Rätt uppdatering

Test: Garmin Fenix 3 HR

Garmin gör små förändringar, men kan numera erbjuda den mest kompletta träningsklockan på marknaden.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
9/10

Fenix-serien från Garmin har alltid varit “extra allt” och samtidigt en bra sandlåda för att testa nya funktioner. Exempelvis var det till första Fenix vi fick se Garmins första försök att leverera notiser från telefoner till klocka (med en batteritid på en halv dag, men det var som tur var beta). Fenix 3 tog ett stort kliv uppåt gällande design, även om det fortfarande är en rejäl pjäs till klocka, samtidigt som mängden funktioner blev bättre än någonsin.

Fenix 3 HR är i mångt och mycket exakt samma modell som Fenix 3-utgåvan med safirglas. Skillnaden här är att Garmin lagt till sin egenkomponerade optiska pulsmätare på baksidan av urtavlan.

Puls på fler sätt

Det gör att du dels kan mäta pulsen kontinuerligt under dagen. Inte lika frekvent som Fitbit gör (var fjärde minut här), men tillräckligt för att du ska få en bra bild av läget. Samtidig innebär det att du inte behöver svära över att ha glömt pulsbandet när du ska ut och träna. Den Inbyggda pulsmätaren ligger på ungefär samma nivå som Fitbit när det kommer till exakthet och på det stora hela har vi inget att klaga över där. Eftersom Fenix 3 HR stödjer appar märker vi dock snabbt att Garmins mjukvara buggar sig lite, eftersom det inte går att få ut korrekta pulsvärden till alla appar (gymappen vi testar drar av någonstans runt hundra slag per minut exempelvis). I daglig mätning och med Garmins egna appar (vilket är vad de olika träningsformerna kallas numera) fungerar det däremot felfritt.

Samtidigt finns det två paket av klockan att titta på, med eller utan pulsband. Pulsbandet kan såklart köpas till senare också. Det nya här är att det är ett pulsband som även klarar av att mäta puls vid simning. Då radiosignaler och vatten inte är bästa kompisar sparas pulsdatan i bandet tills du simmat klart, varpå de infogas i träningspasset. Tidigare hade det externa pulsbandet även fördelen att mäta det Garmin kallar för Run dynamics, exempelvis kadens och en utförlig analys av ditt löpsteg. Det klarar dock klockan av på egen hand numera, men det innebär att du får rejält med info för åtminstone löpning vid avklarat pass.

Data från stegfrekvens och puls används även för att beräkna ditt VO2Max och även att ungefärligt bedöma din dagsform och hur lång tids återhämtning du bör ha efter avslutat pass.

Tillsammans med Garmins appbutik, som fortfarande innehåller skrämmande få appar dock, och alla sensorer (termometer, kompass, höjdmätare, stegräknare, puls, gps och så vidare) finns det väldigt få anledningar att titta åt något annat håll om du vill ha en komplett träningsklocka. Det skulle i så fall vara för att komma ner i pris, för Fenix 3 HR är knappast billig.

Smart på olika sätt

Som aktivitetsmätare är den även där på nivå med Fitbit sett till hur bra den är på att räkna steg. Mjukvaran Garmin Connect är inte den mest sociala på marknaden, men bättre än snittet i alla fall. Nackdelen är att det enbart går att dela data med Myfitnesspal och Strava, alla andra står utanför.

Garmin är även en av få tillverkare som finns till alla tre stora mobilsystem. Till Windows 10 Mobile och Iphone fungerar de ungefär likvärdigt. Uppkopplingen är stabil, notiserna som visas på klockan är speglingar av det telefonen ger ifrån sig och vi får både bra synk och vettig batteritid. Till Android bestämmer du själv vilka appar som ska få skicka notiser till klockan, vilket är trevligt. Samtidigt är det extremt varierande mellan telefonmodeller hur pass bra uppkopplingen fungerar och som följd av det hur mycket batteri som förbrukas. Till Windows och Ios och de bra Androidenheterna ligger batteritid utan GPS-anvädning på någon vecka, medan de allra värsta Androidenheterna drar ner batteritiden på klockan till ett dygn (vi har inte testat klockan med ett tillförlitligt antal enheter än, men spontant verkar det vara bättre hos telefoner med Snapdragon-chip än de med Mediatek).

Notiser och att visa upp dem är också så långt du kommer med klockan i form av avancerade smartklockefunktioner. Huvudfokus ligger såklart på aktivitetsmätning och träning, vilket Fenix 3 HR är överlägset bäst och mest mångsidig på. Men att ge snabbsvar på meddelanden eller chattar eller att styra samtal från klockan och liknande funktioner som vi hittar hos exempelvis Apple Watch eller Android Wear är du utan. Samtidigt ska det nämnas att Garmin är enormt bra på uppdateringar med nya funktioner, så helt omöjligt är det inte att den funktionaliteten utökas.

Fenix 3 HR är rätt dyr sett till både GPS-klockor och smartklockor. Men gillar du träningsdata in absurdum samtidigt som du vill ha en helt okej smartklocka hittar du ingen klocka som är ens i närheten.

Betyg:
9/10

Garmin Fenix 3 HR

Mått: 51x51x16mm
Vikt: 86,1 g
Display: 1,2 tum, 218x218 pixel, enklare färgskärm, safirglas
Batteritid: upp till 2 veckor kopplad mot mobilen
Kompatibilitet: Android, Ios, Windows 10 mobile
Vattentät: 10 ATM
Sensorer: GPS/Glonass, höjdmätare, kompass, termometer, puls, accelerometer
Uppkoppling: ANT+, Bluetooth (endast telefonkoppling, ej sensorer), wifi,
Inbyggda träningsprofiler: Löpning, cykling, simning, skidor, vandring mfl
Webb: www.garmin.se
Pris: 6399 kr (6999 kr med pulsband)