Tillbehörstest

Test: Masimo Ispo2

Pulsmätningen via appen
Sätt mätaren på fingret och sen är du klar
Historik i appen
Appen är väldigt enkel

Hälsokoll av det mer avancerade slaget till Iphone.

Publicerad Uppdaterad

En pulsoximeter säger du? Det låter nästan som ett påhittat ord om du inte vet vad det innebär. Det hela handlar om en apparat som mäter puls, syresättning i blodet och hur bra ditt blodflöde är (perfusion index). Vanligtvis används den här typen av utrustning på sjukhus och det är i de miljöerna Masimo normalt befinner sig. 

Efter tjugotalet år med »riktig« medicinsk utrustning kommer de nu med sin första konsumentprodukt i form av Ispo2, som kopplas till Iphone.

Så varför ska du mäta de här prylarna egentligen? För de allra flesta finns det egentligen ingen anledning att göra det, men produkten är tänkt till några specifika grupper: idrottare och piloter som befinner sig på hög höjd i träning eller jobb och de som har medicinska skäl att hålla koll på sina blodvärden.

Mätningen sker genom att du stoppar in fingret i den lilla klämman i andra änden av sladden, startar appen och låter den göra sin grej i drygt tio sekunder. Efter det får du upp mätvärden för puls, syresättning och blodflöde på skärmen och även en grafisk historik över dina mätningar. Eftersom enheten inte har alltför många konkurrenter jämförde vi mätvärdet för puls med ett pulsband och de två värdena matchade varandra, vilket gör att vi inte har någon anledning att misstro övriga resultat heller. Resultaten kan sedan exporteras via mejl, men någon annan form av delningsmöjlighet eller onlinetjänst finns tyvärr inte vilket begränsar användbarheten något.

Namn: Masimo Ispo2

Beskrivning: Pulsoximeter för Iphone

Anslutningar: 30-pin Iphonekontakt, kompatibel med Lightning-adapter

Mätområde syresättning: 0-100%

Mätområde puls: 25-240 BPM

Mätområde blodflöde: 0,02-20%

Webb: www.ispo2.com

Pris: ca 1 600 kr (249 dollar)

Betyg: 7/10