Annons

Tillbehörstest

Test: Withings Blood Pressure Monitor

Mät blodtrycket med din Iphone? Det kan låta udda, men har du behovet innebär Withings mätare en smidig lösning för att dela data.

Publicerad Uppdaterad

Mobil hälsa är något som ständigt växer och det handlar inte enbart om roliga tekniska påfund för att mäta din puls under löprundan eller logga hur många steg du tar under en dag. Blodtrycksmätaren från Withings är faktiskt en ganska onödig manick för de allra flesta normalfriska personer och ur den synvinkeln en ganska dyr leksak.

Utöver de allra värsta prylnördarna är blodtrycksmätaren mer anpassad för de som har ett eller annat problem med blodtrycket och därför behöver hålla koll på det. Mätaren har fått godkännande för sitt användningsområde från bland annat amerikanska fda och en bunt liknande organisationer världen över och Withings själva är noga med att påpeka att alla data enkelt går att skicka till en läkare.

 Du laddar helt enkelt ner Withings app till valfri ios-enhet, skapar ett gratiskonto och kopplar in mäta- ren via en sladd i bottenkontakten. Kontakten är av den äldre Iphone- modellen, men fungerar med adapter till Apples Lightning-kontakt som används i Iphone 5 och Ipad Mini. Efter att du kört igång appen och spänt mätaren runt din arm är det bara att trycka igång mätaren via mobilappen och låta maskineriet göra sitt jobb. Precis som en vanlig blodtrycksmätare blåses mätaren upp runt din arm för att kunna ta blodtrycket, något den gör väldigt bestämt och närmast hårdhänt, på gränsen till smärtsamt om du inte är beredd. Knappa minuten senare har trycket släppt och appen visar ditt blodtryck samt puls.

Appen loggar datum och tid för mätningen tillsammans med dina data och efter ett par dagars användande kan du enkelt se grafer i appen över hur ditt mätvärde varit. Appen är dessutom väldigt tydlig med instruktioner om hur du bör ta ditt blodtryck och om du ligger inom normala mätnivåer.

Då Withings jobbar mycket med att dina data enkelt ska kunna appliceras och kombineras med andra enheter kan du direkt i appen sam- köra dina viktdata med Withings egna bluetooth- och wifi-vågar, men även dela med dig av dina data till en mängd olika nättjänster, allt bero- ende på vad du själv önskar använda. Utöver det kan du som sagt samla ihop dina data i en fil som du mejlar till din läkare om så behövs.

Målgruppen och användnings- området, särskilt sett till det ganska höga priset, är ganska liten. Men om du tillhör de som har behovet av den här typen av mätningar och enkelt vill ha koll på dem i telefonen så fungerar mätaren riktigt bra, även om vi kanske hade önskat oss en trådlös lösning.

Typ: Blodtrycksmätare till Iphone

Mått: 150×140×100 mm

Vikt: 600 gram (exklusive batterier)

Mätområde: 0–285 mmHg

Mätområde puls: 40–185 slag/min

Storlek: passar en armomkrets mellan 22 och 42 cm

Anslutningar: Iphonekontakt (äldre modellen, fungerar med Lightning-adapter till senare modeller av Iphone & Ipad)

Pris: 1 495 kr


Webb: www.withings.com

Betyg: 7/10