Nya generationen smartphones

Jämförande test: Mobilerna med de största skärmarna

Stor skärm men trots det i smidigt format. Den nya generationens toppmobiler kan tack vare tunna kanter och mer skärm på framsidan ta nästa steg i smartphonerevolutionen.

Publicerad Uppdaterad

Sällan har nog en trend i mobilvärlden varit tydligare än den vi ser just nu. Vi har vant oss, steg för steg, vid allt större mobilskärmar och utvecklingen att kombinera de här skärmarna med ett smidigare format genom att krympa kanterna runt skärmen var mer eller mindre självklar. Det är svårt att vänja sig av med en stor skärm. Visst ser och känns det stort när du först börjar använda den, men titta tillbaka på en smartphone från 6–7 år sedan och du slås förmodligen av hur löjligt liten den ser ut. Förutom de självklara fördelarna att du helt enkelt får plats med mer text, fler bilder, större filmvisning och så vidare i en stor skärm finns ytterligare potential när tillverkarna kommer på nya sätt att verkligen utnyttja den större ytan maximalt. Där har de kommit olika långt.

Samsung Galaxy Note 8

Nej, Samsung var inte först med att lansera en telefon med skärm nästan helt utan kanter (kinesiska Xiaomi var främsta pionjären) men med sina svängda kanter i sina Edge-modeller har Samsung ändå varit där och nosat för att utforska nästa steg inom skärmteknik.  

För att den här skärmytan ska komma till användning i praktiken krävs att tillverkaren av telefonen anstränger sig lite. Appar måste anpassas för att dra nytta av hela skärmytan och det har Samsung sett till. En del av anpassningsarbetet ligger visserligen på enskilda apputvecklare, men överlag har Samsung gjort ett bra jobb för att du ska ha så mycket nytta som möjligt av den stora skärmen. 

Du väljer själv om du vill ha menyraden i botten med bland annat hemknapp och tillbakaknapp synlig hela tiden eller om den ska försvinna och dyka upp först när du sveper upp från botten av skärmen. Oavsett vad du väljer av dessa två alternativ är alltid hemknappen tillgänglig genom ett hårt tryck på skärmen där hemknappen brukar synas.

För produktivitet

Ett område där Samsung skiljer ut sig från konkurrenterna är främst möjligheterna att göra flera saker samtidigt. Den stora och höga skärmen på Note 8 gör att det faktiskt finns en mening med att dela upp skärmen i flera delar och använda flera appar samtidigt. Du kan se en film och använda resten av skärmen till både anteckningsblock och tangentbord utan att någon del blir allt för liten. Youtube kan dessutom visas i skärmens hela yta. Redan innan de stora, heltäckande skärmarna kom på modet hade Samsung fördelen av att ha en funktion man kallar för Always on Display. Det är man inte ensamma om idag, men funktionen innebär att skärmen även i viloläge visar tid och appaviseringar så att du kan se vad som hänt utan att behöva ta upp och trycka igång skärmen. Det här sparar batteri och är dessutom smidigt.

Inte bara penna för att rita

Galaxy Note var från början först och främst alternativet för den som ville ha en riktigt stor skärm, men i takt med att allt fler telefoner fick stora skärmar, Samsungs egna inkluderade, blir pennan ännu mer det som gör Note 8 unik. När du trycker ut pennan ur sitt hål i nedre hörnet av telefonen får du upp en meny som visar vad den kan göra. Det handlar inte bara om den självklara funktionen att rita och skriva ner anteckningar, vilket även går att göra direkt i viloskärmen utan att låsa upp telefonen. Utöver det låter pennan dig till exempel förstora innehåll på skärmen som ett förstoringsglas och översätta såväl skriven text som text i bilder från och till en stor mängd olika språk.   

