https://www.mobil.se/tester/wahoo-pulsband-i-test
470507
Tester
För träning i rätt tempo

Wahoo Pulsband i test

Med ett pulsband och rätt Iphoneapp kan du anpassa din träning efter pulsen. Kanske en extra kick för vårens träning?

För att få din puls rapporterad under hela träningspasset behöver du först och främst ett pulsband. Vi som föredrar att träna med Iphone behöver ett pulsband som kan rapportera direkt till telefonen. Ja, det är i alla fall smidigast om man vill kunna se direkt under passet hur pulsen är. Sedan kan det givetvis vara intressant även när man är klar att se kurvor över hela träningspasset, men det får man då först sedan man laddat upp sin träningsprofil till någon av alla de appar och webbsidor som vill hjälpa dig med din träningsplanering och utvärdering.

Att träna med Iphone handlar ofta om att få jogging- eller cykelrundan utritad på en karta tillsammans med hastighet, höjdskillnader och distans. Med ett pulsband adderar du ytterligare en dimension till det här och det kan ge dig ett mått på träningen som fungerar även när gps inte är något bra sätt att mäta.  Kanske kan inomhusträningen få en extra kick av det här, allt från motionscykeln till andra träningsredskap som håller dig i form.

När jag testat pulsband tidigare har de kommunicerat med telefonen via bluetooth, men med Iphone blir det annorlunda. Överföringen mellan telefon och pulsband går via en teknik som kallas Ant+ och eftersom det finns inbyggt i pulsbandet, men inte i Iphone så krävs det alltså att du ansluter en liten sändare i botten på Iphone. Inget större problem om du inte har din Iphone i någon typ av väska armband när du tränar, för då sätter adaptern stopp för allt vad passform heter. Den sticker alltså ut en dryg centimeter och ansluts i bottenkontakten på telefonen. Köper man både sensor och pulsband så finns det dock speciella armband som passar och som man då kan köpa till paketpris. Men då är det också ett relativt dyrt paket som kostar kring 1000 kronor från den amerikanska webbutiken som säljer.

Man köper sensor och pulsband separat eller alltså i paket. Men vill du sedan ansluta fler saker så klarar sensorn i botten på din telefon även att prata med andra enheter, samtidigt som den pratar med pulsbandet. Ant+ har blivit en relativt spridd standard för den här typen av tillbehör och precis som det finns många olika Iphoneappar som man kan använda tillsammans med pulsbandet så finns det olika sensorer som kan rapportera till sensorn. Du kan till exempel, utöver pulsbandet även ansluta stegsensor och mätare för cykeln där man kan mäta hastighet och trampfrekvens (kadens).

Wahoo Fitness, de som levererar pulsbandet har en egen Iphoneapp, men den främsta funktionen där är helt enkelt att visa att alla sensorer du använder är anslutna. Så långt allt väl, men med en träningsapp som klarar Ant+ får du pulsinformationen som vi varit ute efter tillsammans med telefonens gps-information som ger position och hastighet. Efter att ha testat ett par olika appar som klarar Ant+ och pulsinformation så fastnar jag först för Runtastic. Det finns ett knappt tjugotal appar att välja mellan, från gratis upp till femtiolappen. Det är tillräckligt många för att hitta en som man tycker fungerar och som är anpassad för din idrott oavsett om det är löpning, cykel eller rodd. Tyvärr är dock inte chansen stor att den träningsapp du kanske redan använder stöds. De mest populära som Endomondo, Runkeeper och Runmeter stöddes inte när jag gjorde mina första testrundor, men strax innan den här tidningen gick till tryck så lanserade Runkeeper en uppdatering och plötsligt gick det att ansluta pulsbandet via den appen. Mycket riktigt kommer också kurban upp när jag efter löppasset laddar upp rundan till webbplatsen.

Du är dock fortfarande begränsad till ett antal träningssajter och du kan inte välja fritt.   Jag har heller inte hittat någon sajt som kan exportera pulsinformationen så att du ska kunna exportera den och lägga in på din favoritsajt för träning.

