Kamera, action!

Supertest: Actionkameror

De klarar både stillbild och film, men framför allt klarar de saker där din mobiltelefon går bet. Vi jämför och korar den bästa.

Publicerad:

7 sep 2015 - 11:31

Uppdaterad:

6 okt 2015 - 15:42

De små, tåliga filmkamerorna som även kan ta stillbilder blir alltmer populära bland de som vill ha en kamera som de alltid kan ha med sig och som går att fotografera och filma allt med. Vi har därför skannat av marknaden för att se vad som erbjuds och givetvis satt dem på prov. 

Allteftersom tekniken gör framsteg blir alltmer avancerade bildlösningar tillgängliga för dig som konsument. Prylar och tekniker som för några år sedan bara fanns på proffsmarknaden är nu möjliga att köpa även för en glad amatör. Det är jättebra – för ett par tusenlappar kan du numera producera 4k-film i helt fantastisk kvalitet eller varför inte filma i 4k och sedan plocka ut åtta megapixel stora stillbilder ur filmen och därmed ha alla möjligheter att fånga exakt rätt ögonblick. Många gånger öppnar actionkameran för betydligt fler bildmöjligheter än även dagens bästa mobiltelefoner. 

Gopro Hero4 Black


Gopro som har dominerat och egentligen skapat marknaden för actionkameror har nyligen uppdaterat sin toppmodell och nu är det Hero4 Black som gäller. Jämfört med föregångaren är storleken densamma och många av funktionerna också. Kameran har dock piffats upp vad gäller upplösning och bilder per sekund, ett resultat av mer processorkraft och effektivare signalhantering. 

Vad gäller gränssnittet så har det också förbättrats. Det har blivit lite enklare att få överblick i vissa menyer vilket ger en bättre kontroll och en snabbare hantering. Knapplayouten ser ut som tidigare med en knapp frampå, en på ovansidan och en på kortsidan. Det är en uppsättning som fungerar rätt bra, men till exempel hade det inte varit fel med en framåt- och en bakåt-knapp när man bläddrar genom menyn. Om man av misstag trycker för långt så måste man runda hela listan igen för att komma tillbaka. En pekskärm finns dessutom som tillbehör om man vill kunna titta på klipp och bläddra bland sina bilder. 

Kameran är späckad med funktioner, upplösningen når upp till 4k i 30 bilder per sekund. Vill man ha flera bilder per sekund går man ner till 1080 så kan man få 120 bilder per sekund och droppar man ner till 720 får man ut 240 bilder per sekund. Man kan även slå på ett läge som kallas för Pro-tune vilket ger möjlighet att göra mer avancerade inställningar och dessutom få en lägre komprimering på filerna. Detta är tacksamt för den som verkligen vill ha ut allt ur sin kamera. Det finns även automatiska timelapse-lägen som fotar och spar filmen åt dig direkt i kameran. Riktigt smidigt. Det finns också speciella lägen för att fotografera och filma på natten med längre slutartider. Hero4 Black har dessutom inbyggd wifi så att det går att både styra kameran och titta på bilder via en smartphone eller en surfplatta. 

Även på tillbehörssidan ser det väldigt bra ut för Gopro. Eftersom de fortfarande är en av de största aktörerna på marknaden finns det många andra, utöver Gopro själva, som tillverkar tillbehör till Gopro. Det finns därför fästen för i stort sett allt du kan tänka dig. Och i stort sett alla fästen fungerar bra och gör att kameran sitter still och kvar.

+
Funktionsfylld
Massor av tillbehör

-
Saknar fram-/bak-knapp

Ricoh WG-M1


Ricohs version av actionkamera är lite annorlunda mot de övriga i testet. Den har en mer klossig form och på ovansidan sitter en skärm som visar vad kameran ser och dessutom fungerar som menyskärm. Det är alltså väldigt enkelt att justera kameran så att den visar det man vill att den ska visa. Det här är Ricohs första steg in på actionkameramarknaden vilket märks. Designen är till exempel tagen från deras vattentäta kompaktkameror. 

Gränssnittet är bra, det finns fem tydliga knappar som är tydligt markerade och gör kameran enkel att navigera. Den stora skärmen gör också sitt till för en bra hantering av kameran och inställningarna. 

WG-M1 är inte packad med funktioner. Upplösningen stannar på »vanlig« 1080p och vill man gå upp lite i bilder per sekund så får man gå ner i upplösning. Stillbilderna blir 14 megapixel och dem kan man fotografera antingen en och en eller i serie (som är ganska snabb och därför kan fånga snabba händelser bra). I fotoläget har den ansiktsfokusering vilket är trevligt om man använder den som »vanlig« kamera. Då mäter den ljus och sätter fokusering på ansikten den hittar i bilden. En fördel med WG-M1 är dessutom att den är vattentät ner till 10 meter utan något extra kamerahus, så det är inga problem att ta med den till stranden eller liknande. Den levereras även med två olika frontlinser, en platt för undervattensfotografering och en välvd för annan användning. I både film- och fotolägena kan man välja mellan vid bildvinkel, mittemellan och smal bildvinkel. Den har även wifi vilket gör det möjligt att snabbt dela med sig av sina äventyr. 

På tillbehörssidan ser det lite sämre ut. I alla fall om man sysslar med sporter där det studsar och far väldigt mycket. Det beror på att de flesta av fästena till kameran är baserade runt en kulled som gör kameran justerbar i fästet. Tanken är god, men kameran väger tyvärr lite för mycket för att kulleden, som är i plast, ska orka klämma fast den ordentligt när det studsar och har sig för mycket. Det kan vara frustrerande att spendera koncentration och tid på att justera in kameravinkeln rätt och sedan ge sig av för att senare inse att kameran pekar åt ett helt annat håll.

+
Gränssnittet
Vattentät

-
Tillbehörsutbudet
Inte 4k-upplösning

.

.

 

.