11 kameramobiler hårdtestade

Jämförande test: Bästa mobilkameran

I vårt jättetest där vi har samlat 11 kameramobiler är det överraskande stor spridning i resultaten. Så fort vi utmanar mobilerna ser vi både att utvecklingen gått framåt och att skillnaden är stor mellan sämst och bäst, även bland de dyra toppmodellerna.

Publicerad:

8 maj 2015 - 11:31

Uppdaterad:

1 jun 2015 - 10:41

Vi möter både positiva överraskningar och besvikelser när vi testar de bästa mobilkamerorna på marknaden. Det är alltså stor skillnad på de bilder vi får ut när vi testar elva olika mobilkameror. Med tanke på att mobilkameran för många är en så viktig funktion så är det förvånande att det fortfarande är så stor skillnad mellan bäst och sämst. För att avgöra vilken av marknadens mobilkameror som är den allra bästa har vi samlat de elva senaste från alla stora och små tillverkare och sedan tagit ett stort antal bilder med varje kamera, i många olika sammanhang. För att kunna göra en rättvis jämförelse har vi även valt ut ett tiotal olika motiv där alla kameror tagit samma bild under identiska förhållanden så att vi sedan har kunnat avgöra vilken som är bäst. För att ge varje kameramobil en ärlig chans har vi provat oss fram mellan olika motivlägen. En kamera har kanske presterat bäst i HDR-läget medan en annan klarar samma motiv bäst i auto- eller nattläget. Vi har alltså tagit respektive kameras bästa bild i sammanhanget och jämfört.

Utöver att utvärdera bilderna har vi dock även bedömt till exempel hur snabb kameran är från viloläge till färdig bild, om det finns andra funktioner som sticker ut och hur enkelt det är att hitta rätt bland inställningarna för att ta den bild man vill.

LG G Flex 2

Tidigare har vi testat LG:s andra telefoner med laserautofokus utan att bli särskilt övertygade, men LG G Flex 2 överraskar positivt på andra plan. Det är svårt att rent faktiskt se hur laser­autofokusen gör skillnad. Hur den skulle prestera utan laserfokus kan vi egentligen bara spekulera i, men jämfört med konkurrenterna är autofokusen i den här telefonen varken märkbart snabbare eller mer exakt.

Börjar vi med att titta på kameragränssnittet så är det i LG G Flex 2 relativt tomt med inställningsmöjligheter. Att kameramenyn inte är full med ikoner och menyer är ju bra när man vill ta en snabb bild, men här känns det nästan som om städivern gått till överdrift. Det känns som man skalat bort så mycket att konkurrenterna inte bara tydligt har fler valmöjligheter utan verkligen fler funktioner. Framför allt saknar jag ett mer avancerat läge där man kan göra fler anpassningar och autoläget känns i det här fallet lite väl enkelt för vissa bilder.

Utmärkande när man tittar på bilderna från LG G Flex 2 är att den är bra på att ta bilder i dålig belysning även utan fotolampan aktiv. I de bilder vi tagit när det är lite mörkare är det till och med så att man i efterhand blir osäker på om kanske fotolampan kanske ändå var aktiv, men efter kontroll kom vi varje gång fram till att kameran helt enkelt tar in mycket ljus, vilket så klart är en fördel. För den som tar självporträtt har LG en typ av foto­lampa även för den främre kameran. Det är ingen riktig lampa, men de drar nytta av skärmens ljus på ett sätt som jag är förvånad över att inte fler har kommit på. Just selfies, visar det sig när vi jämför alla kamerornas bilder, blir ofta väldigt dåliga i lite sämre ljus. För självporträtt visas ju motivet i skärmen när du tar bilden, precis som annars, men i LG G Flex 2 kan du förpassa förhandsvisningen till en liten ruta i skärmen medan resten av skärmen lyser skarpt vitt. Resultatet blir betydligt bättre och även om ljuset kanske inte räcker så långt så är det fullt tillräckligt med telefonen på armlängds avstånd. 

Bilderna från LG G Flex 2 verkar behandlas av telefonen relativt hårt. Det här sker i alla telefoner, men i olika omfattning och ibland går det lite för långt. När jag tar självporträtt och ser min egen spegelbild i skärmen på telefonen är bilden överdrivet skärpt, men det här åtgärdas tack och lov när bilden sedan sparas. I andra bilder från LG G Flex 2 kan man dock se att färgade ytor blir utsmetade som en pastellmålning och tappar en del av detaljrikedomen, framför allt när det handlar om motiv i lite sämre ljus.

LG G Flex 2 hör trots detta till de bättre kameramobilerna på marknaden även om inte laserfokuset är något som riktigt lyckas övertyga. 

+
Bra i sämre belysning
Selfie-»blixt«

-
För få inställningsmöjligheter och funktioner

.

.

 

.