https://www.mobil.se/tester/jamforande-tester/jamforande-test-basta-molnlagringen-smart-och-saker-lagring-for-foton
566529
Jämförande tester
Dropbox, Google, Onedrive, Icloud och flera alternativ

Jämförande test: Bästa molnlagringen

Om du inte vill bli av med dina bilder på mobilen bara för att skärmen går sönder är backup i molnet den enklaste lösningen, men det finns fler fördelar än så.

En molntjänst innebär att du hyr lagringsutrymme på ett stort företags server. Företaget garanterar att inget innehåll försvinner av misstag, och de stora molntjänstleverantörerna har varit mycket bra på att hålla det hittills. Med en app i mobilen kan du bläddra bland dina filer och ladda upp eller ner dem mot molnet.

Jämför med följande scenario: Du råkar spräcka skärmen på mobilen så att skärmlåset inte längre fungerar. Mobilen är gammal och du vill hellre köpa en ny än att laga den, men då går bilderna som ligger sparade på mobilen förlorade. Med en molntjänst, som ofta kan vara gratis, kan däremot bilderna sparas allteftersom du tar dem.

Det är inte den enda fördelen med att använda en molntjänst ur mobilperspektiv. Tillhör du dem som lyckas fylla mobilens minne med bilder, som du vill fortsätta att ha enkel tillgång till, kan du rensa dem ur din mobil men ändå fortsätta att komma åt dem via din molntjänsts app. I de bästa molntjänsterna är det nästan som att bläddra i mobilens bildgalleri och tittar du på en film strömmas den till telefonen utan att behöva sparas där och ta upp lagring.

En molntjänst gör det också enkelt att komma åt bilder och andra filer från mer än en enhet. Många molntjänster har även ett program till datorn som gör att du har en kopia där och enkelt kan flytta filer mellan dator och mobil. En molntjänst kan också vara ett smidigt sätt att dela filer med andra.

Nackdelen med molnlagring är främst att du kanske inte litar på företaget som sköter lagringen. De flesta större företag garanterar att de krypterar innehållet så att varken de eller någon annan kan ta del av det, men när man inte har någon insyn i hur systemen fungerar har man främst deras ord på att så är fallet.

Även om du litar på att ditt innehåll är i säkerhet, eller inte bryr dig om att någon annan skulle kunna komma åt dina semesterbilder, kanske du inte litar på företagets datasäkerhet. Även storföretag som Google har råkat ut för dataläckor där användarnamn och lösenord till miljontals användare har läckt ut. Vi rekommenderar förstås att du har ett unikt lösenord till din molntjänst, så att det räcker med att byta lösenord till molntjänsten om dina inloggningsuppgifter skulle hamna i fel händer.

Fortsätter du att läsa efter detta tycker du nog att molntjänsternas fördelar överväger nackdelarna. Vi har valt ut fem stora molntjänster utifrån hur brett deras mobilstöd är och hur etablerade de är. Här är vår jämförelse.

Dropbox

Dropbox är förmodligen den mest anrika och etablerade av alla molntjänster, med mer än tio år på nacken. Det är också den enda i vårt test som drivs av ett företag som har sin molntjänst som huvudverksamhet, snarare än en bisyssla.

Precis som att valet av vilken chattjänst man använder styrs mer av var man hittar sina vänner än av vilken man tycker fungerar bäst kan man ibland känna sig tvungen att ha ett Dropbox-konto. Detta för att så många har det att de förväntar sig att kunna dela filer eller få filer delade till sig via Dropbox, något som inte kan sägas vara fallet i samma utsträckning för andra tjänster. Om du bara vill ha Dropbox för att kunna dela och ta emot filer kanske du klarar dig med gratisalternativet på 2 gigabyte, men det är på gränsen, och Dropbox är de som är snålast med sitt gratisalternativ. Man är också snåla med budgetalternativ, för det finns inget betalalternativ under 1000 kronor om året för en terabyte.

Dropbox

Att Dropbox kan kännas obligatoriskt betyder inte att det är ett dåligt val. Mobilappen, som har något olika menysystem i Ios och Android men i grunden har samma funktioner, är välorganiserad. Du kan antingen bläddra i ditt lagringsutrymmes olika mappar, eller bland bilder, som då organiseras i ett bildgalleri efter datum oavsett vilka mappar de finns i.

