Smarta hemmet

Test: TP-Link Tapo 110M – Håll koll på elkostnaden med smart energimätare

TP-Link Tapo 110M är en smart strömbrytare och energimätare som är kompatibel med det mesta.

Betyg:
7/10
Strulfri uppkoppling
Brett standardstöd
Kräver hubb för Matter

Kinesiska TP-Link gör bland annat Wifi-routrar som är föredömligt stabila och lättanvända, men man har även smarta hemmet-produkter under varumärket Tapo. TP-Link Tapo 110M är en smart strömbrytare som kan styras på distans och dessutom mäter energiförbrukningen.

Strömbrytaren är en dosa som jag sätter i eluttaget och med ett eget eluttag, så att den så att säga sitter mellan vägguttaget och det du ska ansluta. Den är bara lite klumpig och blockerar inte det andra uttaget i ett dubbeluttag om man sätter den med den utskjutande delen vänd åt andra hållet.

Du konfigurerar den med appen Tapo, och det går lika smidigt som jag är van vid från TP-Links Deco-routrar, men jag behöver ett konto och kan inte använda mitt Deco-konto utan måste skapa ett nytt. Enheten kopplar upp sig mot hemmets wifi-nät, och du kan den vägen komma åt den även på distans. En nackdel är att enheten bara stödjer Wifi 5. Det är i och för sig normalt för smarta hemmet-enheter, men att ha enheter med Wifi 5 i ett Wifi 6-nät hindrar dig från att få tillgång till den senare standardens bättre kapacitetsutnyttjande.

Det finns gränser för vad man kan hitta på med smarta hemmet-prylar, och en strömbrytare har ju just bara en funktion, att slå av och på strömmen. Det fungerar problemfritt via appen, och jag kan skapa scheman eller sätta timer på enheten. Bland schemaalternativen finns soluppgång och solnedgång, till exempel för utebelysning som anpassar sig efter årstiderna och du kan välja förskjutning, till exempel 30 minuter innan solnedgång.

Att strömbrytaren också fungerar som energimätare får ses som en bonusfunktion, för det finns vassare energimätare att få tag på. Du ser den nuvarande effekten i watt med några sekunders fördröjning, och du kan se hur många kWh du gjort av med, idag och denna månsad. Du kan få lite mer detaljerade diagram men bara timmesvis. Slutligen kan du ange elpriser för att få reda på hur mycket din elförbrukning kostar. Men du måste ange dem manuellt, antingen som ett fast pris, eller ange priser för olika tider på dagen. Det finns alltså inget sätt att hämta in rörliga elpriser i appen. Du kan ändå få en fingervisning om elkostnaderna genom att ange ett genomsnittligt elpris.

En av poängerna med smarta hemmet är att få flera apparater att samverka med varandra. Det kan du göra antingen genom att köpa en komplett uppsättning prylar från samma tillverkare, eller välja tillverkare som stödjer branschstandarder.

Den branschstandard som är tänkt att förena alla smarta Hemmet-prylar heter Matter. TP-Link Tapo 110M har stöd för Matter. Jag provar att ansluta den till en app med Matter-stöd, till exempel Google Home eller Samsung Smartthings. Det gör jag genom att bara skanna QR-koden på enhetens sida, men när jag gör det får jag veta att jag behöver en hubb för Matter till den här prylen, och det saknar jag. Däremot går det faktiskt bra att ansluta den direkt till Google Home som också stöds separat. I Google Home kan jag då slå av och på strömbrytaren, och jag får på det viset också tillgång till röststyrning.

Behöver du ett eluttag med timer eller vill kunna styra en utebelysning är TP-Link Tapo 110M ett prisvärt och okrångligt alternativ.

Betyg:
7/10

TP-Link Tapo 110M

Typ: Smart strömbrytare med timer och effektmätare
Mått: 72x51x40 mm
Anslutningsteknik: Bluetooth, Wifi 5
Stödjer: Google Home, Amazon Alexa, Matter, Samsung Smarttings, IFTTT
Pris: 250 kr
Strulfri uppkoppling
Brett standardstöd
Kräver hubb för Matter