Mobilredaktionen svarar på frågor om Iphone 14 och IOS16

Dina frågor om Iphone 14 och IOS 16 – Här ger vi alla svar

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna om Apples nyligen släppta Iphone 14-serie och nya IOS 16.

Publicerad Uppdaterad

Några av frågorna:

Passar skal från 13 till nya 14-serien?
Vad tillför A16 Bionic i praktiken?
Hur märker jag att kameran gått från 12 till 48 megapixel
Ska jag välja Iphone 13 eller 14?
Vilka nya funktioner kommer senare till IOS 16
Hur fungerar nödmeddelanden via satellit?

Gammalt skal

Några av frågorna:

Passar skal från 13 till nya 14-serien?
Vad tillför A16 Bionic i praktiken?
Hur märker jag att kameran gått från 12 till 48 megapixel
Ska jag välja Iphone 13 eller 14?
Vilka nya funktioner kommer senare till IOS 16
Hur fungerar nödmeddelanden via satellit?

Gammalt skal

Fråga: Passar skal till Iphone 13 och 13 Pro även till 14-serien eller är designen ny?
Erik Mörner svarar: Utseendet är liknande, men nej gamla skal passar inte till nya. Det skiljer nästan en millimeter. Iphone 14 Pro är närmare bestämt 0,8 millimeter högre och 0,2 millimeter tjockare än Iphone 13 Pro, tillräckligt stor skillnad för att skalen inte ska passa alltså. Iphone 14 har samma höjd och bredd men är 0,1 mm tjockare.

Skillnader

Fråga: Har Iphone 14 samma chipp som Iphone 13?
Erik Mörner svarar: Förra året släppte Apple Iphone 13-serien och utrustade då de vanliga modellerna med systemchippet A15 Bionic där Pro-varianterna fick en A15-variant med en extra kärna i grafikkretsen. Det är den alltså aningen mer kraftfulla versionen som sitter i årets Iphone 14 och Iphone 14 Plus.

SOS

Fråga: Hur funkar satelitkommunikationen?
Erik Mörner svarar: Först och främst är den i startskedet enbart tillgänglig i Nordamerika och inte här i Sverige eller andra europeiska länder. Först alternativet i en nödsituation är fortfarande att du ska ringa 112 som vanligt. När satellitfunktionen väl är aktiv även i Sverige ska du om du inte kan ringa istället skicka textmeddelanden till räddningstjänsten via satellit. Genom att trycka på skärmen svarar du på frågor och räddningstjänsten får på det sättet till exempel din position, viktiga medicinska fakta, dina nödkontakter och batterinivån på din telefon. Du kan även välja att meddela dina nödkontakter om din nödsituation, att du kontaktat räddningstjänst och var du befinner dig. Sattellitfunktionen blir tillgänglig genom en IOS-uppdateringen som kommer i november, men är då alltså inledningsvis bara tillgängligt när du är i Nordamerika. Även den som köpt sin Iphone 14 i Sverige kan använda funktionen när de reser i USA eller Kanada. Apple har sagt att satellittjänsten ingår de första två åren, vilket antyder att de sedan kommer börja ta betalt för den.

Krock för fler

Fråga: Kommer bilkrocksavkänningen även till andra enheter än 14-serien?
Erik Mörner svarar: Nej, det kommer inte bli tillgängligt för äldre enheter, för det bygger på förbättrade sensorer som än så länge bara finns i Iphone 14-serien (och i nya Apple Watch) men inte i tidigare telefoner.

Enklare byta baksida

Fråga: En av nyheterna i Iphone 14 var att baksidan nu är lättare att byta ut om den skulle gå sönder, gäller det även Pro-modellerna?
Erik Mörner svarar: Ja och nej. Det stämmer att Apple förändrat tillverkningsprocessen, så att de nu enklare ska kunna byta ut glasbaksidan på 14 och 14 Plus och det ska göra att priset för att laga en krossad glasbaksida ska bli lägre. Tittar vi på Apples hemsida finns ännu inga priser för detta, men vi kan konstatera att priset för batteribyte i Iphone 14 har gått upp till 1345 kronor, jämfört med 809 kronor för batteribyte i en Iphone 13.

Hur mycket Pro är A16?

