Mobilredaktionen svarar

Förklaringar till att din Samsung-mobil drar mycket batteri

När din telefon snabbt behöver laddas finns det flera förklaringar till den korta batteritiden.

Publicerad Uppdaterad

Strömförbrukning i mobilen

Fråga: Jag och min fru har nyare Samsungmobiler och har länge undrat vad som drar så mycket ström i dem. Cirka 35 procent under natten när vi inte använder mobilerna. Batterimätningen i mobilen visar ingen app som drar onormalt mycket ström. Så plötsligt häromdagen gick det bara 5 procent under natten och det har hållit i sig! Vad kan det bero på?

Elias Nordling svarar: Batterifunktionen i Android är tyvärr rätt dålig på att peka ut appar som slukar ström. En app kan till exempel se till att systemet aldrig går ner i viloläge, men då ser det ut som om det är systemet som drar ström, inte appen, och det blir man ju inte klokare av.

Jag kan tänka mig två förklaringar till att strömförbrukningen varit så hög och plötsligt en dag blir mycket bättre. Den ena är att ni har dålig täckning där ni bor, det kan få mobilens batteri att tömmas fort, och att man slagit på en ny eller uppgraderat en befintlig basstation. Det andra är att någon tjänst som ni bägge har i mobilen har haft någon bugg som nu åtgärdats. 35 procents batteriåtgång under en natt när man inte använder mobilen är i alla fall inte normalt och inget man ska nöja sig med.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Det här tipset publicerades ursprungligen här i november då redaktionen svarade på samlade läsarfrågor.