Överraskande

Test: Urbanears Plattan ADV Wireless

Hörlurstillverkare brukar kunna ha reklambilder av modellen komplett obegripliga. Urbanears gör inga ansträngningar för att frångå den traditionen.

Urbanears-klassikern blir trådlös och överraskar faktiskt.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10

Urbanears har för vana att köra med svenskifierade namn på sina produkter och bland de som hängt med längst och kanske är varumärkets mest kända lurar är nog Plattan. Nu har den lite mer avancerade modellen (om det var oklart vad ADV stod för) släppts i en trådlös utgåva. Prislappen på en tusenlapp är ganska låg för att vara ett trådlöst bygelheadset och det är något som i kombination med designtänk sällan brukar sluta speciellt bra, förutom för just priset då, så hur står sig de här lurarna på den fronten egentligen?


Förvånansvärt bra faktiskt. Vi ska väl inte påstå att lurarna gör någon slags underverk med musiken, men ljudet är fullt godkänt genom hela registret utan att någon del egentligen misslyckas helt. Som headset till mobilen är det godkänt men inte mer, men som musiklurar är ljudet betydligt bättre än väntat. Att uttaget för sladd kan användas för att både lyssna på musik när batteriet dött och för att dela musiken till ett extra par hörlurar är en riktigt kul detalj. Styrningen sker främst via touchkontroller på vänstra hörluren, vilka faktiskt fungerar oväntat bra för att vara just touchkontroller.

Detaljen med att tygstoppningen runt huvudbygeln kan tas av och tvättas är välmenande åtminstone, men det gör också att stoppningen aldrig sitter speciellt snyggt utan alltid ser ut att vara på väg att trilla av. 

Även om det inte handlar om några extrema försök till image när det kommer till Urbanears i jämförelse med kusinmärket Marshall (som har samma ägare när det kommer till hörlurar) är det såklart även ett stort fokus på den biten här också. Här handlar det dock mer om en nedtonad stil som förvisso passar in i rätt många sammanhang och som känns väldigt diskret, nästan åt det mer extrema hållet av nedtoning tyvärr som gör designen enormt ospännande.

På det stora hela ger vi dock stora tummen upp för Plattan ADV, mest för att det låter betydligt bättre än vi hade väntat oss för prislappen.

Hörlurstillverkare brukar kunna ha reklambilder av modellen komplett obegripliga. Urbanears gör inga ansträngningar för att frångå den traditionen.
Betyg:
7/10

Urbanears plattan ADV Wireless

Typ: Bluetooth Stereo-headset
Batteritid: 14 timmars speltid
Pris: 999 kr
Release: Juni
Webb: www.urbanears.com