Hitta och bli hittad

Apptips: Så kan du se var sambon är – för säkerhets skull

Det finns flera tjänster som låter dig dela position med de du önskar.

Publicerad Uppdaterad

Följa sambon för säkerhets skull

Fråga: Jag undrar om ni känner till, och eventuellt har skrivit om, en app där man kan följa varandra i realtid när man är ute och promenerar. Jag och min fru är över 70 år, och älskar att vara ute och promenera, var och en vid olika tillfällen. Vi skulle vilja kunna "övervaka" varandra, så att man i tid kan se om något har hänt den andre. Vi har en app som heter "MobiTime" och den är suverän när det gäller att följa bussarna i realtid. En sådan app skulle vi vilja ha, där vi tydligt kan se var den andre är, just för tillfället. Vi har prövat en helt värdelös app, Googles "Dela position", men den kan i bästa fall visa var den andre varit för fem minuter sedan. Nej vi vill ha en app där man tydligt kan se hur den andre rör sig i realtid. Hoppas att det finns sådana som är erkänt bra!?

Erik Mörner svarar: Har ni Iphone så är Apples egen tjänst Hitta det klart bästa alternativet. Annars är appen Life 360 (https://www.life360.com/intl/) ett möjligt alternativ. Den är just en familjehittarapp. Tidigare fanns även Zenly, en app riktad till ungdomar och med en omfattande positioneringsfunktion, men den har nu lagts ner och uppgått i sitt moderbolag Snaps app Snapchat som har en kartfunktion där du kan se andra användares position. Alternativa appar liknande Zenly där du kan dela position är till exempel Superlocal, BFF och Geozilla.

Undvik att bli spårad utan din vetskap
Om du misstänker att någon håller koll på din position via din mobil utan din vetskap ska du titta efter speciellt dessa appar i din telefon och även andra appar som du inte känner igen eller har installerat själv. I din telefon kan du även se vilka appar som har tillgång till din position. I Android letar du efter behörighetshantering och i Iphone går du till Inställningar, Integritet och säkerhet, Platstjänster. Där kan du se behörigheter och även vilka av apparna som tagit del av din position nyligen.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till ala artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och mycket andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här i augusti då redaktionen svarade på läsarfrågor. Som Plus-medlem har du möjlighet att stäla egna frågor och få svar fårn redaktionen i dessa återkommande frågestunder.