En central funktion är möjligheten att automatiskt ladda upp kamerabilder och skärmdumpar i bakgrunden. Du kan själv ställa in om även videoklipp ska laddas upp, om det ska ske enbart över wifi, och vid vilken batterinivå uppladdningen ska pausas. Sedan ska detta sköta sig själv i bakgrunden. I praktiken är det inte alltid så utan man måste starta appen ibland för att ge den en extra knuff om man märker att den inte har laddat upp bilder på ett tag. Det här beror nog mer på mobiltillverkarnas strömsparfunktioner i bakgrunden än på slarv från Dropbox sida.

En egenhet som Dropbox bilduppladdning har är att alla foton döps om till de datum och klockslag de är tagna. Detta är antingen väldigt praktiskt, om du har bilder från flera källor med olika namn och föredrar att alla får enhetliga namn, eller en styggelse om du inte vill råka ut för att samma fil kan finnas på två ställen med olika namn. Oavsett är det något du inte kan välja själv att ta bort. Om du inte använder den automatiska uppladdningen utan laddar upp filer manuellt behåller de sina namn.

Att frigöra utrymme lokalt är bara att göra. Har väl den automatiska kamerauppladdningen skött sig finns bilderna kvar i Dropbox även om du raderar dem från mobilen. Du bläddrar bland bilderna i Dropbox bildgalleri som om de vore kvar på mobilen givet att du har internetuppkoppling, och det är framför allt när du öppnar stora filmer som du märker att de strömmas snarare än spelas från mobilen. Om du vill spola framåt i större filmfiler tar det lång tid och det händer till och med att filmuppspelningen då hänger sig.

Innehållet i Dropbox är lätt att hantera från dator och webb. På dator kan du ha en mapp synkad med alla dina Dropboxmappar, och ändringar du gör där blir ändringar i din molnlagring. Du kan dela filer och mappar med andra användare, och har de själva Dropbox kan de med bara ett knapptryck lägga till delat innehåll till sin egen Dropbox.

Dropbox är ibland överambitiöst i jakten på nya funktioner. Man har till exempel funktionen Dropbox Paper, som har en egen app och är ett något diffust försök att konkurrera med Googles och Microsofts Officeprogram. Man har också ett läge för offlinefiler där de sparas internt i appen, vilket bara känns som krångligt jämfört med att spara ner filerna i mobilens vanliga minne.

Plus: Bra app

Minus: Dyrt, Filmstreaming krånglar vid större filer

Onedrive

Microsofts Onedrive har alltid framstått som något av ett storföretags försök att kopiera uppstickaren Dropbox i syfte att kväsa dem. Denna bild är orättvis eftersom Microsoft startade sin molnlagringstjänst (under annat namn) 2007, samma år som och något tidigare än Dropbox grundades, och tjänsterna har utvecklats parallellt och i ungefär samma takt.

Oavsett varför är i alla fall Onedrive den molntjänst i testet som har ett upplägg som är mest likt Dropbox. På datorn har du en Onedrivemapp som fungerar som en vanlig mapp men där du redigerar innehållet i molnet. På mobilen har du en app där du kan bläddra bland mappar eller bilder på ett sätt som är snarlikt Dropbox. Du kan slå på automatisk bilduppladdning och välja om den ska inkludera videor, bara ske över wifi och bara när mobilen laddar. Jag upplever att Onedrive är lite mer tillförlitlig när det kommer till att sköta uppladdningen i bakgrunden, och appen är dessutom på Android riktigt bra på att nosa upp kataloger där det finns bilder och fråga om även dessa bilder ska laddas upp i bildsynkningen. Iphone har förstås inte ett filsystem på samma sätt, men det ska inte tolkas som att bildsynkningen funkar sämre där. Vid automatisk uppladdning behåller bildfilerna sina namn.

Onedrive

Onedrive har ett par unika egenskaper som kan göra tjänsten extra attraktiv beroende på vad du är ute efter. En är integrationen med Windows. Har du en PC är Onedrive ännu mer integrerat i systemet än vad Dropbox blir om du installerar det. En särskilt trevlig funktion är möjligheten att bara spara förhandsvisningsversioner av bilder på dator, så att du kan bläddra bland mappar och bilder men inte ladda ner dem förrän du öppnar dem. Så här fungerar ju de flesta molntjänster i mobilen, men sällan på datorn.

Man säljer också Onedrive i paket med sin Officeprogramvara, så om du prenumererar på Office365 för ett års licens av Officeprogrammen får du samtidigt en terabyte lagring på Onedrive. Redan för bara molnlagringen har Microsoft satt priset bra, och behöver du både molnlagringen och Officepaketet är det utmärkt värde för pengarna.

Men detta är främst fördelar på PC. Även om du kan ha glädje av Officepaketet även i mobilen, är dessa funktioner ur mobilperspektiv mest en bonus. En mer allmängiltig fördel är att Onedrive har en papperskorg, där raderade filer finns kvar i 30 dagar, om du skulle ha råkat slänga av misstag.

