1
1
https://www.mobil.se/tester/test-tp-link-deco-x90-kapacitet-sa-det-racker
571242
Tester
falskt
Lyx-wifi

Test: TP-Link Deco X90 – Kapacitet så det räcker

● BILDSPEL
TP-Links mer påkostade meshade Wifi-nät är ofta mer än du behöver.

Ska du köpa ett nytt Wifi-till ditt hem är det två saker du bör tänka på. Det ena är att om du bor större än i en tvåa är det bra med ett mesh-nätverk så att du har mer än en wifi-router samtidigt som du bara har ett wifi-nät att hålla ordning på. Detta för att säkert få bra täckning i hela bostaden. Det andra är att se till att routern inte följer en gammal standard. I dag finns det ingen anledning att köpa en router med Wifi 5 när det finns så många alternativ med Wifi 6. Den ännu nyare standarden Wifi 6E, som ger tillgång till det nya frekvensbandet 6 GHz finns det än så länge färre routrar med, och TP Link Deco X90 som vi testar här är inte en av dem. Men fördelarna med Wifi 6 över Wifi 5 är också stora. Wifi 5 utnyttjar nätets kapacitet dåligt, och om dina mobiler, datorer och routern alla använder Wifi 6 kommer du att märka av betydligt mindre trängsel i nätet när många prylar är uppkopplade samtidigt.

Mindre självklart viktigt är hastigheten på wifi-nätet. Inom Wifi 6 finns det många olika konfigurationer med flera antenner och kombinationer av frekvensband som kan öka datahastigheten, och TP Link Deco X90 kan teoretiskt ge dig datahastigheter på upp till 6,6 gigabyte per sekund, bland det bästa du kan få tag på, men för det första krävs det att du då har en dator med ett avancerat nätverkskort, för det andra har du troligen inte en internetförbindelse med sådana hastigheter, så det är mest användbart om du är tung gamer eller jobbar med intensiv grafikproduktion.

Identiska routrar

För 5000 kronor får du med TP-Link Deco X90 ett paket med två routrar. De är identiska, så du kan välja själv vilken av dem du ansluter till bredbandsjacket. De är rätt stora och jag har svårt att få in routern intill mitt bredbandsuttag bredvid elskåpet i hallen. Bägge routrarna är försedda med två ethernetportar, så du kan ansluta till exempel skrivare eller nätverksdiskar till dem även om de skulle sakna wifi. Den ena av portarna har 2,5 Gbit/s kapacitet. Med två routrar är det givetvis inte så mycket att tänka på hur du placerar dem så länge de har kontakt med varandra, men skulle du köpa fler måste inte alla kommunicera direkt med routern i bredbandsuttaget utan de kan bilda kedja för längre räckvidd. Rent generellt är räckvidden för varje enskild router riktigt bra.

Installation gör du via TP-Links app, och det går föredömligt smidigt och strulfritt och kräver i princip ingen förkunskap. Jämfört med andra tillverkares nätverksutrustning är nog TP-links den som är lättast att sätta upp.

Jag sätter upp de två routrarna i mitt hem, en fyrarummare, och jämför hastigheten på ett par förvalda ställen med de jag uppmätt med ett par andra routrar, bland annat TP-Link Deco X60, där du får tre routrar i paketet men varje enskild router har lägre maximal hastighet. Och visst får jag högre bästa hastighet och lägre fördröjning med Deco X90, men bara så länge jag sitter nära och inom synhåll för routern. Är det väggar mellan vinner ofta Deco X60 på att jag med en tredje router får bättre täckning i hela lägenheten. Du kan givetvis köpa en tredje router med Deco X90 också, men då blir det dyrare. Sammanfattningsvis tycker jag alltså att vinsten med den extra hastighet du får med Deco X90 inte kompenserar för det högre priset.

Verkar utan att synas

För det mesta vill man att ett wifi ska finnas och fungera utan att du behöver tänka på det, och det gör verkligen TP-Link Deco X90, och det med betydligt bättre hastigheter än mitt gamla Google Wifi. Om du vill ha det finns det ytterligare funktioner som du kommer åt via appen. Här kan du till exempel göra en koll av nätverkets säkerhet och få råd hur du kan förbättra den om det behövs. Du kan spärra vissa användares tillgång till vissa webbsidor eller schemalägga internetuppkopplingen, men det är ett trubbigt sätt att kontrollera dina barns internetanvändning på, de kan ju bara koppla upp sig via mobilnätet istället. 

Det finns också en premiumtjänst som heter Homeshield Pro som kostar 65 kronor i månaden, som innehåller utökade funktioner och föräldrakontroller, och till exempel ser till att smarta hemmet-prylar inte utgör någon säkerhetsrisk.

Sammanfattningsvis är TP-Link Deco X90 ett utmärkt meshat wifi, men för de flesta användare kan det ändå löna sig att köpa ett paket med tre lite enklare routrar framför detta med två routrar.

 • TP-Link Deco X90

  Typ: Meshade Wifi 6-routrar

  Mått: 210,5 × 130 × 123 mm per router

  Wifi-stöd: Wifi 6 (AX6600)

  Stödjer: Android, Ios

  Pris: 5000 kr för ett paket med två routrar

  Betyg:
  7/10