Annons

Digitsole Warm Series v4

Varma smarta skosulan testad

Visst blir jag varm om fötterna av de smarta skosulorna med uppvärmning. Men inte nödvändigtvis av rätt anledning.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
4/10

Det här låter som en bra idé. Ett par skosulor med eldriven uppvärmning av fötterna för kalla vinterdagar, och dessutom inbyggd stegräknare. De flesta lösningar för att värma upp i vinterkylan brukar ju annars vara engångspåsar med kemisk energi.

I förpackningen finns utöver sulorna en grensladd så att man kan ladda bägge sulorna samtidigt vilket förstås är bra. Enligt vår erfarenhet tar sulorna någon timme att ladda från noll, och batteriet räcker i ett par timmar vid användning. Sulorna kommer inte i alla storlekar, så du kan behöva klippa till dem med sax.

När sulorna väl är i skorna känner jag mig plötsligt en bit längre än vanligt. Hälen är rejält förstärkt för att få plats med elektroniken, men jag tycker att de är bekväma för foten. Enligt manualen ska man inte springa med dem, det kan tydligen skada elektroniken, så vill du ha ett par löparsulor som räknar steg men saknar uppvärmning är det i stället Digitsole Run Profiler som gäller.

Sulorna kommunicerar med din mobil via Bluetooth och en app till ios och Android. Hopparningen funkar bra, och appen är enkel och tydlig. Här kan du reglera maxtemperaturen på vänster och höger sula separat, från 20 till 45 grader, och du kan starta ett motionspass med eller utan mobilen, och få det plottat på karta via mobilens GPS.

Skosulan är för en gångs skull rätt ställe att mäta antalet steg från, och precisionen i stegräknandet är förstås god. Däremot är den inte aktiv kontinuerligt, det räcker förmodligen inte batterierna till, utan bara när du aktivt väljer att slå på funktionen. Dessutom finns ingen möjlighet att dela eller synka data från motionspromenaderna (kom ihåg, inget springande), något som i appen anges som “kommer snart”. Sett till dessa begränsningar känns det som det är knappast för stegräknarfunktionen i sig du ska köpa dessa sulor, dragplåstret är varma fötter.

Om man provar att aktivera sulorna när de inte sitter i skorna känner man med handen att de blir varma vid framdelen av foten. Inte jättevarma, men varmare. Det här är säkert en svår balansgång att få till lagom uppvärmning. Det får inte bli för varmt av säkerhets- och hälsoskäl, och en tidigare version av sulorna återkallades för att de hade problem med just det.

Och visst blir jag varm om fötterna av sulorna! Jättevarm! Problemet är att jag blir det även när de är av. Materialet i sulorna håller värmen bra och friktionen från mina fötter räcker för att hålla dem varma och sköna. Jag provar att ha ena sulan på maxvärme och andra av, och skulle i ett blindtest ha svårt att säga vilken som tillförde elektrisk värme.

Nu är jag kanske inte världens bästa testperson. Jag har bra varma skor och fryser över huvud taget sällan om fötterna. Men när temperaturen kryper under minus tio grader under testperioden blir jag faktiskt lite kall om tårna. Jag testar återigen med maxvärme på ena sulan. Jag kan uppfatta skillnaden, jag blir lite varmare på undersidan av foten. Men jag fryser fortfarande om tårna.

Jag kräver inte underverk av denna typ av produkt, och jag förstår att säkerheten sätter begränsningar för hur varmt det får bli, men ändå. Köper jag ett par skosulor för 2000 kronor har jag rätt att kräva en uppvärmningseffekt som inte är svår att skilja från placebo. Går det inte att åstadkomma har produkten inget existensberättigande.

Betyg:
4/10

Digitsole Warm Series v4

Typ: Skosulor med stegräkning och uppvärmning
Vikt: 120 - 150 g
Uppkoppling: Bluetooth 4.0
Batteritid: 2 - 6 tim
Pris: 2000 kr