Trasig mobil

Köpa ny mobil eller reparera? Så vet du om det är värt att laga mobilen

Det kan löna sig att laga mobilen i stället för att köpa ny.

Det finns många skäl till att köpa en ny mobil. Skärmen är så sprucken att den inte går att använda. Batteritiden har blivit usel, den har blivit svår att ladda, den hänger sig ofta, eller BankID-appen stödjer inte längre dess programversion.

Flera av de här problemen går att åtgärda med en reparation, och om det innebär att du kan ha mobilen i flera år till lönar det sig förmodligen ekonomiskt, förutom att det bidrar till mindre elektronikskrot som påverkar miljön.

En del av problemen är lättare att åtgärda än andra och därmed billigare, men det kan vara svårt att generalisera hur mycket det kan kosta, det varierar helt enkelt mellan telefonmodellerna. Man kan till exempel logiskt tycka att en sprucken glasbaksida måste vara billigare att laga än en skärm. Men om mobiltillverkaren byggt sin konstruktion så att hela mobilen är fastlimmad på baksidans glas kan det vara mycket svårare och därmed dyrare att byta ut den. 

Det finns många skäl till att köpa en ny mobil. Skärmen är så sprucken att den inte går att använda. Batteritiden har blivit usel, den har blivit svår att ladda, den hänger sig ofta, eller BankID-appen stödjer inte längre dess programversion.

Flera av de här problemen går att åtgärda med en reparation, och om det innebär att du kan ha mobilen i flera år till lönar det sig förmodligen ekonomiskt, förutom att det bidrar till mindre elektronikskrot som påverkar miljön.

En del av problemen är lättare att åtgärda än andra och därmed billigare, men det kan vara svårt att generalisera hur mycket det kan kosta, det varierar helt enkelt mellan telefonmodellerna. Man kan till exempel logiskt tycka att en sprucken glasbaksida måste vara billigare att laga än en skärm. Men om mobiltillverkaren byggt sin konstruktion så att hela mobilen är fastlimmad på baksidans glas kan det vara mycket svårare och därmed dyrare att byta ut den. 

Söker du på nätet på reparation mobil får du träffar på flera större, seriösa kedjor som utför mobilreparationer. Där kan du snabbt se vad det skulle kosta att byta ut olika delar på just din telefon. 

Här bör du också ta med din försäkring i beräkningen. Om du till exempel har ett så kallat drulle-tillägg på din hemförsäkring så gäller det förmodligen för olyckor som spruckna skärmar men kanske inte för sådant som räknas som normalt slitage på grund av användning, som trött batteri. Kolla därför med ditt försäkringsbolag. Om försäkringen gäller behöver du bara betala självrisken som brukar ligga på 1500-2000 kronor.

Lönar det sig?

När du väl har fått en uppfattning om vad det skulle kosta kan du göra en överslagsberäkning och jämföra hur mycket du tjänar på att förlänga livslängden på din mobil. Låt oss ta ett exempel: Du har en Iphone 12 som du spräckt glaset på, och får veta att en reparation skulle kosta 3.300 kronor. Du hade tänkt dig att använda mobilen i två år till innan det vore dags att byta ut den till senaste modell. En ny Iphone 14 kostar idag 10 500 kronor och om du räknar med att använda den också i fyra år kostar den alltså 2625 kronor om året. Skärmreparationen gör att du betalar 1650 kronor om året för att förlänga livslängden på din befintliga mobil. Alltså lönar det sig ekonomiskt att reparera. Hade du bara förlängt livslängden på din mobil med ett år är det mer tveksamt om det hade lönat sig.

Även om det inte lönar sig ekonomiskt kan det finnas skäl att reparera en mobil istället för att köpa en ny. Det kan vara för att du inte vill bidra till mer elektronikskrot i onödan, eller för att du är särskilt förtjust i just den här telefonmodellen. Har du till exempel en Iphone Mini lär det inte komma någon ny modell av den i någon nära framtid och du gör lika gott i att renovera den du har.

Hur gör jag?

Nämnda webbsidor är ett bra ställe att vända sig om du vill ha en mobil reparerad. Men då måste du skicka in den. Det kan vara frestande att gå till en lokal mobilreparatör som lagar medan du väntar, och de kan mycket väl göra ett bra jobb, men det kan vara svårt att veta säkert om man inte kan tillräckligt mycket själv. Särskilt för skärmar kan det hända att reservdelar från tredje part håller undermålig kvalitet. Vår rekommendation är att du vänder dig till en reparatör som är auktoriserad av tillverkaren. På tillverkarnas hemsidor kan du ofta hitta information om vilka reparatörer de rekommenderar. Du kan också prova att kontakta supporten för din mobiltillverkare för att få veta vart du ska vända dig med din reparation.

Bor du inte i någon av Sveriges större städer är risken att du får skicka in din telefon och vänta på att få den reparerad. Det kan förstås vara svårt att vara utan mobil, men är du som vi svenskar är mest har du kanske en gammal mobil i reserv i byrålådan.