Nu är vi hänvisade till de sajter och appar som finns och för att komma igång så ska man börja med att fukta pulsbandet. Det är ett elastiskt band med elektroder som ska ligga direkt mot huden och du spänner det runt bröstet. Själva sensorn som sedan bland annat sköter kommunikationen med telefonen sitter som en bula på bröstet. Man fuktar bandet för att det ska få bättre kontakt mot huden, men även när jag struntat i det så har jag fått bra kontakt direkt. I vardera änden av pulsbandet finns tryckknappar som du fäster på var sin sida av sensorn. Det här är ett riktigt smidigt sätt att göra det på, för när träningen är avklarad kan du enkelt skölja av bandet utan att själva sensorn får bada i vatten. Den knäpper du helt enkelt bort.

Mest nytta av pulsbandet har man kanske vid intervallträning och när du vill kunna anpassa ditt tempo efter pulsen och till exempel ligga på en viss procent av din maxpuls i olika etapper. Det är ju inte meningen att man bara ska se pulsen utan även kunna anpassa sin träning efter den och ha nytta av informationen. Efter att ha joggat ett par kilometer med bandet och Iphone tar jag därför och springer så fort jag kan upp för en backe för att sedan sakta ner och låta pulsen gå ner igen. Jag upprepar det här ett par gånger och mycket riktigt får jag en vågig kurva att beskåda när jag väl laddat upp rundan till webbplatsen. Under själva joggingturen däremot ser man inga kurvor utan bara aktuell puls. Hur exakt den angivelsen är har jag svårt att bedöma eftersom jag så att säga inte har något facit.

I den applikation jag provat, Runtastic, som alltså ändå var den bättre av de första jag utvärderat för ändamålet hade jag önskat framförallt mer information under själva träningspasset. Möjliga förbättringar hade till exempel varit att man applikationen säger till när man nått en viss pulsnivå så att man kan anpassa tempot då. Rent tekniskt fungerade det dock felfritt och att komma igång kunde knappast vara enklare. Det är främst i applikationens användning av pulsinformationen som det kunde vara bättre. Runkeeper som förmodligen är den flitigast använda appen är ett bättre val.

Betyg: 7

Pris:

ca 1000 kr (paketpris)

Fråga & svar

Varför ska man använda pulsband när man tränar?

Som motionär klarar du dig ofta bra med ett gps-träningsprogram som visar hur snabbt, var och hur länge du tränat. Vill du däremot anpassa din träning och tempot efter pulsen är pulsbandet användbart och kan kanske fungera som en extra hjälp och sporre. Det blir även ett sätt att mäta träning som du gör inomhus där gps inte har någon funktion.

Är det krångligt att komma igång?

Nej, trots att det är en extra adapter man måste använda var det inga problem att få enheterna att hitta varandra trådlöst. Pulsbandet har ett unikt id-nummer som direkt dök upp i appen på Iphone när jag körde igång.

Kan jag använda min träningsapp jag redan har i Iphone?

Nej. Endast ett antal appar stöds och kan kommunicera med pulsbandet enligt den Ant+-anslutning som används. Runkeeper och Runtastic är de bästa appar som klarar det.

Wahoo Pulsband och sensor

Namn: Wahoo Soft Heart Rate Band

Överföring: Trådlöst via Ant+

Räckvidd: 1,5 till 3 meter. Uppges som 5-10 fot.

Strömförsörjning: Knappbatteri (typ CR2032). Går i viloläge när du inte anävnt det. Du byter batteri genom att öppna luckan med tex ett mynt.

Webbplats: www.wahoofitness.com

Pris: ca 350 kr

Fisica Ant+ sensor för Iphone

Kontakt: Ansluts till bottenkontakten i Iphone

Överföring: Trådlöst via Ant+

Kommunicerar med: Andra Ant+-enheter. Till exempel pulsband, cykelsensorer för hastighet och kadens, blodtryckmätare eller stegmätare.

Webbplats: www.wahoofitness.com

Pris: ca 550 kr