Problemlösning och fördjupning

Mobil svarar: Läsarnas vanligaste frågor just nu

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Hur du som läsare påverkas av 2G- och 3G-stängningen, olika köpråd, tips om Android Auto och olika smarta klockor, säkerhetsproblem, högtalarstrul och mycket annat. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Fabriksåterställning - vågar jag lita på den

Fråga: Jag har köpt en begagnad Galaxy S10e och har fabriksåterställt den själv. Men kan man lita på det, eller skulle den jag köpt telefonen av kunna ha kvar spionprogramvara?
Elias Nordling svarar: Nej om du gjort återställningen själv kan du lita på att det inte finns några aktiva program eller konton på mobilen. Däremot gäller det omvända att om du säljer en mobil och återställt den så är det ganska lätt att återskapa innehåll på mobilen. Om du är orolig för det är en lösning att se till att kryptera internminnet innan du gör en återställning.

Uppgradering - behöver inte det bästa

Fabriksåterställning - vågar jag lita på den

Fråga: Jag har köpt en begagnad Galaxy S10e och har fabriksåterställt den själv. Men kan man lita på det, eller skulle den jag köpt telefonen av kunna ha kvar spionprogramvara?
Elias Nordling svarar: Nej om du gjort återställningen själv kan du lita på att det inte finns några aktiva program eller konton på mobilen. Däremot gäller det omvända att om du säljer en mobil och återställt den så är det ganska lätt att återskapa innehåll på mobilen. Om du är orolig för det är en lösning att se till att kryptera internminnet innan du gör en återställning.

Uppgradering - behöver inte det bästa

Fråga: Jag har en Samsung Galaxy S7 Edge. Nu är jag helt borta i denna mobila värld där allt ska handla om 5g, processor-hastigheter, kamera-megapixlar mm. Jag vill ha en Samsung, för den är jag van vid. Måste jag köpa en S21:a för att hänga med i "racet", eller törs jag inhandla en Galaxy A51 eller A71? Det behöver inte gå så jädra fort allting, bara jag har en telefon som funkar och har en vettig kamera.
Elias Nordling svarar: Jag tycker inte att 5g känns särskilt viktigt i dagsläget, och A51 och A71 är helt okej telefoner jag tror du kommer att vara nöjd med. Men A52 och A72 kommer troligen att släppas inom kort, så det kanske kan vara värt att se vilka förbättringar de kan erbjuda först. Om inte annat lär det få priset på A51 och A71 att gå ner lite.

Fler än en högtalare

Fråga: Jag läste testet av Google Nest Wifi och har försökt koppla en till högtalare till den men hittar inte hur man gör. Vill koppla till mina befintliga högtalare i taket. 
Erik Mörner svarar: Du kan göra högtalargrupper med andra Google-högtalare. Vill du däremot ansluta en annan högtalare behöver du en Chromecast Audio, men den produkten tillverkas inte längre. Vanliga Chromecast kräver att du ansluter den med HDMI, medan Chromecast Audio anslöts via 3,5-millimeterkontakt.

Blir det någon ny Compact från Sony?

Fråga: Det har varit helt tyst om Sonys lansering (som eventuellt skulle varit i februari), vad vet ni om status för deras eventuella Compact-modell?
Elias Nordling svarar: De senaste uppgifterna talar för att det inte blir någon ny Compactmodell trots allt, och att den mobil som synts på bild bara är tänkt att säljas av den japanska operatören NTT-Docomo.

Avlyssnar Huawei mobilerna?

Fråga: Jag gillade skarpt min Huawei Mate 20 Pro och hade mer än gärna valt en ny Huaweimobil. Tyvärr finns inte en del helt nödvändiga appar tillgängliga såsom lokala parkeringsappar som inte har en internetsida. Sedan har det gått rykten om avlyssning och att personer som befinner sig på säkerhetszoner fått sin mobilkamera automatiskt startad utan att personen i fråga har varit i närheten. Vad vet ni om detta?
Erik Mörner svarar: Jag skulle se det som rykten och inget annat. Rent tekniskt går det ju att fjärrstyra en mobil,  men att Huawei skulle göra det finner jag som osannolikt.  Android är ju ett välkänt system och skulle Huawei missbruka det skulle det komma fram snabbt.

Reservskärm till äldre mobil

Fråga: Jag såg att ni testat Xiaomi mi Max 3. Jag har själv använt en sån i snart 3 år, men nu har skärmen helt spruckit och blivit oanvändbar, jag vill inte byta telefon och jag har flera viktiga saker i denna som jag inte får bli av med. Jag har inte lyckats hitta någonstans där dom kan byta ut skärmen, eller beställa en ny åt mig, verkar slut på lager överallt där jag kollat. Du råkar inte ha kvar din Mi Max 3 någonstans som jag kan få köpa av dig och ta skärmen av till min? Långsökt men något hopp kanske finns ändå =).
Elias Nordling svarar: Vi skickar tillbaka mobilerna efter att vi testat dem, men det kanske finns hopp ändå. Nätföretaget MyTrendyPhone verkar både sälja skärm till Mi Max 3 och erbjuda reparation av den.

Bakvänd Android Auto

Fråga: Jag vill se infotainmentsystemet från min bil på min surfplatta istället. Finns det något enkelt sätt att ordna? Bilen är en Seat Ateca.
Erik Mörner svarar: Hej, nej något sådant finns inte. Däremot tvärtom, alltså att få upp mobilens / surfplattans funktioner på bilens skärm. Android Auto som det heter finns det stöd för i Ateca årsmodell 2016 och senare men Android Auto finns inte fullständigt stöd för i Sverige ännu. Det ska komma senare i vår enligt Google.

