Men att prata i mobil är ingen fara

När det åskar: Ladda inte mobilen

Mobilen utgör inget större hot när det åskar, men för säkerhets skull kan du låta bli att ladda den medan åskvädret pågår.

Publicerad Uppdaterad

Det är när detta skrivs ostadigt väder med väldigt mycket åska. Många känner säkert till att elektronik kan förstöras när blixten slår ner, men hur är det med mobiltelefoner? Kan radiosignalerna leda åska?

Om vi börjar med blixtnedslag i hus så kan det, om du har otur, uppstå en strömspik som kan förstöra hemelektronik som är ansluten till elnätet. Detta gäller även mobiltelefoner som ligger på laddning.

Det finns två sätt att skydda sig mot dessa strömspikar: Åskledare och överspänningsskydd. Det är extra viktigt att skydda sig om du bor i villa, i flerbostadshus finns det nästan alltid åskledare, och kanske också överspänningsskydd. Det behöver inte vara särskilt dyrt, ett enklare överspänningsskydd kostar någon tusenlapp, kompletterar du det med jordning går det på 5 -10 000 kronor plus installation enligt Brandskyddsföreningen. Bor du i flerfamiljshus, kolla med din hyresvärd eller bostadsrättsförening hur åskskyddet ser ut.

Men om du googlar detta när det åskar har du förstås ingen glädje av detta just nu, och den enkla lösningen är att helt enkelt dra ur all elektronik för säkerhets skull. Det gäller alltså även mobiler och surfplattor på laddning.

Kan mobilen i sig dra till sig blixtar med sitt elektromagnetiska fält? Det enkla svaret är nej, inte ens om du är utomhus i åskvädret och pratar i mobilen. Man ska som bekant inte vara ute på öppet vatten i liten båt när det åskar, men du behöver i det läget inte känna att du inte kan ta fram mobilen, för det gör varken till eller från.