från båda märkena, men Bowers & Wilkins tar ut svängarna mer i designen. 

Vinnare: Bowers & Wilkins P5Funktioner
Bland de sladdförsedda lurarna är Philips Fidelio NC1 den mest intressanta produkten med aktiv ljuddämpning och laddningsbart batteri. Det är dock i det trådlösa lägret som vi hittar flest funktioner. Bose har satsat på samtal och har telefonbokskoppling och talsyntes. Astro A38 använder en speciell kodning för att få ned fördröjningarna. Plantronics tar dock hem kategorin genom unika funktioner som mikrofon för omgivningens ljud, automatisk paus när man tar av hörlurarna och rejäla vridreglage för volymen.

Vinnare: Plantronics Backbeat Pro

Sida 6 - Ljud, Tillbehör

Ljud
Att kora det bästa ljudet är lite som att välja den snyggaste tavlan – det handlar mycket om personliga preferenser. Om du föredrar lurar som spelar helt neutralt – och vill använda equalizern för att få rätt känsla – kan Bowers & Wilkins P5 vara ett bra val. Jabra och Beats ger mycket ljud för pengarna, även om basen på Beats Solo2 behöver justeras ned en bit. Bland lurarna med aktiv brusreducering låter Philips Fidelio NC1 bäst. Kategorins fempoängare går dock till Sennheiser Momentum som också tillför en egen karaktär.

Vinnare: Sennheiser MomentumTillbehör
För att få ut det mesta av lurarna behövs sladdarna som passar med dina prylar och ett bra fodral för transporten. Här har AKG och JBL snålat. Sladdar ingår, men inga väskor eller adaptrar. Sony, Jabra, Plantronics och Astro skickar med enkla tygpåsar medan Beats, Bose, Bowers & Wilkins, Sennheiser och SMS Audio har satsat på lite bättre väskor. Philips tar dock hem kategorin tack vare en bra och skyddande väska komplett med sladdar och flygplansadapter. 

Vinnare: Philips Fidelio NC1

Sida 7 - Vinnare

Vinnaren: Sennheiser Momentum


Sennheiser Momentum kostar några hundralappar mindre än de dyraste lurarna i testet, men levererar trots det utmärkt ljud utan att kompromissa med material eller byggkvalitet. Sitter stadigt utan att det blir för varmt om öronen. Lurarna ansluts med sladd och har en fjärrkontroll som ger flest funktioner tillsammans med Ios-enheter. Mikrofon och svarsknapp fungerar även för Windows och Android. Ljudet saknar ingenting när det gäller detaljer och fungerar bra för alla typer av musik – även med mobilens equalizer avstängd. Hörlurarna finns i tre olika färger – vitt, brunt eller svart – och levereras med en matchande väska. 

Relaterade artiklar

Bilder

I testet:

AKG K845 BT: Pålitligt ljud kombinerat med en massiv och tålig konstruktion.

Astro A38: Trådlöst headset med utbytbara skal och minimala fördröjningar.

Beats Solo2: Stora mängder bas under en färgglad plastyta.

Bose Soundlink OE: Lättviktare där samtalskvaliteten inte har glömts bort.

Bowers & Wilkins P5: Designlurar med äkta material och neutral ljud.

Philips NC1: Laddningsbara men sladdbundna lurar med aktiv brusreducering.

Jabra Revo Wireless: Trådlöst med bra ljud och överkomligt pris.

JBL Synchros E50BT: Stora trådlösa lurar som spelar högt.

Plantronics Backbeat Pro: Tungviktare som stänger ute omgivningen både aktivt och passivt.

Sennheiser Momentum: Ett påkostat bygge i metall och läder som levererar bra ljud från start.

SMS Audio Wireless Sport: Trådlösa hörlurar för träningspasset.

Sony MDR-1A: Plastig utsida, men avancerad teknik under skalet.