Det visar sig snabbt när man ska redogöra för de viktigaste funktionerna i Note 8 att det finns väldigt mycket möjligheter att välja bland. Vi har nämnt vad som är möjligt med främst skärmen och pennan men Note 8 har även en väldigt bra kamera och ett antal olika sätt att skydda ditt innehåll från obehöriga. Ögonskanning, ansiktsigenkänning och fingeravtryck är bara några av de sätt du kan använda för att låsa upp telefonen. Placeringen av fingeravtryckssensorn långt upp på baksidan av telefonen, precis bredvid kameran, är långt ifrån optimal så vi undersöker nyfiket hur väl alternativen fungerar. Med Apples Face ID i Iphone X på marknaden har Samsungs ansiktsigenkänning och irisskanning fått svårare konkurrens. Det verkar Samsung ha insett för idag fungerar båda dessa upplåsningssätt bättre än när telefonen lanserades och då även i mer utmanande situationer som i motljus eller när det är mörkt. Oftast går upplåsningen på mindre än en sekund och det får man beteckna som godkänt.

Första med dubbla kameralinser

Jag har nämnt kameran i Note 8 och då handlar det för första gången för Samsungs del om en kamera med dubbla linser. Det här innebär framförallt att vi får en mycket välkommen och användbar optisk två gångers zoom och dessutom att man kan addera oskärpa steglöst till framförallt porträtt i specialläget som heter live focus. Framförallt märker vi att kameran i Note 8 Samsungs vana trogen är väldigt bra i detaljåtergivningen och klarar framförallt bilder i mörker väldigt bra.    

Bland övriga funktioner som kan vara värda att nämna, åtminstone lite kort, är dockningsstationen Dex som låter dig ansluta mus och tangentbord och få upp telefonens innehåll och appar på stor skärm, så att den fungerar nästan som en dator. Note 8 stödjer så klart Samsung Pay, är vattentät och har stöd för trådlös laddning.

Plus: Kvalitetskänslan, skärmen, funktionsfylld

Minus: Klen högtalare, fingersensorns placering

Apple Iphone X

Tio år har gått sedan den första Iphone släpptes och under den här tiden kan man lugnt konstatera att det har hänt en hel del. Iphone X är det största som hänt Iphone på länge och i centrum står den stora skärmen, de tunna kanterna runt den och Face ID.  

Utan den välkända hemknappen från tidigare Iphonemodeller är vi nu istället hänvisade till svepgester direkt på skärmen. Man vänjer sig förvånansvärt snabbt. Ett svep från botten av skärmen motsvarar ett tryck på hemknappen och tar dig till startskärmen med alla rader av ikoner. Stannar du med fingret halvvägs i din svepning får du istället upp appväljaren och kan se och växla till de senaste appar du använt. 

Siri och numera Sverigelanserade Apple Pay hittar du i knappen på högersidan. Ett långt tryck anropar Siri och ett dubbeltryck startar Apple Pay och låter dig efter att du loggat in med Face ID betala i butiker som stödjer det.

Avancerad ansiktsigenkänning

Face ID sitter i den svarta fliken i toppen av skärmen och fungerar snabbt och smärtfritt nästan alltid. Den verkar inte som vissa andra konkurrenter ha svårt i sämre ljus och det är sällan det tar mer än någon bråkdels sekund att låsa upp telefonen. Du måste fortfarande svepa över skärmen för att låsa upp. I ett första steg visas texten i inkomna appaviseringar först när telefonen har identifierat ditt ansikte och när du efter det sveper över skärmen kommer du till startskärmen.

Iphone X är den första Iphone som fått en skärm av OLED-typ och den ger riktigt bra färgåtergivning samtidigt som animationer och andra effekter i gränssnittet tack vare bra prestanda flyter på precis så bra som man kan önska. Prestanda har aldrig varit några problem i nya Iphone-modeller och Iphone X är inget undantag från den regeln. Det är först med några år på nacken och när de fått några systemuppdateringar som Iphone historiskt blivit seg i reaktionerna. 

