Annons

Inte dåligt, inte billigt

Test: Marshall Monitor Bluetooth

De senaste trådlösa Marshall-lurarna låter inte illa, men är de värda prislappen?

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10
Batteritiden
Prislappen

Förstärkare från Marshall är en del av rockmyten, och företaget bakom dem har gjort sitt bästa för att casha in på sin coola image. Sålunda finns det solglasögon och ölkylar som härmar den berömda designen i stöttålig läderimitation och mässingsdetaljer, tillverkade på licens förstås.

Svenska Zound Industries är det som gör hörlurar av märket Marshall. Zound ligger även bakom de populära Urbanears-lurarna, men man skiljer noga på varumärkena. Och säga vad man vill, men designen på det senaste tillskottet, Marshall Monitor Bluetooth, känns verkligen Marshall. Från spiralkablarna som ansluter öronkåporna till bågen, till mässingsplattorna med skruvar som anger vilken sida som är vänster och höger.

Lurarna känns solida och välbyggda, med stadig metallram. De blir hyggligt kompakta hopfällda, och fäller ihop dem gör man snabbt och smidigt genom att liksom bara trycka ihop dem.

Marshall Monitor är betydligt bekvämar att ha på sig än de Major II jag testat tidigare. Trycket är lagom hårt så att headsetet sitter ordentligt samtidigt som jag inte blir öm i öronen fort. Öronkuddarna är riktigt mjuka och sköna. De är dessutom fästa med magneter och går därför lätt att ta bort, men just det är jag inte riktigt säker på syftet med. Rengöring kanske.

Styrning sker med en liten joystick, givetvis i mässing. Upp och ner för volym, åt sidorna för att byta låt. Tryck för att pausa eller svara på samtal. Det funkar över förväntan och jag gillar det bättre än de touchpaneler som många headset har.

Min tidigare erfarenhet av Marshall-lurar är att image går före funktion, och därför blir jag positivt överraskad av ljudet i Marshall Monitor Bluetooth. Det är detaljrikt och utan särskilt överdriven bas. Möjligen kan vissa diskanttoner dra iväg mer än andra vilket jag tänker på när jag lyssnar på klassisk kammarmusik, men på det hela taget tycker jag att lurarna låter riktigt bra.

Därför är det förstås också relevant att de har stöd för aptX, vilket är den bästa standardiserade överföringstekniken för musik över Bluetooth i dag. AptX finns i de flesta nyare Androidmobiler, och ger en ljudkvalitet nära CD, givet att ljudkällan håller samma kvalitet. I ett par sämre lurar hade det kanske inte spelat någon roll, men här är det uppskattat.

För telefonsamtal utmärker sig lurarna varken särskilt positivt eller negativt. Det går bra att ringa med dem, jag hör den jag talar med bra, och viss återkoppling sker via mikrofonen så att det inte blir helt “stumt” när jag talar, som det ibland blir när man inte hör sin egen röst. Den jag talar med hör mig, om än en smula burkigt, och utan störande brus utomhus.

Marshall Monitor Bluetooth:s trevligaste egenskap är kanske batteritiden. Tillverkaren uppger 30+ timmars musikspelning, och vårt testande ger ingen anledning att ifrågasätta detta. Över 20 timmars batteri är inte ovanligt för klafflurar med Bluetooth, men det här är ändå mer än det mesta vi testat. En annan trevlig detalj är att du kan använda lurarnas 3,5 mm-uttag för att koppla in ett till headset om du vill lyssna tillsammans med någon, en Zound-specialare som även används på Urbanears-lurarna.

Men så var det prislappen på 2500 kronor. För det priset kan du i dag få ett headset med digital bullerdämpning, eller ännu bättre ljud, från andra tillverkare. För att Marshall Monitor Bluetooth ska vara värd den prislappen krävs det att du verkligen vill ha de där spiralkablarna och mässingsdetaljerna. Vill du det är det ett par bra, om än lite för dyra, musiklurar.

Betyg:
7/10

Marshall Monitor Bluetooth

Typ: Bluetooth-headset med aptX
Pris: 2500 kr
Vikt: 264 g
Batteritid: 30+ timmars musik
Färg: Svart
Batteritiden
Prislappen