Två musiktjänster blir en innan årets slut

Google stänger ner Play Musik – så flyttar du din musik och dina spellistor

Nu har Google aviserat att tjänsten Play Musik snart stängs ner för gott, samtidigt som man tillfogar de sista pusselbitarna i Youtube Music inför flytten.

Publicerad Uppdaterad

Google är ökända för att starta en ny likadan tjänst när en gammal går knackigt, och det är därför typiskt dem att ha två musikstreamingtjänster som konkurrerar med Spotify. Den äldre Google Play Musik och den nyare Youtube Music.

Google har hela tiden aviserat att Youtube Music förr eller senare ska ersätta Play Musik, och de som är prenumeranter på Play Musik har även fått tillgång till betalvarianten av Youtube music från dag ett utan extra kostnad. Men eftersom Play Musik hela tiden haft funktioner som Youtube Music saknat har tjänsterna fortsatt att existera sida vid sida i flera år.

Nu är dock snart de sista pusselbitarna på plats, och Google har i ett blogginlägg meddelat att Play Musik kommer att stängas ner innan årets slut.

Verktyg för överföring

En av de funktioner som gjorde Play Musik attraktivt var möjligheten att ladda upp egen musik i molntjänsten, något som andra streamingtjänster saknar. Den funktionen har nu även Youtube Music, och Google har nu skapat ett verktyg för att föra över sina spellistor och sin uppladdade musik från Play Musik till Youtube Music.

Om du är Play Musik-prenumerant och öppnar Youtube Music-appen på mobilen eller Youtube Music i webbläsaren kommer du att få upp en ruta där du erbjuds flytta över ditt innehåll från Play Musik till Youtube Music. Denna funktion finns även under inställningarna. Överföringen av innehållet kan ta flera dagar beroende på hur mycket musik du har sparat i molnet, men sker i bakgrunden så du behöver inte vara uppkopplad mot tjänsten medan överföringen pågår. Inbjudan rullas ut successivt så hittar du ingen sådan funktion har den bara inte nått fram till dig ännu.

Samtidigt med detta höjer Google det maximala antal låtar du kan ladda upp i Youtube Music från 50 000 till 100 000, och maxlängden för spellistor förlängs från 1000 till 5000 låtar.

Källa