Annons

För den som vågar

Ios 14 nu i beta för alla – så testar du redan idag

Apple har nu släppt en publik betaversion av inte bara Ios 14 utan även Ipad OS 14 och Watch OS 7. Det betyder att alla som vill kan testa de nya systemen i sin enhet.

Publicerad Uppdaterad

Sedan tidigare har Apple släppt betaversioner av sina nya system för apputvecklare, men nu finns även publika betaversioner som vem som helst kan installera och testa. Det gör alltså att du kan uppleva själv hur det fungerar med widgets på startskärmen, nya Siri och många andra nyheter som kommer till IPhone först i höst. 

Innan vi berättar hur det går till är dock en varning på plats. Eftersom det handlar om en betaversion är det stor risk att systemen fortfarande är fyllda av buggar och att många saker inte fungerar som de ska. Appar kan krascha ofta eller inte fungera alls, funktionerna kan vara begränsade och det är helt enkelt något du måste vara medveten om innan du provar. När vi testat har till exempel alarmet aktiverats utan att vi först aktiverat det. Det här handlar alltså inte om mjukvara som fungerar som det är tänkt.

Så gör du

Att installera betaversionen av Ios, Ipad OS eller Watch OS är enkelt, men först är det viktigt att du gör en säkerhetskopia av allt innehåll på enheten. Genom att göra det kan du återställa din Iphone till Ios 13 om du skulle tröttna på alla buggar. Börja därför med att göra en säkerhetskopia och spara lokalt på datorn. Det gör du i Finder eller Itunes på Mac beroende på vilken version du har och i Itunes på Windows. För att sedan installera betaversionen av antingen Ios 14 eller Ipad OS 14 går du till Apples webbplats och anmäler dig. Då får du ladda ner en profil till din enhet som sedan gör att betaversionen blir tillgänglig i enheten precis som en vanlig systemuppdatering. 

Vill du sedan nedgradera enheten till Ios 13 igen så behöver du återställa den och sedan ladda in den säkerhetskopia du sparat från datorn.