Typer av skador

Sprucken skärm

En spräckt skärm är något de flesta råkar ut för förr eller senare. En liten spricka kanske knappt märks och påverkar inte funktionen. En större krosskada kan göra det svårt att läsa skärmen, försämra responsen vid tryck och kanske ge ifrån sig glassplitter du kan göra dig illa på.

Det är ofta relativt dyrt att byta ut en skärm, men inte så mycket för att det är en svår lagning att utföra som för att det är en av mobilens dyraste delar. Därför erbjuder en del mobilreparatörer billigare alternativ i form av “icke originaldelar”. Det här kräver sin förklaring.

Mobiltillverkare som Apple gör inga egna skärmar, men när de producerar en ny Iphone skriver de kontrakt med ett antal underleverantörer som gör skärmar som kvalitetskontrolleras så att de uppfyller Apples krav. Apple köper in fler av dessa skärmar än vad man sätter in i telefonerna. De extra skärmarna används som reservdelar av Apple och av auktoriserade verkstäder. Apple tar rätt bra betalt för dessa reservdelar samtidigt som tillgången kan vara begränsad.

De fabriker som tillverkar skärmar åt Apple kan i sin tur producera fler än vad Apple köper in och sälja dem vidare som reservdelar. De brukar kallas “OEM-delar”. De är oftast funktionellt identiska men billigare för att Apple inte fungerar som mellanhand. Sedan finns det rena tredjepartsdelar från tillverkare som gör skärmar som passar i telefonen men inte nödvändigtvis uppfyller Apples krav. Dessa är förstås billigast men av en orsak, framför allt kan man märka det på att skärmens maximala ljusstyrka är mycket sämre. Ska du reparera din mobil rekommenderar vi att du ber att få originaldelar eller motsvarande i form av “OEM-delar”.

Sprucken baksida eller repade kameralinser

Glasbaksidor på mobiler är ett otyg då det ger ytterligare en del som kan gå sönder på mobilen, särskilt om du inte använder skyddande skal. Förutom att det ser fult ut och du kan få glassplitter i handen kan en sprucken baksida dessutom innebära att telefonen får sämre skydd mot vatten och därför lättare förstörs vid regn eller liknande.

Baksidan inkluderar ofta även det skyddande glaset för kamerorna så om du har fått en repa på någon av mobilkamerorna som gör att bilderna blir sämre får du den utbytt på köpet Men du kan oftast byta bara kameraglaset också, då blir det billigare..

Eftersom baksidan även innehåller kameraön kan det vara en förhållandevis dyr komponent att byta. Dessutom kan det, om du har otur, vara ett komplicerat arbete att utföra vilket gör lagningen dyrare och mer tidskrävande. Det beror på att en del mobiler har kretskortet fastlimmat mot mobilens baksida vilket gör det svårt att separera den utan att skada mobilens vitala komponenter.

Fula märken på ramen

På en mobil med metallram är ramen oftast en del av mobilens själva skelett som inte går att byta ut, men på nyare Iphone går det faktiskt att byta ramen tillsammans med baksidan. Har den fått en rejäl buckla kanske det också är ett måste för att baksidan ska gå att byta. 

Däremot är det tveksamt om det kan sägas löna sig. I de allra flesta fall är märken på ramen kosmetiska och påverkar inte mobilens funktion, samtidigt som det är rejält dyrt att byta ramen. Är det en helt ny telefon som du planerar att sälja vidare inom något år kan det möjligen löna sig om du också spräckt baksidan.

Telefonens batteritid börjar bli dålig eller den börjar bli långsam

Telefonens batteri är nog det som utsätts för mest slitage i mobilen, och det även om du i övrigt är varsam med mobilen. Faktum är att batteriet även kan få förslitningsskador och åldras snabbare av att du tappat mobilen då det är delvis flytande och känsligt för stötar.

Du märker att batteriet börjar bli dåligt på att det inte räcker lika länge som förr, och kanske ännu tydligare på att de sista tiotals procenten laddning försvinner väldigt fort.

Ett batteribyte är den lagning som kanske lönar sig mest, då det är en relativt enkel och billig procedur samtidigt som det kan ge telefonen helt nytt liv.

Tycker du att telefonen börjar kännas långsam kan det faktiskt också vara batteriets fel. För ett antal år sedan briserade en skandal när det visade att Apple saktade ner telefonens processorer när batteriet blev slitet. Syftet var att kompensera batteriets minskande livslängd och kapacitet och hindra plötsliga avstängningar på grund av lågt batteri genom att dra mindre ström, men man kan nog tänka sig att Apple inte direkt tyckte att det gjorde något om du samtidigt tyckte att telefonen började kännas seg och övervägde en ny. Det fel Apple gjorde var hur som helst att inte berätta att telefonen saktades ner på grund av dåligt batteri. Idag kan du därför på Iphone själv se mobilens batterihälsa för att avgöra om ett batteribyte skulle få telefonen att kännas piggare. Du hittar den uppgiften under Inställningar/batteri/batterihälsa och laddning. Om batterihälsan är under 80 procent rekommenderar vi ett batteribyte.

