Ger mersmak

Test: Sony Remote Play

Spela Playstation på din Sonymobil eller platta är ungefär precis så kul som det låter.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
8/10

Sony GCM10 låter inte direkt som det roligaste tillbehöret i världen och egentligen är det fullständigt onödigt för själva funktionen hos Remote Play. Vad som döljer sig bakom namnet är ett fäste du spänner fast på en Playstation 4-kontroll och som sedan via sugpropp används för att fästa en mobil eller surfplatta från Sonys Z3 och Z4-serier.

En appnedladdning, en hopparning av Playstation 4 och telefon samt en hopparning av kontroll och telefon senare, det vill säga någonstans runt två minuter senare är du redo att köra igång.

Förutsatt att du har ett hyfsat snabbt wifi-nät hemma med stabil uppkoppling, vilket visar sig vara ganska känsligt under vår testperiod, har du nu din Playstation 4 speglad till mobilen och därigenom kan du köra Playstation 4-spel med en riktig kontroll men på din telefon eller platta.

Till en början kan det låta som en ganska onödig funktion, men att kunna sätta sig med ett spel medan någon annan använder den tv som konsolen normalt är kopplad till, eller att helt enkelt kunna spela riktiga konsolspel medan du ligger i sängen är en ganska smutt upplevelse.

Det hela kräver såklart att du har en Playstation 4, ett snabbt nätverk med bra täckning där du tänker sitta och spela och såklart en telefon eller platta från Sony, vilket gör antalet användare lite snävt. Du kan lägga din enhet på ett bord eller ha den i knät och sitta med kontrollen helt frikopplad, så länge du har räckvidd med Bluetooth mellan dem, så GCM10-fästet är som sagt ingen nödvändighet för att få det hela att fungera men det gör helt klart saker bekvämare (såvida du inte sitter med en Z4 Tablet på sugproppen, det blir ganska obekvämt). Tjänsten i sig är helt gratis så länge du uppfyller ovanstående krav dock.

Fler möjligheter
Samtidigt får vi helt klart mersmak för det här och det är där GCM10 kommer in i bilden betydligt mer.  

Säg att du har en Playstation 4 hemma men ingen Sony-telefon eller vettigt nätverk (eller att du har en Playstation 4-kontroll men inte konsol, vilket kanske inte är så troligt). Kopplingen över Bluetooth fungerar över hela systemet, inte bara via Remote Play-appen.

Det gör att du med relativ enkelhet kan använda kontrollen (med eller utan fäste) till en uppsjö andra spel som har stöd för externa kontroller. Det finns tonvis med gamla konsolklassiker på Google Play som aldrig har mått riktigt bra av att spelas på pekskärm. Med en riktig kontroll blir det helt plötsligt en helt annan femma och kör du en telefon eller mindre surfplatta funkar GCM10-fästet riktigt bra för att göra om det hela till något liknande en portabel spelkonsol. Kör du spel från Google play behöver du samtidigt inte bekymra dig nämnvärt över hur vettig din wifi-uppkoppling är.

Har du inte en Playstation 4 fungerar det här faktiskt så pass bra att vi i alla fall skulle se det som något att överväga om du vill ha en fysisk kontroll till din Android. Fäste och kontroll är dyrare än många telefonspecifika kontroller du kan hitta, men samtidigt är de betydligt enklare att hitta till försäljning och spelkänslan hos en Playstation-kontroll är nästan uteslutande överlägsen den ofta ganska billiga känslan som många billigare kontroller brukar erbjuda.

Betyg:
8/10

Sony Remote Play

Namn: Sony GCM10 och Sony Remote Play
Typ: Kontrollfäste och Speltjänst för Xperia-enheter och Playstation 4.
Pris: 299 kr (GCM10), 599 (Playstation 4-kontroll), Gratis (Remote Play)
Uppkoppling: Bluetooth (mellan kontroll och telefon), wifi (mellan telefon och playstation 4)
Webb: www.sonymobile.se