Du kan i alla fall bläddra bland bilderna och strömma filmer smidigt även när du har raderat dem från mobilen. På Android visas dock inte strömmade filmer korrekt i fullskärm av någon anledning, utan förskjuts så att de får en svart ram i överkant och delvis hamnar ur bild i underkant. I Ios-appen är inte detta problem, men för bägge systemen strömmas film rätt komprimerat, med märkbara artefakter från reduktionen i bildkvalitet.

Att dela filer och kataloger är i princip lika enkelt som i Dropbox, åtminstone från mobilen. Du kan dela enskilda filer och mappar, antingen genom att ange någons Onedrive-adress eller genom att skicka en länk. Du kan också ange en tidsgräns för när delningen upphör. Däremot är det färre som använder Onedrive än Dropbox, även om alla Windowsanvändare får 5 gigabyte gratis med sitt Windowskonto, så på det viset är det lite svårare att dela filer. Den du skickar till kan helt enkelt föredra att du använder Dropbox.

Plus: Prisvärd, Bra integration med PC

Minus: Filmstreaming blir knas på Android 

Google Drive/Foto

Google är Google, vilket innebär att de har mängder av tjänster som de ofta erbjuder gratis, som ofta överlappar varandra och är dåligt åtskilda. Googles molnlagringstjänst heter Google Drive, men den är sammanflätad med Googles Officekonkurrent Google Docs och bildlagringstjänsten Google Foto, och det är särskilt de två senare som i kombination utgör Googles alternativ för backup av mobilens innehåll.

Om vi börjar med Google Foto erbjuder det ett generöst gratisalternativ för att säkerhetskopiera dina bilder från mobilkameran, vilket sker automatiskt i bakgrunden om du slagit på det. Du får spara ett obegränsat antal bilder gratis, men om de har högre upplösning än 16 megapixel reduceras de till denna storlek. De flesta mobilkameror är som standard inställda på att spara bilderna i lägre storlek än så, även om bildsensorerna klarar högre upplösning om du ändrar inställningarna. Videofilm i sin tur reduceras till 1080p-upplösning om de har högre upplösning.

Google Drive / Google Foto

Antingen tycker du att detta är nästan för bra för att vara sant, eller så stör du dig på att Google bearbetar dina bilder och filmer utan att de egentligen berättar på vilket sätt det sker. Vill du i stället behålla dem i originalstorlek och kvalitet kan du göra det också, men då måste du betala för lagringen.

Då är du inte längre kvar i Google Foto, utan det är din lagring på Google Drive som räknas. Har du ett Googlekonto har du också 15 GB gratis lagring, men vill du ha mer kan du betala för det.

Vill du bläddra bland bilder är det appen Google Foto som gäller. Den fungerar utmärkt som galleri-app och på många Androidmobiler är det till och med standardappen för bildvisning. Här ser du både de bilder som är sparade lokalt på din enhet och de som är synkade mot molnet. Vill du ha kvar bilden i molnet men radera den från mobilen måste du dock välja det som åtgärd i appen, om du bara raderar bilden i appen försvinner den från mobilen också.

Google Drive kan också användas för andra sorters filer, men då behöver du använda appen Google Drive. I denna kan du inte se bilder på Google Foto, men väl filer och till och med filmer och bilder du lagt upp på Google Drive på annat sätt än via Google Foto. Däremot ser du bilder och filmer som ligger på Google Drive i appen Google Foto och på webbsidan för Google Foto. Du kan alltså spara bilder och filmer på Google Drive på två olika sätt, som ger delvis olika resultat. I Google Drive hittar du också de dokument och kalkylark som skapats i Google Docs, men för att öppna dem behöver du separata appar för det. 

Det kan med andra ord uppfattas som rörigt, men att ladda upp och dela filer via Drive fungerar hur som helst bra, och vill du till exempel titta på större videofiler strömmat utan att spara ner dem på mobilen fungerar Google Drive utmärkt för det. Givet att du tittar i Google Foto-appen, för det ser fulare ut om du strömmar från drive-appen.

För att komma åt drive på datorn är det nog webbläsaren som är huvudalternativet. Det finns även en desktop-app för att synkronisera innehåll från en mapp på datorn till Google Drive, men den är långtifrån lika elegant som för Dropbox eller Onedrive. Sparade filer på Drive synkroniseras, och även dokument på Google Docs, men foton på Google Foto kommer du inte åt på detta sätt.

