Förra toppmodellen nu som mellanpris

Test: Sony Xperia M5

Det är mobiltelefoner som Sony Xperia M5 som gör toppmodellerna omoderna.

Publicerad:

24 mar 2016 - 11:31

Uppdaterad:

24 mar 2016 - 12:26

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från årets stora mobilmässa, Mobile World Congress i Barcelona. När jag packade inför mässan visste jag att det skulle bli långa dagar, mycket mobilanvändande, och långt mellan laddningarna. “Jag tar med mig en Sony” tänkte jag, och eftersom jag höll på att testa Xperia M5 blev det den.

Förutom att på detta sätt påpeka att jag testat Sony Xperia M5 ovanligt rigoröst så vill jag lyfta fram att Sony har ett välförtjänt rykte av bra batteritid på sina mobiler. Man lovar två dagars batteritid vid normal användning.

Och visst var jag nöjd med batteritiden på Sony Xperia M5, men det mest intressanta med mitt tunga användande av mobilen var att jag inte en enda gång tänkte på att det var en mellanprismodell jag använde, inte en toppmodell. Xperia M5 kostar lite drygt hälften av vad de nya toppmodellerna går för.

Och vad får jag välja bort för det? Materialkvalitet kan man tänka. Sony Xperia M5 ser i mångt och mycket ut som 2014 års toppmodell Xperia Z3, men ramen runt mobilen är av plast i stället för metall. Baksidan är dock av glas precis som på Z3, och i praktiken är skillnaden i upplevelsen så marginell att det inte går att säga att Xperia M5 känns billigare. Xperia M5 är också vattentät vilket man inte kan säga om alla toppmodeller i dag.

5-tumsskärmen med full-HD-upplösning är något mindre än på Xperia Z3, vilket man främst märker på att det är lite mer tomma ytor i över- och nederkant, men återigen är det snabbt glömt.


Kameran brukar vara det som mer än något annat skiljer toppmodeller från mellanpris när det gäller mobiltelefoner. Kameran i M5 har samma megapixeltal som Z3 och jag misstänker först att det är samma kamera, men en jämförelse visar att så inte är fallet, och kameran i M5 är något mer vidvinklig. Annars är kvaliteten fullt jämförbar. Så när jag får slut på batteri till systemkameran på mässan övergår jag till att fotografera med Xperia M5, med fullt habilt resultat. Kameran är inte riktigt lika bra som de senaste toppmodellernas, men i nivå med de innan. Värt att notera är också att mobilen har avtryckarknapp för kameran.

Ser vi på övriga specifikationer hittar vi ett åttakärnigt 64-bitarschipset från Mediatek i mobilen. I prestandatester hamnar vi återigen på nivå med Sony Xperia Z3. Jämfört med nyare toppmodeller är det framför allt 3D-grafik som inte når upp i samma nivå, men å andra sidan blir mobilen aldrig varm. Kommer du inte att spela 3D-spel kommer du aldrig att märka av några begränsningar av mobilens processorer.

.

.

 

.