De flesta appar anpassade

För att appar ska kunna utnyttja hela skärmytan behöver de anpassas, helt enkelt uppdateras av den som utvecklat appen. Apple har givetvis anpassat alla sina appar som följer med telefonen eller finns att ladda ner i App Store. I skrivande stund har även de flesta av de mest använda och populäraste apparna hunnit bli uppdaterade och det är bara en mindre andel som fortfarande visar svarta kanter uppe och nere när de startas på en Iphone X. 

Liksom faktiskt alla andra telefoner i det här testet är Iphone X utrustad med dubbla kameror på baksidan. De tillsammans låter oss ta bilder med selektiv oskärpa i porträttläget och det finns även effekter för att skapa ett fingerat studioljus. Mest nytta tycker jag dock att man har av den optiska zoomen med två gångers förstoring som de två linserna också ger. 

Kamerorna i Iphone X gör att bilderna man tar blir riktigt bra. Jag får fin färgåtergivning i dagsljus såväl som i mörker och det är tydligt att Apples mobil har en av de bästa mobilkameror som finns idag. Det är egentligen bara när det är riktigt mörkt som jag märker att Note 8 tar något bättre bilder just då eftersom de bilderna blir lite mer detaljerade och slipper det brus som man märker i bilderna från Iphone X.

Porträttläge och animojis

Utöver den bakre kameran finns så klart även en selfiekamera och tack vare Face ID-tekniken så har vi även här, liksom i bakre kameran, ett porträttläge som kan lägga till oskärpa i bakgrunden på dina selfies. Än mer spektakulärt är så klart det som kallas animojis och som innebär att du med dina läpp- och ansiktsrörelser kan styra en av flera olika tecknade figurer. Välj mellan till exempel gris, apa, enhörning, bajskorv eller panda och spela in en tio sekunders film med din röst och figurens utseende att skicka i meddelande-appen. Kanske inte den mest nyttiga funktionen, men ändå en funktion som vi redan sett andra mobiltillverkare snegla på.

Om vi avslutningsvis tittar på Iphone X till det yttre är det en telefon som med sitt glas på både fram- och baksida i kombination med metallkanten känns nästan lika påkostad som man förväntar sig av prislappen. Ja, Iphone X är ingen billig telefon, långt ifrån. Det ligger nära till hands att använda ett skyddande skal, men att ha glas på både fram- och baksida, glas som vid ett fall i marken riskerar att gå sönder, är Apple långt ifrån ensamma om. Det är främst de utannonserade reparationskostnaderna och telefonens pris som gör att man kanske har anledning att vara lite extra försiktig. 

Plus: Skärmen, Siri, optisk zoom, prestanda, kvalitetskänsla

Minus: Få anpassningar till den stora skärmen, ingen snabbtittskärm

Huawei Mate 10 Pro

Visst är det trevligt med stor skärm i ett hanterbart format, men när allt fler telefoner erbjuder det så krävs så klart något mer för att övertyga oss konsumenter om att det är just den här telefonen du ska köpa. Med Mate 10 Pro har Huawei bestämt att det ska vara AI, artificiell intelligens. Bakgrunden är att Huawei använder det egenutvecklade systemchippet Kirin 970 i telefonen och det är bolagets första med en inbyggd dedikerad AI-processor. Tanken är att det här ska göra telefonen smartare på en rad olika vis, framförallt i framtiden när tekniken fått fler användningsområden. Man kan direkt konstatera att systemchippet gör att telefonen är riktigt snabb, så prestanda råder det ingen brist på, men vi återkommer specifikt till vad AI-processorn i praktiken bidrar med i dagsläget.

