Annons

Oväntat bra brusreducering

Test: Urbanista Milan

Jag hade inte jättehöga förväntningar på bullerdämpningen i ett par trådlösa lurar för 1300 kronor, och blir därför klart positivt överraskad.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
8/10
Brusreduceringen
Mycket vindbuller

Urbanista Milan är det första headsetet från det svenska företaget med aktiv brusreducering, det vill säga att omgivningens ljud fångas upp och buller fasförskjuts så att det släcks ut: Sedan hörluren Milan lanserades har man lanserat en on-earvariant också, Urbanista New York.

Milan är av in-eartyp, det vill säga att man sätter i gummipluggar i öronen. Det är inte helt trådlöst utan du har en båge om halsen med bland annat batteri, kontroller och mikrofon. Materialet är i sladdrig mjukplast.
Jag har hunnit prova en hel del headset med aktiv brusreducering, och resultatet har varierat från en skillnad som knappt är möjligt att uppfatta till nästan magiskt. Billigare headset brukar hamna närmare det förra, och dessutom brukar resultatet bli sämre med in-earlurar än klaffar man sätter på öronen, så mina förväntningar på resultatet för Milan var inte höga.

Kul därför att bli så positivt överraskad! När jag slår på brusreduceringen försvinner ljudet från min ljudliga datorfläkt helt, ventilationen likaså, medan min kollegas knapprande på tangentbordet fortsätter att höras.
Intrycket består när jag ger mig ut i kollektivtrafiken. Bullret försvinner inte helt här, men man får en betydligt lugnare miljö. Funktionen ger ett klart mervärde.

Förutom knappen för att slå av och på brusreduceringen finns tre knappar innanför den gummiartade ytan för att styra headsetet. De är hyggligt lätta att känna och intuitiva att använda, och det enda jag möjligen har att invända är att det är svårt att trycka på brusreduceringsknappen utan att samtidigt komma åt någon av knapparna på andra sidan.

Ljudet vid musiklyssnande är bra och behagligt. Detaljåtergivningen är fin och svagare ljud i bakgrunden försvinner inte när starkare öser på. Man kan kanske ha invändningar mot att diskant är lite svagare än de lägre registren men är du inte audiofil kommer du nog att tycka att det låter utmärkt.

Headsetet fungerar också bra för tal. Den jag talar med har inga problem att uppfatta mig, även i bullrig miljö. Här släpps i och för sig även den bullriga omgivningen igenom, men inte så att det blir svårt att höra.
Jag noterar ibland att headsetet tappar förbindelsen med mobilen, men man får säga att den gör det med stil. I stället för ett tydligt hack i musiken får jag knappt hörbara små miniklipp.

Det enda jag egentligen kan komma på att lyfta fram till Urbanista Milans nackdel är att headsetet är väldigt vindkänsligt när brusreduceringen är påslagen. Vindpustar låter väldigt mycket i öronsnäckorna. Det får sägas vara ett trivialt problem för ett par riktigt prisvärda hörlurar.

Betyg:
8/10

Urbanista Milan

Typ: Trådlösa in-earlurar med aktiv brusreducering
Vikt: 34 g
Batteritid: 8 timmar med aktiv brusreducering på
Vattenskyddad? Nej
Färger: Svart, vit
Pris: 1300 kr
Brusreduceringen
Mycket vindbuller