Oväntat tung

Test: Mophie Powerstation 10K (2023) – Powerbank med snabbladdning

Ett reservbatteri är en avvägning mellan prestanda och vikt, så även för Mophie Powerstation 10K.

Betyg:
7/10
20 watts laddeffekt
Kan ladda tre enheter samtidigt
Tung

En powerbank, ett reservbatteri till mobilen, är något man nog ställer högre krav på än man först tänker sig. Det mest grundläggande är förstås att man kan ladda mobilen med det så att man inte blir stående med död mobil när det till exempel är där man har sin tågbiljett. Sedan är det rätt bökigt att hantera mobilen med powerbanken ansluten, och det blir ju mindre problem ju snabbare powerbanken kan ladda mobilen. Snabbladdning är alltså en till sak man gärna önskar sig. 

Det säljs många gamla reservbatterier som fortfarande använder Micro-USB för laddning, man vill ju helst kunna använda samma sladd för att ladda mobilen och powerbanken. Kan man ladda mer än en mobil samtidigt är det en bonus. Slutligen ska powerbanken vara så lätt som möjligt för att man inte ska lämna den hemma.

Det sistnämnda är oftast en avvägning mot dess kapacitet. Vanliga storlekar på lite mindre reservbatterier är 5000 eller 10 000 mAh, vilket räcker till en eller två laddningar till fullt av en Android-mobil, lite mer om det är en Iphone.

Mophie Powerstation 10K (2023) uppfyller en del men inte alla av dessa önskemål. Som framgår av namnet har den en kapacitet på 10 000 mAh. Det är en rätt stor laddare, ungefär lika stor som en mobil på bredden och höjden och mer än dubbelt så tjock. Det yttre är diskret formgivet i 50 procent återvunnen plast. På sidan finns ett par dioder som visar hur mycket laddning som återstår, med en knapp för att tända dessa.

På ena kortsidan finns tre portar, två vanliga USB-portar och en USB C-port. USB-C-poten används för att ladda reservbatteriet, men alla tre portarna kan användas för att ladda andra enheter. Det betyder dels att du kan ladda med powerbanken oavsett om du har en sladd med vanlig USB-kontakt i ena änden, eller en med USB C i bägge ändar, dels betyder det att du kan ladda tre enheter samtidigt med batteriet. En 30 cm lång sladd med USB-kontakt i ena änden och USB C i andra änden följer med.

Mophie Powerstation 10K (2023) har stöd för USB Power Delivery med upp till 20 watt. Det är hyggligt snabb snabbladdning och räcker för att ladda en Iphone till 50 procent på 30 minuter. Det här gäller dock om du bara har en ansluten enhet till laddaren. Har du två eller tre är den totala uteffekten 15 watt, och det kommer därför att ta evigheter att ladda tre telefoner samtidigt.

Reservbatteriets största nackdel är att det är tungt. 269 gram stannar vågen på när jag väger batteriet utan sladd. Det är mer än vad de flesta mobiler väger, och det är lite svårt att förstå varför. Batteriet är ju bara en liten del av en mobils vikt, och jag har haft powerbanker med samma kapacitet som vägt betydligt mindre. De hade visserligen inte 20 watts uteffekt men jag har svårt att tro att just det skulle addera så mycket till vikten.

Således en bra powerbank som laddar hyfsat snabbt och har ordentlig kapacitet, men jag önskar att den vägde mindre.

Betyg:
7/10

Mophie Powerstation 10K (2023)

Mått: 142 x 69 x 17 mm
Vikt: 269 gram
Portar: 2x USB, 1x USB C
Kapacitet: 10 000 mAh
Maximal uteffekt: 20 W
Pris: 600 kr
20 watts laddeffekt
Kan ladda tre enheter samtidigt
Tung