Fråga: Vad tillför A16 i Pro-modellerna?
Erik Mörner svarar: Ja det här är första gången som det bara är Pro-modellerna som får den nya systemkretsen A16 Bionic. Det är Apple första chipp tillverkat i 4 nanometersprocess och enligt Apple själva så är A16 nästan 10 procent snabbare än förra årets A15 Bionic. Inga stora skillnader alltså. Utöver ren processorkraft så ska dock chippet bidra med stöd för den aktiva låsskärmen, uppdateringsfrekvensen på skärmen hela vägen från 120 till 1 hertz, bättre bandbredd för arbetsminnet och en bildprocessor (ISP) som designats för att utnyttja den nya 48-megapixelkameran.

Fyra gånger så stora bilder med 48 megapixel?

Fråga: Hur kommer jag märka att kameran gått från 12 till 48 megapixel?
Erik Mörner svarar: Förmodligen inte alls. Den större sensorn sitter bara i Pro-modellerna av Iphone 14 och inte ens där är skillnaden särskilt märkbar. För att faktiskt ta bilder i 48 megapixel måste du först manuellt aktivera Apple Proraw i inställningsmenyn under rubriken Kamera. Först då kan du, men i Proraw-läget enbart, ta bilder i full 48 megapixels upplösning. Däremot används sensorn även annars i det nya 2x-zoomläget och för att via quadpixelteknik göra bilder bättre i mörker, men då är det alltså fortfarande bilder med 12 megapixel upplösning som du får ut.

En Proraw-bild på 48 megapixel från Iphone 14 Pro blir vanligen cirka 60 MB att jämföra med en vanlig bild från samma telefon på 12 megapixel som då stannar kring 2 MB.

Iphone 14 eller Iphone 13?

Fråga: Jag behöver en ny Iphone men det behöver inte vara det värsta. Kan jag nöja mig med en Iphone 13 eller ska jag köpa Iphone 14?
Elias Nordling svarar: När det gäller Iphone 13 kontra Iphone 14 har skillnaden aldrig varit mindre mellan två Iphone-modeller. De stora förbättringar av kameran som Apple talar om är knappt märkbara annat än i kolmörker, och då är de marginella. Argumentet att en nyare telefon kan få systemuppdateringar längre kan inte rimligen gälla Iphone 14, som har samma systemkrets som Iphone 13 sånär som på en femte grafikkärna, och i övrigt är det svårt att alls hitta några meningsfulla skillnader. Så du kan med gott samvete spara 1500 kronor och köpa en Iphone 13 i stället för en Iphone 14.

Hur kommer Iphone 14-serien bli bättre?

Fråga: Alla funktioner vi hört om på lanseringen av telefonerna kommer inte direkt nu? Hur lovar Apple att dagens Iphone 14 och Iphone 14 Pro-modellerna kommer förbättras?
Erik Mörner svarar: Framförallt är det satellitkontakten vid nödsituation som kommer till användare i USA och Kanada först i november. Och när det kommer till Sverige finns det ännu inga uppgifter om. 

Vad av det utlovade saknas i IOS 16?

Fråga: När Apple presenterade IOS 16 tidigt i somras var det en lång rad nya saker, men alla kommer inte i IOS 16 som finns ute nu?
Erik Mörner svarar: Stämmer. Låsskärmen är ju på plats redan nu, men den kommer att kompletteras med funktionen liveaktiviteter, så att du till exempel kan se resultat från fotbollsmatchen eller koll på paketleveransen minut för minut direkt i låsskärmen. Vidare kommer även de nya funktionerna för bilder i delat Icloud-bibliotek först “senare i år”. Just senare i år kommer även Apples stöd för smarta hemmet-standarden Matter som ska få fler prylar från flera olika tillverkare att fungera tillsammans. Extra länge får vi vänta på de nya funktionerna i Carplay, men det är för att bilmodellerna som har stöd för den kommer presenteras först i slutet av 2023.

Apples nya app Freeform är en typ av kreativ whiteboard-app för att rita och samarbeta och den kommer först senare i år.

Ios 16 olika bra på olika Iphones

Fråga: Allt nytt i IOS 16 är inte tillgängligt på alla Iphones?
Erik Mörner svarar: IOS 16 kommer att se olika ut och ha olika funktioner beroende på vilken telefon du har. Bara de senaste får alla funktioner. Först och främst fungerar IOS 16 bara på Iphone 8, Iphone SE (Andra generationen) och senare. Bland de telefonerna skiljer sig sedan funktionerna åt. Möjligheten att lyfta ut motiv ur foton fungerar till exempel bara på Iphone XS och senare. Den nya funktionen för att få porträttläge i kameran med oskärpa även i förgrunden finns på Iphone 13 och senare.