https://www.mobil.se/tester/sony-smartwatch-testad
506830
Tester
Klockan som vill bli din mobilkompis

Sony Smartwatch testad

Smartwatch klarar att visa tiden även om den förlorar kontakten med mobilen.
Sonys Smartwatch ger dig tillgång till information från mobilens appar direkt på handleden. Men som klocka är den egentligen ganska värdelös.

Jag tillhör den generationen där digitalklockan och inte mobiltelefonen var det som jämfördes bland nördarna på skolgården, och ja, jag var självklart en av dem. Tillverkarna av digitalklockor drog nytta av elektronikutvecklingen på samma sätt som mobiltillverkarna idag och matade klockorna fulla av funktioner som miniräknare, databank, höjdmätare, fm-radio och game and watch-liknande spel. Så det är inte utan viss förväntan som jag provar Sonys Smartwatch.

Smartwatch har en föregångare i Sony Ericsson Live View som började säljas förra året. Den brottades dock med en hel del problem. Bland annat var inte hela skärmen pekkännslig och "klockan" hade dessutom en tendens att tappa kontakten med mobiltelefonen som den var helt beroende av för att kunna användas ens som vanlig klocka. Problemen hindrar dock inte att en hel del kul appar anpassats för prylen.

Dålig på att visa tiden

I Smartwatch är en del av problemen med föregångaren lösta. Nu går det till exempel att peka och svepa på hela klockans skärm och klockan klarar att visa tiden även om den skulle förlora kontakten med mobilen för en liten stund. Nu är ju inte huvudsaken med Smartwatch att just kunna visa tiden. Den är i själva verket ganska dålig på just det. Det krävs nämligen att du trycker på en liten knapp på sidan för att skärmen ska vakna och du ska se hur mycket klockan är. Inte speciellt smidigt om du bara vill ta en snabb kik. 

Huvudfunktionen för Smartwatch är egentligen att fungera som fjärrkontroll till mobilen. För att det ska fungera kopplas klockan till mobilen via bluetooth. Klockan fungerar tillsammans med telefoner som använder Googles operativsystem Android. På Sonys mobiltelefoner finns redan appen som behövs för att hantera klockan installerad, men det fungerar fint att lägga till den från Android Play också på modeller från andra tillverkare. Från början kan klockan i princip ingenting. För att få igång olika funktioner laddas miniappar in via appen i mobilen. 

Det går förvånandsvärt bra att bläddra fram mellan statusuppdateringar och meddelanden trots den lilla skärmen.

Det finns en hel rad som Sony gjort för vanliga funktioner som sms, mms, telefonbok och liknande. Men det intressanta är att vem som helst med programmeringskunskaper kan göra egna funktioner till klockan. Ännu så länge finns inte jättemånga. Men några kul har hunnit hitta ut i Play, däribland Facebook, Twitter och en app som kopplas till Googles Mina Spår. 

Enkla appar

Twitterappen och Facebookappen är egentligen ganska enkla. Det går att i klockan ta del av inlägg som dina kompisar och de du följer gjort. På Facebook kan du också gilla inlägg och på twitter är det möjligt att skicka vidare tweet. Smartwatch kan också ställas in för att vibrera varje gång ett nytt meddelande kommer. Jag rekommenderar starkt att ha den funktionen avslagen om du följer många på twitter eller har många vänner på Facebook. Annars kommer klockan att vibrera i stort sett hela tiden. Det är heller ingen skillnad mellan sätten klockan vibrerar på för olika typer av meddelanden eller appar, det betyder att jag ganska snart slutar bry mig om varför den påkallar min uppmärksamhet.

