Appläget och möjlighet att köpa Huawei-telefon

Möjligheten att köpa Huawei-telefon i Sverige och det här gäller för appar

Bilden kommer från Huaweis polska sida

Mobilredaktionen svarar på frågor om apputbudet i Huaweis egen appbutik och hur det går till att köpa en Huawei-telefon idag från Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Köpa Huawei

Fråga: Kan man köpa Huaweis telefoner och hur är det att använda dom i Sverige idag, något man behöver tänka på innan man eventuellt slår till?

Erik Mörner svarar: Nej i stort sett inte. Det kan handla om enstaka exemplar, men vill du ha en av de senaste går det att importera, främst från länder i Östeuropa då. Telefonerna köpta här eller importerade från Östeuropa funkar och har svenska som språk med. Köper du från utlandet behöver du ju dock vara extra noggrann och alltid kolla saker som just om telefonen du köper faktiskt fungerar i Sverige, att den har svenska som språk och vad som gäller för skatter, frakt, eventuella tullavgifter, garantiärenden och så vidare.

Hur är appläget

Fråga: Hur ser det ut i Huaweis appbutik nu för tiden? Har den hunnit bli en verklig konkurrent/alternativ till Google Play eller? Eller kommer den fortfarande göra mig besviken?

Erik Mörner svarar: Ja det är påtagligt och det har inte hänt särskilt mycket i deras appbutik senaste året. Tittar jag till exempel på topplistan över mest populära apparna så är skillnaden total. Huawei Appgallery har en del kända appar, som Snapchat, Tiktok, BankID, Swish, Tinder, Telegram, Bolt, Lidl, men streamingtjänster som dominerar i Google Play saknas helt liksom så klart Googles egna appar och många andra nyttiga vardagsappar. Du kan använda alternativa appbutiker, men där kan du hamna i trubbel ändå om appen i fråga kräver Googles ramverk Google Mobile Services. 

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till ala artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och mycket andra fördjupande, vägledande artiklar. Det här tipset publicerades ursprungligen här i november då redaktionen svarade på samlade läsarfrågor.