Säkerhetsproblem i Apple Watch

Fråga: Jag har kombinationen iPhone 11 och Apple Watch Series 6 (wifi) - båda uppdaterade med senaste IOS. Klockan ligger alltid avtagen på natten och på morgonen laddas både telefon och klocka inför arbetsdagen. Då och då får jag full tillgång till klockan (samtliga funktioner inklusive Apple Pay) efter laddning, utan att behöva slå in koden. Är detta någon variant av säkerhetsbugg - eller identifierar enheterna mig på något sätt som jag inte är medveten om?
Erik Mörner svarar: Om du låser upp din Iphone samtidigt, så kan det även låsa upp klockan om du har den på dig. Inställning för detta finns i Watch-appen i Iphone under rubriken Lödsenkod. Annars låter det som en bugg. Klockan ska ju kräva kod så fort du tar av dig den. Det räcker tex med att jag lossar lite på armbandet för att min klocka ska kräva kod. Den känner ju av din puls och så fort den inte känner puls ska den kräva kod för att skydda tex just Apple Pay.

LG G9

Fråga: Jag undrar om du vet om LG har kommit ut med  LG G9? Om den finns att köpa så undrar jag om den är ett steg bättre än 7:an, är det i så fall värt att köpa den?
Elias Nordling svarar: LG släppte aldrig någon G9. G8 kom aldrig till Sverige och LG har helt lämnat den svenska mobilmarknaden. Just nu är det osäkert om företaget över huvud taget tänker fortsätta med mobiler.

Hur får jag notifieringar i klockan att funka som de ska

Fråga: Jag har en smart klocka och i mobiler har jag läst att man för att spara batteri gör dom så att programmen inte läggs i bakgrunden efter ett tag, och då får jag inte heller notifiering i klockan. Vet ni hur man gör så programmet inte stängs ner? 
Elias Nordling svarar: Gå in i inställningarna för appar, välj den app du vill ska vara aktiv, och batteri, väl där letar du upp appen igen och väljer att den inte ska använda optimerad batteriförbrukning. Appen kommer att dra lite mer ström från mobilen men det är det värt för att få den att fungera som det är tänkt.

Ljusstark skärm

Fråga: Ni testade Ulefone Armor 10 den fick bra betyg, likaså 9. Men ni skrev att i soliga dagar så kunde man ha svårt att se innehåll på skärmen. Jag har Ulefone Armor 9E och har på max ljusstyrka och tycker det är rätt starkt. Jag tycker jag kan se innehållet på skärmen i direkt solljus då. Har Armor 10 sämre skärm.
Elias Nordling svarar: Det omdömet baserades på vår erfarenhet av skärmar i högsommarljus, men vi testade mitt i vintern. Jag tror inte att Armor 10 har sämre skärm än Armor 9E.

Flikar i Chrome

Fråga: Det måste ju ha hänt något med min mobil för jag har ingen svepfunktion för flikar längre i Chrome utan ser bara små rutor. Klickar man på siffran som anger antal flikar kan man inte bläddra bland dem utan då dyker små rutor upp. Helt värdelöst förstås, hur får man tillbaka svepfunktionen som det ska vara?
Elias Nordling svarar: Google håller på att göra om utseendet på flikar i Chrome. Om du föredrar det gamla utseendet kan du gå tillbaka till det genom att skriva in chrome://flags/#enable-tab-grid-layout i adressraden i Chrome och slå av funktionen i den meny som dyker upp. Du kan behöva starta om Chrome genom att svepa bort appen från flerkörningsmenyn för att ändringen ska få effekt.

Inte bara mobiler. Larmsystem också.

Fråga: När 2G ska läggas ner är det nog svårare och dyrare att hantera det för hemlarm och andra system än för telefoner.  
Erik Mörner svarar: Ja, jag har pratat med Telia om det också. De säger helt enkelt att de som har sådana larm måste byta ut dom. Det är ju i alla fall fem år kvar, en ganska lång tid. Telia påtalar också att de sedan en tid tillbaka bara säljer 4G-kompatibla moduler och att de dessutom har en del ersättningsmoduler för att uppgradera befintliga system. Du kan ju läsa själv vad de skriver här https://www.telia.se/privat/om/5g/nu-borjar-utfasningen-av-3g-natet 

Honor i Sverige

Fråga: Jag såg att Honor inte längre är en del av Huawei. Var kan man köpa och prova Honor-mobiler i Sverige?
Elias Nordling svarar: I dagsläget har Honor ingen distribution i Sverige och det finns fortfarande många frågor kring det nybildade företaget. I sinom tid kommer vi nog få svar men i dag vet vi inte så mycket.

Fota i full upplösning med Samsung

Fråga: Jag har nyss köpt en Samsung A41 som jag är ganska nöjd med. Det är bara en sak jag inte förstår. Huvudkameran skall ju kunna ta bilder i 48 mp upplösning men det blir bara i 12 mp. I ert test skrev ni att man kunde göra någon inställning men hur jag letar hittar jag inget. Jag har ringt Samsung men dom förstod inte heller vad det kunde vara. Har du lösningen på detta är jag tacksam. 
Elias Nordling svarar: I kameraappen klickar du där du väljer bildformat i överkanten, där står till exempel [3:4] eller [9:16] på knappen. Klickar du på den kan du ändra bildformatet, och ett av alternativen är då full upplösning med 48 megapixel.

Googleklocka med e-sim

Fråga: Läste om Googleklockorna Mobvoi Ticwatch hos er. Kommer dom släppa 4G-versionen här i Sverige? Och kommer den fungera? 
Erik Mörner svarar: Jag har frågat just om det faktiskt och svaret var att det krävs anpassning så det är först om de får någon av våra lokala mobiloperatörer med sig som det kan bli aktuellt.