https://www.mobil.se/tester/vardagslyxiga-nokia-7-plus-i-test
565218
Produkttester
Mellanpris med Android One

Vardagslyxiga Nokia 7 Plus i test

● BILDSPEL
Ett lite mer påkostat yttre är egentligen det enda som lyfter fram Nokia 7 Plus.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Multimedia
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
74%

Snygg

Androidversion med uppdateringslöfte

Batteritiden

Saknar egna funktioner

HMD Global är ett finskt företag som licensierar rätten att tillverka mobiltelefoner som det står Nokia på. Det finns ingen egentlig kontinuitet bakåt till mobiltillverkaren Nokia, och annat än för den varma mysiga känslan som nostalgi kan ge finns det ingen anledning att köpa en mobil från HMD Global bara för att det står Nokia på den. Å andra sidan finns det inte heller någon anledning att inte köpa den för att det står Nokia och inte HMD Global på den.

Nokia 7 Plus är den första Nokiamärkta mobilen med avlång skärm i 18:9-format som täcker nästan hela framsidan. När de flesta andra Android-tillverkare verkar ha gjort sin sista mobil med 16:9-skärm är det lätt att känna att HMD Global är sena på bollen denna gång.

Man har fått in en 6 tum stor skärm med rundade hörn (men utan sensorpanel som går in i skärmen) i en telefon som har ungefär samma mått och vikt som Samsung Galaxy S9 Plus och Huawei P20 Pro. Prislappen är däremot strax under hälften av dessa mobiler.

Två uttalade fördelar

Det är trångt på Androidmarknaden, och HMD Global har två argument, utöver att det står Nokia på dem, för att man ska välja deras mobiler: kvalitetskänslan och supporten i form av regelbundna uppdateringar under lång tid.

Kvalitetskänslan är i alla fall klanderfri. Det är visserligen sällsynt nuförtiden att man stöter på en mobil som inte känns välbyggd. De flesta har någon variant av metall eller glasbaksida med glasframsida och snyggt hanterade skarvar däremellan, men Nokia 7 Plus sticker ändå ut lite. Dels genom att metalldetaljerna i designen på Nokia 7 Plus är kopparfärgade, dels för att baksidan är belagd med en keramisk yta som ger en matt finish som känns snygg och reptålig, även om den verkar dra åt sig fingeravtryck lätt. Det handlar om små variationer i det extremt standardiserade format som utgör dagens mobiltelefoner, men de gör ändå att telefonen utmärker sig lite och känns väldesignad.

Två appar samtidigt

Glasframsidan har rundslipade kanter, och telefonen är inte precis fri från ramar men man känner att man får mycket skärm för sin telefon. Det avlånga formatet är bland annat användbart när man tittar på film inspelat i widescreenformat och när man surfar på webben. HMD Global framhäver även möjligheten att dela upp skärmen mellan två appar och få två skärmar i 1:1-format. Det får du genom att hålla in multitask-knappen och det hela fungerar smidigt förutom när du behöver mata in text, då försvinner det ena fönstret nästan helt. Och om man behöver ha två fönster öppna samtidigt behöver man oftast också mata in text, om inte annat för att man vill klippa ut från det ena och klistra in i det andra. Skärmen känns i alla fall bra, om än inte riktigt så ljusstark som på mer påkostade mobiler.

Ett annat område där Nokia 7 Plus visar att den är en mellanprismobil är på prestandan. Bland Qualcomms förvirrande flora av chipset är Snapdragon 660 det snabbaste utöver toppmodellerna i Snapdragon 800-serien, och betydligt snabbare än övriga Snapdragon 600-modeller. Man märker det på resultatet i prestandatester, där resultatet blir ungefär som för en två år gammal toppmodell, och man märker det i den dagliga användningen. Till skillnad från andra mellanprismodeller känns telefonen så snabb att jag sällan tänker på att det inte är en toppmodell.

Google lovar uppdateringar

När det gäller HMD Globals andra löfte, bra support och regelbundna uppdateringar, har man sedan starten gjort telefoner med så kallad stock Android, det vill säga Android i det utförande Google levererar det, utan egna tillägg. Till årets modeller har man tagit det logiska steget att föra in sina mobiler under Googles program Android One. Det innebär i praktiken att Google levererar en standardiserad version av senaste Android, 8.1, rätt lik den i Pixelmobilerna, och det är Google som står för och garanterar systemuppdateringarna. Google lovar månatliga säkerhetsuppdateringar och snabba leveranser av nya systemuppdateringar i minst två års tid. Det här märker man direkt under installationen då telefonen sätter igång att tugga i sig en stor systemuppdatering som tar en halvtimme att installera innan jag ens kan logga in på mobilen.

I praktiken ser systemet mer eller mindre precis ut som i tidigare Nokia-androider, då HMD Global redan innan försökte efterlikna Pixelmobilerna. Det finns i princip inga egna appar från Nokia utöver Googles, och många användare vill ju också gärna ha det så. Funktioner som nattljus och viloskärm med tid och datum (som tänds när jag lyfter upp telefonen) finns, och det enda jag saknar i systemet som tillverkare brukar tillhandahålla i Android är ansiktsigenkänning för upplåsning. Den enda egna appen är just för support, där du hittar manualen, garantistatus och har möjligt att chatta med support, dock ej på svenska.

Samtidigt, med en nästan total avsaknad av eget material i telefonen förskjuts fokus till hårdvarufunktioner som kameran.

Uppdaterad kameraapp

Kameraappen är i alla fall inte standard-Android, och den har fått en välbehövlig uppdatering. Bland annat har den ett manuellt läge som påminner om det som fanns i Nokias gamla Lumiatelefoner. Appen får nu sägas vara hyfsat intuitiv och heltäckande sett till funktionerna.

Telefonen är Nokias första med dubbla kameror på baksidan. Den extra kameran används dels till optisk zoom, som definitivt ger bättre bilder med två gångers inzoomning än vad du får om du zoomar in de vanliga ozoomade bilderna på datorns skärm. Dels används kameran till så kallad live bokeh, vilket innebär att du kan få oskarp bakgrund till en bild. Du kan dessutom justera oskärpan och se resultatet direkt på skärmen innan du tar bilden.

Samtidigt är inte resultatet från kameran uppseendeväckande bra till att börja med. I dagsljus blir bilderna helt okej men i sämre ljusförhållanden har kameran inte en chans mot toppmodellerna.

Jag gillar Nokia 7 Plus, den känns välbyggd och kanske lite lyxigare än vad prislappen anger. Samtidigt är den inte direkt billig, och saknar funktioner som sätter den i särklass, så man betalar ändå för kvalitetskänslan. Att telefonen är rätt stor och tung är en smaksak, men jag hade ändå önskat mig lite bättre kamera och kanske något mer unikt för att helhjärtat kunna rekommendera den.

Frågor och svar

Finns det plats för dubbla simkort? Ja, men det är den vanliga visan att du får välja mellan ett andra simkort och minneskort.

Hur är batteritiden? Riktigt bra faktiskt. Det stora batteriet hjälper säkert, liksom att man inte har några tillverkarspecifika tjänster som ligger och tuffar i bakgrunden.

Följer det med några tillbehör? Utöver laddare får man med ett riktigt hyfsat headset samt ett skyddande gummiskal.

Ett alternativ

Moto G6 Plus ger lite mer telefon för prislappen och man lyckas lägga in lite egna funktioner i en annars väldigt googlelik Androidversion.

Bilder

Snygg

Androidversion med uppdateringslöfte

Batteritiden

Saknar egna funktioner