Väldesignad och vattentålig

Låt oss först titta på telefonens andra egenskaper. Huawei Mate 10 Pro är bolagets första vattentåliga telefon och det är så klart välkommet. Det påverkar dock inte utseendet märkbart. Istället känns och ser telefonen påkostad ut med glas på både fram- och baksida. Fingeravtrycksläsaren sitter lättåtkomligt placerad på baksidan under de båda kamerorna och ett band i annan färg just runt kamerorna gör att telefonen får lite mer karaktär i sitt utseende. Jämfört med flera av konkurrenterna kan det vara värt att nämna att Huawei Mate 10 Pro saknar nyskapande alternativ till fingeravtrycksläsaren för att låsa upp telefonen. Här finns alltså ingen ansiktsigenkänning eller ögonskanning. Bland andra tekniker som är aktuella nu är även avsaknaden av stöd för trådlös laddning värd att nämna och Huawei har till skillnad från Apple och Samsung ingen egen lösning för mobila betalningar att ståta med. 

Skärmen är av AMOLED-typ och har funktion för att visa klockslag och till exempel appaviseringar även i viloläget för att du ska slippa trycka igång skärmen bara för att se om något nytt hänt. Skärmens upplösning är något lägre än hos LG:s och Samsungs telefoner i testet, men jag tycker inte att det innebär något stort problem även om det kan vara märkbart.

Utöver prestandan så är kameran den funktion jag uppskattar mest i telefonen, för den hör till de absolut bästa på marknaden, såväl det bakre paret som selfiekameran. De dubbla kamerorna på baksidan bidrar med funktion för att lägga på oskärpa i bakgrunden på till exempel porträtt och det kan vara användbart, för Mate 10 Pro är ovanligt bra på att känna av var motivet börjar och bakgrunden tar vid, vilket gör att man för det mesta slipper de flammiga gränser man annars kan få med den här typen av funktion. Tyvärr ger de dubbla linserna ingen optisk zoom som i många andra telefoner och det är synd. Telefonen gör visserligen ett ganska bra jobb med att kompensera detta med mjukvara när du zoomar, men den kan inte mäta sig med de telefoner som har optisk zoom. Detaljrikedomen blir lite lidande.

Motivigenkänning med AI

Om vi nu ska komma in på AI, vad det är och vad det ger för funktioner i den här telefonen, så är det framförallt i kamera och bildgalleri det märks. AI, eller artificiell intelligens handlar om att datorer drar slutsatser som vi traditionellt har tänkt att enbart människor kan göra. Exempel på detta kan vara att omvandla text till tal, föreslå nästa ord när du skriver eller tolka innehållet i bilder. AI har med andra ord funnits länge och det nya med en dedikerad AI-processor i en telefon är att de beräkningar som krävs för AI ska kunna göras mer effektivt och även att de kan utföras lokalt i telefonen utan att du måste vara uppkopplad.

I Huawei Mate 10 Pro lyfter Huawei själva fram motivigenkänningen i kameran och översättningsappen från Microsoft som de tydligaste exemplen på vad AI bidrar med. Kameran klarar för det mesta att till exempel skilja ett motiv med en hund från ett med en katt och algoritmen som avgör det här har skapats genom att datorer har tittat på en miljon bilder med katter och hundar. Jag kan som sagt konstatera att kameran tar bra bilder, men det är inte lika tydligt vad just AI och motivigenkänningen rent praktiskt bidrar med i sammanhanget. Vad som skiljer kamerainställningarna när du ska ta en bra bild på en hund från en på en katt kan inte ens experterna på Huawei svara på. Motivigenkänning och översättning har även andra tillverkare i sina telefoner, med eller utan AI-processor, och i dagsläget är det alltså svårt att se AI-funktionen som ett argument för att välja Mate 10 Pro. Kameran är istället den tyngst vägande faktorn idag.

Plus: Bra kamera, prestandan, dual SIM

Minus: Ingen trådlös laddning

Oneplus 5T

Oneplus är även om de numera är relativt etablerade fortfarande lite av en outsider. Hög prestanda till lägre pris var utgångspunkten och detta kombinerades med en tät dialog med användarna direkt i de egna forumen för att fånga upp vilka funktioner som efterfrågades och skapa i alla fall en känsla av delaktighet hos kunder och potentiella kunder.