Det är oklart om andra tillverkare använt sig av samma metod att sakta ner mobilen för att minska batteribelastningen, och förmodligen blir en Android-mobil inte snabbare av att man byter ett gammalt batteri, även om batteritiden såklart blir bättre.

Om telefonen blir långsam på så sätt att allt stannar upp längre stunder och telefonen inte svarar eller att skärmen till och från inte reagerar på tryck ser prognosen mörkare ut. Troligtvis är det telefonens flash-minne som börjar bli utslitet, och det går inte att byta ut, utan det är dags att köpa en ny mobil.

Mobilen vill inte ladda

Om mobilen helt eller delvis slutat ladda när du sätter i laddsladden, och det inte hjälper att rengöra kontakten, byta laddare eller sladd, är det troligtvis mobilens laddkontakt som börjat glappa. Den slits lätt om du till exempel råkar dra i sladden vinkelrätt mot kontakten så att laddkontakten blir som en hävstång i mobilens ladduttag. Har du otur kan kontaktens lödning gå upp med tiden.

Det kan vara förvånansvärt dyrt att byta laddkontakten, trots att det är en relativt billig komponent. Orsaken är just att det är ett krävande jobb att fästa kontakten ordentligt så att inte lödningen går upp vid belastning. På en del mobiler måste man byta betydligt mer än bara kontakten för att den sitter på ett kretskort där hela kortet måste bytas ut.

Det kan tyckas självklart att det ändå är värt att laga laddkontakten. Kan du inte ladda mobilen är den ju död. Men har du en Iphone, Galaxy S eller annan toppmodell är chansen stor att den även har stöd för trådlös laddning. Att helt enkelt köpa en trådlös laddare kan därför vara ett betydligt billigare sätt att förlänga mobilens livslängd. Det blir fortfarande krångligare att ladda om du till exempel sitter på tåget eller är hos en kompis, men om det handlar om att förlänga livslängden på mobilen med något år innan det är dags för ny kan det vara värt krånglet för att spara pengar.

Dåligt ljud

Är ljudet dåligt i mobilen, antingen att du har svårt att höra den du pratar med, eller tvärtom svårt att höras? Mikrofon och högtalare kan också utsättas för slitage i mobilen, till exempel om det kommer in smuts som gör det svårt för membranen att röra sig. Detta är delar som kan bytas i mobilen, men det kan ibland bli dyrt.

Liksom för laddkontakten kan du fundera på om det inte är bättre att jobba dig runt problemet än att renovera mobilen om den ändå bara har något år kvar. I det här fallet är lösningen att använda ett headset, antingen med sladd eller via bluetooth. Nuförtiden skickar tillverkarna inte med gratis headset, men även om du köper ett separat så är det ju något du har glädje av även till nästa mobiltelefon.

Fuktskador

Har mobilen börjat bete sig konstigt efter att du tappat den i vatten eller har den varit ute i spöregn? Då är prognosen tyvärr dålig. Dyrare mobiler är idag vattentäta men det är ett skydd som försämras över tid, och i regel täcks inte heller vattenskador av garantin.

Du kan få vatten i mobilens högtalare som ger problem i form av sämre ljud eller felmeddelanden när du försöker ladda. Dessa problem är oftast övergående allteftersom vattnet torkar bort. Har däremot vattnet kommit in i telefonens inre och orsakar kortslutningar i elektroniken är risken stor att korrosion orsakar permanenta skador,

Dessa går inte att åtgärda men en mobilreparatör kan åtminstone fuktsanera mobilen genom att öppna den och se till att avlägsna all vätska. Ska man göra det ska det vara så snart som möjligt efter att mobilen fått vatten i sig för att minska risken för korrosion. Det är dock fortfarande ingen garanti och mobilen kan ha fått permanenta skador som visar sig senare.

Lämna in även om du inte renoverar

Även om du kommer fram till att det är dags att köpa ny mobil snarare än att laga den du har bör du lämna in din gamla mobil. Dels för att någon annan kan göra en annan bedömning och faktiskt anse att den är värd att renoveras och säljas igen, så du kan få betalt för din gamla mobil. Det kan ske dels genom uppgraderingsprogram från tillverkaren eller hos mobiloperatören, dels genom företag som säljer rekonditionerade mobiler. Hos dem kan du få din gamla mobil värderad och få tillbaka den om du inte tycker att det är värt att sälja den.

Även om mobilen inte visar sig ha ett värde rekommenderar vi att du lämnar in den i en mobilbutik eller på en återvinningscentral. Den innehåller fortfarande värdefulla metaller som kan återvinnas och om du har den liggande i byålådan för länge som reservtelefon kommer batteriet till slut att laddas ur permanent så att mobilen blir oanvändbar. Vill det sig illa börjar batteriet att svälla och mobilen utgör då en brandfara i hemmet. Bättre då att den återvinns som elektronikskrot.