Öronmuffar

Test: JBL Everest Elite 700

Typiska JBL-lurar som avlägsnar kravet på mössa vintertid.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
6/10

JBL Everest Elite 700 är JBL:s toppmodell bland trådlösa hörlurar och är prissatt på ungefär samma nivå som rätt många andra “lyxlurar för vanligt folk”. Både förpackningen och de medföljande tillbehören i lådan förstärker det lyxiga intrycket, vilket alltid är positivt när vi pratar lurar på den här nivån.

Funktionerna i själva lurarna ligger på en okej nivå. Brusreduceringen är kanske inte bäst i klassen, men tillräckligt bra. Ett extra plus är att du, via en app, kan ställa nivån på brusreduceringen, och därmed medhörningen för omgivande ljud, i olika nivåer för både höger och vänster lur. Däremot saknas avståndssensor som tystar lurarna när du tar av dig dem. Styrningen av såväl brusreducering som övriga funktioner hos lurarna sköts enkelt via tydligt kännbara knappar på vardera kåpa. Däremot skulle vi inte påstå att lurarna ser ut att kosta vad de gör, utan de ser betydligt billigare ut.

Kanske är det också det som leder till en av de större problemen med lurarna. De är bekväma att ha på sig rent ergonomiskt, men oerhört varma. Exakt vilken form av superplast i skinnimitation som sitter på dem vet vi inte, men bara att sitta still vid skrivbordet gör att vi känner oss överhettade efter en kvart. Är vi ute och går på stan med dem håller vi på och flyter bort efter samma tid. Detta trots att JBL själva säger att lurarna är gjorda för de som är ute och rör på sig mycket. De passar nog i alla fall bra under en riktig vargavinter.

Ljudmässigt låter det väldigt mycket JBL. Samtalskvaliteten är inte mycket att klaga på åt något håll och vid musiklyssning är det bas som är på agendan. JBL:s hörlurar (och högtalare för den delen) satsar ofta mycket åt bashållet och det gäller även här. Därmed inte sagt att basen tar över helt eller låter dåligt, för den är riktigt välnyanserad. Men samtidigt som mellanregister och diskant knappast är dåliga heller hörs det att de bitarna åtsidosatts en del, vilket leder till ett tyvärr ganska tråkigt ljud.

Everest Elite är inga dåliga lurar på det stora hela, men du kan få bättre för samma eller en något lägre prislapp.

Betyg:
6/10

JBL Everest Elite 700

Typ: Bluetootheadset
Funktioner: Active noise cancelling (brusreducering, styrbar via app)
Anslutning: bluetooth 4.0, 3,5 mm hörlursplugg
Batteritid: 19 timmar
Pris: 2999 kr
webb: www.jbl.com