Oneplus 5T är det senaste flaggskeppet från Oneplus och det första med större skärm i 18:9-format. Fortfarande handlar det om en telefon med topprestanda, men till ett pris flera tusen lägre än de telefoner den ställs emot i detta test.

Det som framförallt skiljer Oneplus 5T från konkurrenterna är mjukvaran. Ovanpå Android 7.1.1 har Oneplus sitt eget skal Oxygen OS som bygger vidare på det som Google själva erbjuder och lägger till en lång rad olika funktioner och inställningsmöjligheter. Vi lägger till exempel märke till ett särskilt läsläge som du kan aktivera manuellt eller ställa in så att det automatiskt startar när du startar vissa utvalda appar. Det här innebär att skärmen blir svartvit och får en brunaktig ton som är mer vilsam för ögonen. Så fort du sedan byter till en annan app som inte är inställd för läsläge tonar skärmens normala färgläge in igen. Som sagt så har Oneplus utöver detta en otroligt stor mängd olika inställningar som du kan utforska om du så önskar. Det här gör inte telefonen krångligare och mer svåranvänd än andra telefoner. Du kan fortfarande använda den utan att grotta ner dig i alla inställningsmöjligheter, men vill du så kan allt från svepgester på fingeravtrycksläsaren, genvägar i navigeringsfältet, utseende och information i statusfältet samt mycket annat anpassas. I Oneplus 5T ligger som sagt Android 7.1.1, men en uppdatering till senaste Android 8 Oreo är utlovad inom kort.

Mörkerkamera

Kameran i Oneplus 5T, eller kamerorna som det ju faktiskt handlar om, är bra. Istället för optisk zoom som hos flera av konkurrenterna har Oneplus 5T en vanlig kamera och en mörkerkamera som telefonen automatiskt använder när förutsättningarna kräver det. Den övertygar dock inte jämfört med konkurrenterna, för mörkerkameran i Oneplus 5T ger brusigare bilder med sämre detaljrikedom än både Samsung Galaxy S8 och systermodellen Note 8 som är med i det här testet. I Oneplus 5T finns även en djupeffekt som du kan använda vid porträtt för att få oskarp bakgrund, men den tycker jag ofta misslyckas lite med att avgöra vad som är förgrund och vad som är bakgrund och resultatet blir ofta flammiga gränser mellan just skärpa och oskärpa. För den som vill ha kontroll över sina bilder är i alla fall kameraappen i Oneplus 5T bra med en bra uppsättning manuella inställningar de gånger man vill ha det.

Till det yttre är Oneplus 5T relativt anonym med sin baksida i matt aluminium. Fingeravtrycksläsaren sitter enkelt åtkomlig en bit under kamerorna och som alternativ för att låsa upp telefonen finns även ansiktsigenkänning via den främre kameran. Den funktionen fungerar riktigt snabbt och det trots att här saknas motsvarigheter till exempelvis Apples Face ID. Vi lyckas heller inte lura ansiktsigenkänningen med foton, så den tycks även vara relativt säker och framförallt smidig. Ofta låses skärmen upp utan att man ens hinner reflektera över upplåsningssättet.

Jämfört med flera av konkurrenterna saknas både vattentålighet och trådlös laddning i den här telefonen och Oneplus kunde också ha gjort mer för att anpassa funktionerna till den stora skärmen. Nu är visserligen till exempel Youtube-appen generellt anpassad så att du i mobiler med så här stor skärm kan zooma in bilden så den täcker hela skärmytan, men för multitasking erbjuder Oneplus bara den standardfunktion för att dela skärmen för två appar som Google levererar som standard.

