Sommarkompis

Test: JBL Charge 3

Vattentålig och med vettiga funktioner gör att Charge 3 känns riktigt bra.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
8/10

Charge är en serie portabla högtalare som varit med ett tag nu, vilket om inte annat hörs på namnet då det här är den tredje generationens enhet. På pappret känns det som en riktigt genomtänkt historia, utan något extra lullull som exempelvis företagets Pulse-modell som blinkar i takt till musiken.

Här är det istället hårt inriktat på ett par olika delar. Dels ska det vara något du inte har några problem att ta med dig på både campingturen och till stranden. Vattensäkringen, i form av IPx7, ser tillsammans med en i allmänhet ganska stadig konstruktion till att den tål eventuella smällar och den del väta. Gummiytorna lite överallt på enheten finns också där för att den ska stå stadigt mot vilket underlag du nu än väljer att placera den mot. Samtidigt är högtalaren tillräckligt lätt och smidig för att kunna bäras med i de flesta sorters packningar utan att vara till allt för mycket besvär.

Den andra delen handlar om det du hittar under högtalarens gummilucka. Utöver laddkontakt och uttag för vanlig hörlursplugg sitter nämligen en USB-port där också. Med den kan du således ladda telefonen samtidigt som du spelar musik (eller ladda någon annans telefon om det ska vara så). En väldigt enkel funktion, men ack så välbehövlig i dagsläget. På så sätt behöver du inte släpa med dig både högtalare och extrabatteri till telefonen heller. Totalt finns det 6000 milliamperetimmar batterikraft att gå på. Vilket ska ge upp till 15 timmar speltid med högtalaren, men givetvis mindre om du kör på full volym eller laddar en telefon samtidigt.

Den tredje delen är något mer begränsad, eftersom det kräver att du eller någon av de du är med har investerat i en sekundär Charge 3-enhet. Du kan nämligen koppla ihop två högtalare trådlöst, för att på så sätt kunna täcka mer yta med samma musik.

Välbyggd

under vår testperiod visar sig åtminstone två av de ovanstående funktionerna fungera precis som aviserat, tyvärr hade vi inte två högtalare tillgängliga för att kunna testa länkningen dock.

Alla kontroller sköts via ett par gummerade knappar på ovansidan och är både rätt självförklarande och enkla att använda.

När det gäller ljudet är såklart både ljudkvalitet och volym begränsat av enhetens storlek (men givetvis även av kvaliteten på källan). Trots det får vi ändå ut rätt bra volym från den lilla enheten utan några vidare tecken på att högtalaren ger vika för volymen. När det kommer till ljudet låter det helt okej i sitt grundutförande och faktiskt riktigt bra om du kör ljudet via en equalizer i telefonen först. Vi får ut förvånansvärt mycket bas ur enheten trots dess ringa storlek, men såvida du inte placerar den väldigt strategiskt är det just den biten som lätt försvinner också.

1800 kronor kan på ett sätt kännas lite högt, en samtidigt är det numera ganska mycket standardpris för högtalare kring den här storleken och sett till vad du får för pengarna känns Charge 3 både riktigt genomtänkt och välljudande för pengarna.

Betyg:
8/10

JBL Charge 3

Typ: Bluetooth-högtalare
Vattentät: IPx7
Batteri: 6000 mAh, upp till 15 timmar speltid
Uppkoppling: bluetooth, 3,5mm hörlursplugg
Mått: 213x88,5x88 mm
Vikt: 770g
Effekt: 2x10W
webb:www.jbl.se
Pris: 1790 kr