Googles molnlagringstjänst är på många sätt ett utmärkt och prisvärt alternativ, men det svåröverblickbara upplägget gör det lite knepigare att ta till sig jämfört med de mer rättframma hårddiskarna på nätet som Dropbox och Onedrive bjuder på.

Plus: Prisvärd, Bra videostreaming

Minus: Rörigt upplägg

Asus Webstorage

Asus Webstorage får sägas vara uppstickaren i detta test, trots att Asus inte precis är ett småföretag. Satsningen på en molntjänst kommer nog av att man vill erbjuda en backuptjänst till sina PC-datorer, men företaget har ju gjort en storsatsning på mobiltelefoner också, och Asus Webstorage finns därför även till mobilen. Hursomhelst är tjänsten inte på något sätt begränsad till Asus produkter, och vi beslöt att ta med den i jämförelsen för att se hur den står sig jämfört med de etablerade konkurrenterna.

Ingenting i prissättningen sticker ut i tjänsten. Man lägger sig på ungefär samma prisnivå som konkurrenterna med 5 gigabyte gratis, 1 terabyte för 1000 kronor om året, och både billigare och dyrare alternativ utöver det.

Asus Webstorage

Appar finns till Android och Iphone, och PC-programvara förutom att du kan komma åt innehållet via webben. Du kan slå på automatisk backup av kamerabilder, och även av andra dokument som du förvarar på mobilen, fast oftast fungerar det ju tvärt om, att dokumenten förvaras någon annanstans än på mobilen men du vill kunna nå dem med mobilen.

Asus app synkar inte bilderna från mobilen direkt när de tagits, utan gör en synkronisering ett par gånger om dagen, med en kaskad av notifieringar. Till min förvåning får jag ofta meddelande om att synkroniseringen av vissa filer misslyckats. Jag vet inte varför, för det rör sig oftast om helt vanliga bildfiler som inte utmärker sig jämfört med de som går att synkronisera. 

I appen är det lätt att bläddra bland filerna och du kan se miniatyrer av bilderna, men när man öppnar dem behöver de lite tid att öppnas när man bläddrar mellan dem. Filmer strömmas inte, utan måste först sparas ner till mobilen.

Du kan dela filer eller mappar, antingen genom att göra dem publika så att vem som helst som får länken kan öppna dem, eller genom att lägga till utvalda personer som får tillgång, ungefär som för andra molntjänster.

Sammantaget har Asus Webstorage en del nackdelar jämfört med andra molntjänster samtidigt som det är ont om egentliga fördelar som motiverar val av just denna tjänst. Åtminstone ur ett mobilperspektiv, där det innehåll du vill ha backup på främst är bilder och filmer. För datorer där du kan vilja ha automatisk säkerhetskopiering av dokument kan det vara mer användbart, men även för det kan andra molntjänster lösa uppgiften lika smidigt.

Plus: Backupfunktion för datorer

Minus: Begränsad mediehantering, problem med synk

Apple Icloud

Icloud är hårt integrerat med Apples operativsystem. Har du en Iphone, vilket närmare hälften av alla svenskar ju har, finns Icloud i telefonen utan att du knappt ens märker det annat än i inställningarna. Ungefär likadant är det om du har en Mac-dator, vilket många men betydligt färre svenskar har. Om du har bäggedera är det oerhört smidigt att aldrig använda sig av annat än filsynkningen med Icloud, åtminstone så länge du inte behöver dela filer med andra. Det finns faktiskt PC-programvara för Icloud också, och du kan komma åt Icloud från webben, men Android är utan möjligheter att synka mot Icloud.

Förutom att ha den som ett sätt att göra backup på telefonen och dess kontakter, som du nog vill göra oavsett om du vill använda Icloud i övrigt, kan du slå på automatisk bildsynkning mot molnet och använda den för filåtkomst på distans. Om du slår på bildsynk laddas bilderna upp oavsett om du är ansluten till wifi eller till mobilnätet. Är du rädd för att få datapotten uppäten kan du spärra Bilder-appens möjlighet att använda mobildata. Det finns ingen särskild Icloud-app till Iphone. Bilderna hittar du i fotoappen, och övriga filtyper i appen Filer, som har en särskild mapp för filer på Icloud.

Apple Icloud

Om du vill använda Icloud för att frigöra utrymme på mobilen fungerar det på ett typiskt Apple-vis, där Apple har tänkt ut en lösning som du själv har noll kontroll över och bara kan slå av eller på, inte justera inställningarna för. I stället för att radera bilder manuellt och ha dem kvar åtkomliga i molnet finns en knapp för att “optimera Iphone-lagring” Slår du på den håller Iphone reda på om ditt telefonminne börjar bli fullt. Gör den det reducerar den upplösningen på dina bilder och filmer på mobilen, men behåller de högupplösta versionerna i molnet. Den börjar med de bilder som visats minst. Antingen tycker man att detta är en genialisk lösning eller så ser man den som oacceptabel, och bör nog i så fall välja en annan molnlagringslösning.