 

Plus: Snabbladdning, inställningsmöjligheterna, priset

Minus: Få anpassningar för stor skärm, inte vattentålig, ingen trådlös laddning

LG V30

Med nya LG V30 känns det som om LG har fått det mesta på plats. OLED-skärmen med aktivt viloläge som ger appaviseringar och tid även när skärmen är släckt är en av flera faktorer som gör att LG med V30 är med i toppskiktet av telefoner idag. Viktigt för helhetsintrycket är så klart även det faktum att man använder den snabbaste processorn som finns tillgänglig och därför inte behöver skämmas vid en prestandajämförelse med någon av konkurrenterna. 

Hög kvalitet

Överlag är också intrycket av telefonen när man ser på den och håller den i handen ett bevis på att LG har filat på material och kvalitetskänsla jämfört med föregångarna. Både fram- och baksida skyddas av Gorilla Glass 5 och trots att baksidan ger ett lyxigt, metallicglansigt intryck verkar den inte vara känslig för fingeravtryck utan ser bra ut även efter någon veckas användning. Granskar man detaljerna så rundas skärmen av mot telefonens kant och det ger ett intryck av att telefonen nästan är gjuten i ett stycke. Så här välgjorda har LG:s telefoner inte alltid varit, men med V30 tycker jag att de har lyckats.

Sin vana trogen har LG placerat fingeravtrycksläsaren som även fungerar som av- och på-knapp för telefonen på baksidan, i mitten en bit under kamerorna och där sitter den så att den är enkel att nå.

Utöver upplåsningen med hjälp av fingeravtryck kan du använda ansiktsigenkänning i främre kameran eller din röst för att låsa upp telefonen. Jag tycker att fingeravtrycksupplåsningen är det som fungerar smidigast. Röstupplåsningen kräver att du lär telefonen en fras som du säger varje gång du vill låsa upp telefonen och vi märker snabbt att den kan användas framgångsrikt även av andra personer som vill låsa upp din telefon.

Kamerorna står i LG V30 för en central funktion och själva vill LG gärna profilera V30 som en telefon för den som gillar att spela in videofilmer. Jag tycker det är att begränsa telefonens användningsområden. Dels för att telefonen kan betydligt mer än så och dels för att videofunktionerna inte så tydligt skiljer ut den från mängden.

Specialiserad på video

Bland de specialfunktioner för videoinspelning som LG V30 erbjuder finns något som kallas Point Zoom. Det innebär att du inte bara kan zooma in mot mitten av bilden. Istället klickar du i bilden för att definiera ett mål och sedan kan du zooma dit, dessutom mjukt och behagligt medan du filmar. Det här ger en fin effekt även om det är en märkbar nackdel att V30 saknar optisk zoom, så zoomar du för mycket blir kvaliteten tydligt lidande. Bland andra unika videorelaterade funktioner märks Cine Effect som presenteras som något helt annat än Instagramfilter, men som jag i praktiken bedömer ha begränsad effekt. Det är effekter som förändrar färgbalansen i bilden så att till exempel effekten Thriller ger en mörkblå ton och Romantisk komedi blir gultonad. Vill du redigera ihop dina klipp till en färdig film direkt i mobilen hänvisar LG till appen Kinemaster som finns gratis i Google Plays appbutik. I den appen krävs dock att du betalar för många av funktionerna och det känns svårt att rekommendera LG V30 på grund av bara videoegenskaperna.

Kamerorna när de används för stillbilder ger bra bilder. De dubbla linserna innebär att du får ett vidvinkelläge så att du får med betydligt mer i bilden, men vi saknar optisk zoom och även det läge för fiktiv oskärpa i bakgrunden som många av konkurrenterna erbjuder. När man jämför bilder tagna i mörker med de från främsta konkurrenterna Huawei Mate 10 Pro och Samsung Note 8 är det tydligt att LG ligger sämre till. I sämre ljus är det alltid någon av konkurrenterna som får bästa bilden och även om LG V30 kan mäta sig med de bästa på flera andra områden får den ge upp just på kamerasidan.

