Primitivt motionsarmband

Test: Jawbone Up

Uppkopplingen via hörlursuttaget känns ganska föråldrad.
Matloggen är hyfsat detaljerad, något vi gärna hade sett i större utsträckning i appen.

Up är en smart stegräknare som placeras på armen och snackar med en riktigt snygg app. Men själva uppkopplingen kan knappast anses vacker.

Publicerad Uppdaterad

Jawbone Up har en ganska lång historia numera. Den första utgåvan av bandet fick återkallas och slutade säljas på grund av dess enorma mängder fel och allmänt dåliga byggkvalitet. Version 2 har funnits ute ett tag i staterna innan den nu slutligen hittat till Sverige och hittills verkar den inte lida av speciellt många produktionsproblem.

Armbandets utseende är lite av en smaksak, men vi känner väl mest att en riktig display saknas för att du snabbt ska kunna se dina framsteg. Armbandet i sig mäter steg ungefär lika exakt som den Fitbit vi jämförde med och den kan även användas för att mäta hur bra du sover samt användas som stoppur. I appen kan du sedan kombinera det med en matlogg, koppling till Withings wifi-våg och liknande. Appen är riktigt snygg och lättnavigerad, även om vi gärna hade sett bättre möjligheter till att se dina framsteg över längre tidsperioder.

Just att det inte finns någon riktig display för att visa dagens antal steg direkt på armbandet känns ännu mer frånvarande då ”uppkopplingen” mot både Iphone och Android sker genom att du stoppar in armbandet i telefonens hörlursuttag. Antagligen görs detta just för att armbandet ska funka till flera plattformar samtidigt, men det blir bara meckigt att ta av armbandet, rycka loss locket som döljer hörlurspluggen, koppla in armbandet och starta appen för att se hur du ligger till för dagen. Nikes Fuelband visar dig det direkt på armen och Fitbit One/Zip/Flex synkar informationen över bluetooth. 

Det gör att det mest känns omständligt att använda Up i jämförelse med vad konkurrenterna klarar av, även om det inte är något fel på bandet, appen eller funktionerna i sig. 

Namn: Jawbone Up

Typ: Armband med stegräknare, stoppur och sömnlogg

Mått: 54x12x76 mm

Vikt: 22 gram

Uppkoppling: 3,5 mm hörlurskontakt

Display: 2 ikoner i olika färger

Webb: www.jawbone.com

Pris: 1 190 kr

Betyg: 6/10