Synkningen av övriga filtyper funkar fint, om du har en Mac bara sker den, men PC-programmet är rätt primitivt och inte i klass med de bästa i testet.

Fildelning är ett eftersatt område i Icloud. Du kan dela filer en och en, men inte mappar, och den du delar med måste ha Ios eller en Mac. Du kan alltså inte dela en mapp som flera personer kan lägga till innehåll i, men du kan lägga till filen direkt i din Icloud Drive utan att behöva hämta ner och flytta den först.

Plus: Välintegrerat med Ios/Mac

Minus: Svagt övrigt plattformsstöd, begränsad fildelning

Bedömningskategorier och betyg

Pris

Så länge folk förväntar sig att kunna dela Dropbox-mappar med dig behöver du betala för det verkar Dropbox tänka, och har därför det minst generösa gratisalternativet och dessutom inget lågprisalternativ. Google Drive har mest generöst gratisalternativ, Icloud erbjuder mest lagring för 1000 kronor, men det är Onedrive som slänger med hela Officepaketet för två tredjedelar av priset för de andra alternativen som känns mest generöst.

Vinnare: Onedrive

Användning

Apple Icloud och Google Drive har de mest finurliga lösningarna för att integrera sina molntjänster med bland annat fotobackup, vilket gör det desto krångligare att använda deras lagring som extern hårddisk. Asus Webstorage har en rätt rudimentär app. Dropbox och Onedrives lösning med en mobilapp och en synkad mapp på datorn är den mest intuitiva, om man till exempel vill frigöra utrymme i mobilen, och Onedrive är snäppet vassare på grund av bland annat filer på begäran på datorn och papperskorg för raderade filer.

Vinnare: Onedrive

Mediehantering

Alla testets tjänster erbjuder automatisk backup i bakgrunden av bilder och filmer, men Dropbox glömmer sig ibland och behöver startas manuellt. Alla utom Asus Webstorage har möjlighet att visa både foton och filmer (och strömma ljudfiler), men särskilt videostreamingen skiljer sig i kvalitet. Bäst mediahantering som helhet står Google Drive tillsammans med Google Foto för.

Vinnare: Google Drive/Foto

Delning

Delning av filer eller mappar utgår från att den man delar har samma molntjänst, vilket ger en fördel till den som är störst. Om vi bortser från det har Icloud mest primitiva funktioner där bara enskilda filer kan delas, medan Onedrive sticker ut tack vare avancerade inställningsmöjligheter som lösenordsskyddad fildelning och tidsbegränsad delning.

Vinnare: Onedrive

 

Plattformsstöd

En av poängerna med molnlagring är att komma åt samma innehåll från många enheter, och då är det bra om det funkar även om dessa enheter har olika operativsystem. Så tänker inte Apple, men så tänker alla andra, och över lag är systemen bra på att ge enkel tillgång till filer oavsett om det är via Ios, Android, PC, Mac eller webben.

Vinnare: Onedrive, Google Drive/Foto, Dropbox

Fakta och betyg

Vinnare: Onedrive

Det är svårt att hitta något som Onedrive utmärker sig negativt på, det ska vara att strömma videofiler då, och när man dessutom har ett klart och tydligt upplägg av sin tjänst, extrafunktioner på rätt ställen och riktigt bra priser är det svårt att inte rekommendera Onedrive.

De andra alternativen: Samsung, Huawei, Xiaomi

Flera mobiltillverkare än Apple har egna molntjänster. Samsung har Samsung Cloud, Huawei har Huawei Cloud, och Xiaomi har Mi Cloud. De är alla integrerade i mobilens system, och är orienterade mot att ge backupfunktion till din mobil, med en viss mängd data gratis och möjlighet att betala för mer.

Gemensamt för dem är att de inte fungerar till andra mobiltelefoner än det egna mobilmärket, vilket gör dem mer begränsade och därför är de inte med i supertestet. Vi bedömde att Apple var den enda tillverkaren som hade tillräckligt stor marknadsandel för att kunna vara med i testet.

Har du en mobil från något av ovanstående märken är det värt att jämföra den molntjänsten med de som är med i testet för att se om du tycker att de erbjuder fördelar för just dig. Men kom ihåg att det då blir svårare att byta till en mobil av ett annat märke om du förlitar dig på en tjänst som bara fungerar med det mobilmärket.