Lösenord, kortuppgifter, uppdateringar och mera

Innan semestern: Se till att du inte blir lurad av bedragare online

Många går snart på semester och slappnar kanske av lite extra, men det gör inte nätets bedragare. De ser istället sin chans men det finns ett par saker du kan göra för att skydda dig.

Publicerad Uppdaterad

Visst handlar det många gånger om sunt förnuft för att undvika nätfiskemail, kortbedrägerier och annat otrevligt du kan stöta på i e-posten, via vanliga samtal eller när du surfar och shoppar online i mobilen.

Se upp för vänner och släktingar

Inför semestrarna har Internetstiftelsen gått ut med särskild varning om nätbedrägerier och ger några tips för hur du kan undvika att bli drabbad. Mest uppseendeväckande är kanske rådet att se upp för dina vänner och för släkten. Förklaringen till att detta råd behövs är att det förekommer bedragare som oärligt utger sig för att vara din vän eller släkting. Det kan handla om ett  sms där personen påstår att hen förlorat sin mobil och kontaktar dig via detta nya nummer och av någon anledning behöver pengar. Då måste du kontakta personen genom en annan kontaktväg och försäkra dig om att du verkligen inte har kontakt med en bedragare.

Andra råd är att inte har för mycket pengar på bankkort du använder för att handla på nätet med, att ha unika lösenord för varje tjänst du använder och inte återanvända lösenord. Det tipsas även om att uppdatera dina enheter så de alltid har senaste säkerhetsfixarna samt att vara generellt kritisk och tänka efter före.