Oklar användning

Test: Fitbit Blaze

Fitbit är bäst i branschen, men vad de vill med Blaze vet vi inte.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
6/10
Mobilkopplingen
Stegräknaren
Pulsmätaren
Skärmen inte altid på
Oklara fitnessfunktioner
Dåliga notisfunktioner

Fitbit är ganska konstiga. De gör branschens bästa stegräknare, har några av de bästa optiska pulsmätarna, en uppkoppling mot vilken mobil som helst som är så stabil att vi inte minns när det var problem senast, hopparning av enheter på kontonivå istället för enhetsnivå, grymt tredjepartsstöd och batteritrollkonster för att hålla en vecka minst med kontinuerlig pulsmätning. Samtidigt är deras mätning av sömn ett rent skämt, de är ensamma i branschen om att bara erbjuda notifikationer från telefon och sms snarare än allt som ger ifrån sig notifikationer och de har aldrig varit speciellt bra på något annat än att räkna steg (och nu senare puls).


Fitbit Blaze följer lite samma trend. Den ser på alla sätt ut som en smartklocka, men har samma begränsning med notifikationer som ovan. Den har slimmats ner rejält gentemot föregångaren Surge, men med det tappat GPS-mottagaren och förlitar sig numera (dåligt och felräknande oroväckande ofta) på telefonens GPS. Den har fått en riktigt snygg färgskärm, men då samtidigt tappat möjligheten att hela tiden visa tiden. Den har begåvats med träningsprogram från företaget Fitstar som Fitbit köpte nyligen, men bara tre förinstallerade sådana utan möjlighet (än) att lägga till fler. 


Som stegräknare och pulsmätare fungerar den lika bra som vilken annan Fitbit som helst, men då är Fitbit Charge HR billigare om det bara är det du är ute efter. Tanken är någonstans att erbjuda något snyggare än Fitbit Surge, bland annat med utbytbara band (medföljande plastband är inget annat än hemskt). Men som någon form av smartklocka är den enormt begränsad. Som träningsklocka har den förvisso rätt många träningsprofiler, men är mestadels beroende av telefonen för att fungera bra (och ska du ändå bära med dig luren sköter den det hela bättre).

Fitbit gör fortfarande branschens troligen bästa stegräknare och optiska pulsmätare. Synd bara att de inte har den blekaste om vad de ska göra utöver det.

Betyg:
6/10

Fitbit Blaze

Kompatibilitet: Android, Ios, Windows
Uppkoppling: Bluetooth
Sensorer: Accelerometer, Optisk puls
Batteritid: 5 dagar
Webb: www.fitbit.com
Pris: ca 2300 kr
Mobilkopplingen
Stegräknaren
Pulsmätaren
Skärmen inte altid på
Oklara fitnessfunktioner
Dåliga notisfunktioner