Bättre fungerar det att bara ha signalen påslagen för till exempel sms. Det går förvånandsvärt bra att bläddra fram mellan statusuppdateringar och meddelanden trots den lilla skärmen. Dock känns det lite krystat när jag vet att min mobil ligger i fickan med betydligt bättre kraft för att klara den uppgiften. Smartwatch kommer helt klart bättre till sin rätt för de tillfällen när jag snabbt vill kolla något utan att behöva ta upp telefonen. En bra funktion är att det går att svara på sms med förinställda svar som till exempel "Ring mig" eller "Jag sitter i möte – ringer upp strax". För den som använder ett bluetooth­headset till mobilen går det också bra att ringa upp favoriter ur telefonboken direkt via klockan. Mest självklar är kanske funktionen att du kan se i klockan vem som ringer och koppla bort ett oönskat samtal utan att behöva ta upp telefonen.

Det går också bra att styra telefonens musikspelare vilket också är bra när mobilen ligger i fickan. Dock saknar jag möjligheten att kontrollera min Spotifyapp. Men eftersom vem som helst är fri att skriva en app som fungerar med klockan och Spotify så hyser jag gott hopp om att en sådan app dyker upp.

En kul app låter mig använda klockan som fjärrsökare till mobilens kamera. Bra om man till exempel vill ta självporträtt eller hitta lite udda vinklar. 

Tveksam träningskompis

Många som läst om Smartwatch är säkert intresserade av att använda den tillsammans med ett träningsprogram för telefonen på joggingturen. Tanken är att man ska kunna se hastighet och andra data direkt på armen under löpturen. Tyvärr är det skralt med sådana tillämpningar ännu. Den enda app jag kunnat hitta är för Googles Mina Spår. Och den får jag inte att fungera någon gång under hela testperioden. Dock har det utlovats fler appar för träning, bland annat en koppling till populära Endomondo. Men hur väl det fungerar i praktiken återstår att se. 

Klockans litenhet och en viss inexakthet i skärmens pekfunktion gör att det inte är så enkelt som det borde vara att styra de olika apparna. Ganska ofta sitter jag och drar med fingret upp och ned över klockans skärm utan att något händer. Det kan bero på själva klockan, men såklart också på buggiga appar. 

Klockan laddas med hjälp av en speciell usb-sladd som följer med i paketet.

Klockan är en pryl man inte är van att behöva koppla in i vägguttaget för att ladda. Batteriet i Smartwatch räcker ungefär tre dagar mellan laddningarna för mig under testperioden. Det får ändå anses som godkänt. Ett större batteri hade betytt större och tyngre klocka. Nu har Sony faktiskt lyckats få till en klocka som inte är absurt stor vare sig när den fästs på det medföljande plastbandet eller direkt på kläderna. 

Trots förbättringarna sedan förra årets Live View så känns det som om Sony har lite kvar att fila på innan de får fram en klockkompis som verkligen är något för alla. För att verkligen gilla Smartwatch redan idag måste du vara ganska motiverad, men allt eftersom fler appar dyker upp blir användningsområdena fler. 

Fakta Sony Smartwatch

Mått: 36x36x8 mm

Vikt: 15,5 gram (armband 26 gram)

Skärm: Oled-skärm med multitouch 128x128 pixel

Testad med: Sony Xperia S

Fungerar med: Sony Ericssons/Sonys Androidmobiler samt HTC Desire S, Sensation, Wildfire, Wildfire S, Motorola Razr, Samsung Galaxy 5, Galaxy Ace, Galaxy Fit, Galaxy Gio, Galaxy Mini och Galaxy S2.

Kommunikation: Bluetooth

Räckvidd: 10 meter

Batteritid: 3-4 dagar vid normal användning

Pris: Cirka 900 kronor

Fråga och svar:

Är den bekväm att använda som armbandsur? 

Både ja och nej. Klockan är lätt och sitter bekvämt på armen. Men som klocka är den inte särskilt praktisk då den måste slås på varje gång du vill se vad klockan är. Dessutom känns det inte helt bekvämt att behöva ladda armbandsuret flera gånger per vecka.

Betyg:

5 av 10