Fråga och svar

Därför testar vi inte mobilernas GPS-nogrannhet

En läsare undrar varför vi inte vi testar noggrannheten på GPS:en i mobilen samt om det finns externa antenner till mobiler.

Fråga: Varför testar ni aldrig GPS-funktioner i mobiler/plattor? Fler och fler liksom jag använder mobil/surfplatta för att navigera på sjön. I och med "På Sjön" senaste uppgradering så är det knappt någon skillnad mot äkta navigations moduler från Garmin mm. För mig är det oerhört intressant att få veta vilken surfplatta som kan ange den noggrannaste positioneringen. Och i samband med detta undrar jag varför inte mobiler/surfplattor har uttag för extern GPS-antenn? Vet du?

Elias Nordling svarar: De flesta mobiler använder mer än bara GPS:en för positionering, även mobilmasterna, wifi-nät i närheten med mera. Noggrannheten blir ungefär lika stor oavsett vilken mobil du har och så stor som man någonsin kan behöva för de flesta situationer.

Just till sjöss kan mycket väl vara en av de situationer som är undantagna. En noggrannhet på några meter kan göra skillnad i grunt vatten samtidigt som mobilen har färre mobilmaster och wifi-nät som kan hjälpa till.

Precis som för mobiltäckningen kan det vara svårt att testa noggrannheten på en GPS. Signalstyrkan varierar kraftigt med rena slumpskäl som hur jag håller i enheten och var satelliterna befinner sig just då. Det är ingenting vi kan göra på ett systematiskt sätt men det kanske vore en idé till en artikel att göra ett jämförande test mellan ett antal utvalda enheter.

Tillverkarna av mobiler och surfplattor försöker undvika att ha många externa portar då de är dyra komponenter som lätt går sönder, och en gps-antenn är ju hur som helst en nischfunktion som en stor del av målgruppen inte är intresserad av. Däremot kan det ju vara en möjlighet för nischtillverkare. Ulefone har en tålig surfplatta som heter Armor Pad, som har en särskild expansionsport. Jag är osäker på om det skulle vara möjligt att ansluta en GPS-antenn den vägen men idén har ju klart potential.

Den här frågan har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Frågan publicerades ursprungligen här.