Därför behövs dom

Det betyder behörigheterna för dina Iphone-appar

Appar ställer ofta frågor och kräver behörighet till allt från bilder till mikrofon, kalender eller din adressbok. Vi guidar till vad du ska svara och varför.

Publicerad Uppdaterad

Det betyder app-åtkomsterna och därför behövs de

Bluetooth

Används framförallt av appar som ansluter till tillbehör, som de för headset, smarta hemmet eller streamingappar som använder bluetooth. Hittar du andra appar här kan det tyda på att de använder bluetooth för något du inte önskar.

Plats

Navigationsappar behöver detta liksom till exempel webbläsare för att kunna lokalanpassa dina sökningar och Instagram för att du ska kunna lägga till plats i dina inlägg och stories. Plats kan beviljas exakt eller ungefärlig och även enbart när appen används, vid enstaka tillfällen eller alltid. 

Mikrofon

Här råder det lite missuppfattningar eftersom det förekommer historier om att appar tjuvlyssnar mer eller mindre konstant och använder det du pratar om för riktad reklam. Klart är att appar som har tillgång till mikrofonen inte kan utnyttja den rätten utan att det signaleras i operativsystemet. Mikrofontillgång behöver appar som spelar in ljud till exempel meddelandeappar som klarar röstmeddelanden, videomötesappar, Instagram, Google Assistant och Tiktok.

Homekit

Med Homekit-tillgång får en app se information om ditt smarta hem, vilket krävs av appar som ansluter till det, till exempel Ikeas Home Smart 1-app.

Lokalt nätverk

Det här handlar om streaming och smarta hemmet framförallt och för att kunna använda Chromecast måste appar som Netflix, Spotify och liknande ha tillgång. 

Kamera

Det här är så klart för att kunna ta bilder med en app, men används förutom för rena foton även för att skanna QR-koder och liknande samt för videosamtalsappar.

Bilder

Tillgång till bilder lagrade på din telefon kan ges till exempel appar som låter dig ladda upp bilder som Dropbox, Facebook och liknande. Du kan ge tillgång då till utvalda bilder eller hela arkivet. Det finns även möjlighet att bara låta en app lägga till bilder utan att kunna nå de som redan ligger där. Detta är användbart till exempel om du laddar ner en bild i webbläsaren och vill spara den. 

Värt att påpeka är att bilder även kan innehålla annan information, som till exempel platsen där bilden togs.

Kontakter

Din adressbok begär appar kontakt till främst om du vill hitta befintliga kontakter i en tjänst som Whatsapp, Gmail eller Facebook.

Mediebibliotek/Medier och Apple Music 

Till exempel Spotify och Google Maps kan integrera musikuppspelning av filer i ditt lokala musikbibliotek.

Kalender

Åtkomst till din kalender ges både för att kunna se vad som står där, till exempel för Google Kalender och för Facebook för att kunna lägga till event du anmält att du vill gå på. 

Påminnelser

Dina påminnelser behöver främst separata påminnelseappar från tredje part ha tillgång till. 

Interaktioner i närheten

Den funktion Apple själva använder (UWB) för att lokalisera en Airtag i din absoluta närhet är även tillgänglig för andra appar här.

Röstigenkänning

Här kan appar få tillgång till den röstigenkänning Apple själva använder för Siri när en inspelning skickas till Apples servrar för bearbetning och tolkning.

Hälsa

Eftersom Hälsa kan innehålla många känsliga uppgifter kan delningen här till exempelvis träningsappar och mer generella hälsoappar styras i detalj för varje insamlad datatyp.

Filer och mappar

Här kan till exempel webbläsaren begära åtkomst för att kunna hantera och lagra nedladdade filer.

Rörelse och fitness

Mer begränsat än den bredare Hälsa-kategorin, men används av olika träningsappar.

Fokus

Sätter du telefonen i “Stör ej”-läge eller Sov-läge kan det visas i Apples egen Meddelande-app och även för andra appar om de begär tillståndet här.


Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar vägledning kring säkerhet och integritet i Iphone.