 

Plus: Trådlös laddning, vattentålig, kvalitetskänsla

Minus: Få anpassningar för stor skärm, kameran i mörker

Vinnare: Samsung Galaxy Note 8

Inom foto är Samsung fortfarande ledande i dagens mobilvärld. Såväl detaljrikedomen som den optiska zoomen och steglösa effekter för att lägga på fiktiv oskärpa till bakgrunden bidrar. Det är dock inte allt. Note 8 är en otroligt funktionsfylld telefon med allt från pennan till Samsung Pay och de utökade möjligheterna att faktiskt få mer gjort genom att dela upp skärmen för flera appar och dela information mellan dessa.

I testet

Apple Iphone X
En Iphone med större skärm, smidigt format och hög kvalitetskänsla.

Huawei Mate 10 Pro
Dubbla SIM-kortplatser, bra kamera och uttalat AI-fokus. 

LG V30
Stor skärm, hög kvalitetskänsla och bra prestanda.

Oneplus 5T
Anonym lur med hög prestanda till ett lite lägre pris. 

Samsung Galaxy Note 8
Funktionsspäckad med penna och utmärkt kamera. 

Bedömningskategorierna

Material och kvalitet

Utöver själva formatet och utformningen av telefonen bedömer vi här egenskaper som ergonomi, och även vattentålighet ger pluspoäng. Lägger man som här ofta mer än 8000 kronor på en telefon ska man ju kunna känna att den är värd pengarna, både när man ser på den och när man faktiskt använder den. Ergonomi är också viktigt och lite av hela tanken med de telefoner vi testar är att de har stor skärm med alla fördelar det för med sig, men ändå ett smidigt och användbart format.   

Vinnare: Apple Iphone X 

Funktioner och mjukvara

Mjukvaran och de anpassningar som tillverkarna har gjort bidrar med mycket av de funktioner som är tillgängliga, men hårdvara är såklart också en förutsättning. Alla telefoner står här för en hög lägstanivå, alla utrustade med bra prestanda, men ovanpå det ger funktioner som trådlös laddning och genomtänkta anpassningar av mjukvaran givetvis extrapoäng liksom till exempel tjänster som Samsung Pay och Apple Pay.  

Vinnare: Apple Iphone X och Samsung Galaxy Note 8

Skärm

Viktigt är så klart alla egenskaper som skärmen står för – storlek, ljusstyrka, betraktningsvinkel, färgåtergivning – men det är inte allt. Vi bedömer även hur väl tillverkaren med sin mjukvara lyckas hjälpa oss att utnyttja hela skärmytan maximalt och funktioner som Always on Display, alltså att du ser appaviseringar och annan information direkt i viloläget, premieras också.

Vinnare: Samsung Galaxy Note 8

 

Kamera

Kamera är något som alla tillverkare storsatsar på idag och faktum är att alla telefoner i det här testet till exempel är utrustade med dubbla kameror på baksidan. De använder dem dock i olika syften och med olika stor framgång. Trots att alla kameror här är bra är det ganska enkelt att när vi väger samman testbilder från mörker, dagsljus och andra sammanhang utse en vinnare. Framförallt bilderna i mer utmanande ljusförhållanden avgör.

Vinnare: Samsung Galaxy Note 8

Användarupplevelse

Det finns saker som inte riktigt syns i telefonernas specifikationer, men ändå bidrar till om du är nöjd med din telefon. De ska helt enkelt ha det där lilla extra som skapar ett ha-begär, men framförallt får dig att dagligen uppskatta telefonen du köpt. Det kan vara små detaljer i hårdvaran eller att animationerna i gränssnittet alltid flyter på blixtsnabbt. Kort sagt detaljerna som gör helheten. 

Vinnare: Samsung Galaxy Note 8