Sucéer och bottennapp

Nokias mobiler genom tiderna

Nokia har varit med länge på marknaden för smarta telefoner och uppfinningsrikedomen har det inte varit något fel på. Titta bara på den här listan.

Publicerad Uppdaterad

Nokia 9000 - 1996

9000 var först i Nokias serie av kommunikatorer och en riktig bjässe. Kännetecknande för serien är att den hade dubbla skärmar. En som användes när telefonen skulle ringas med och en större för mer krävande uppgifter som surf och e-post. Med en vikt på 397 gram och ett tangentbord med full qwerty-var den inte speciellt fickvänlig. Dock fick telefonen trogna anhängare och liknande modeller spottades ut från Nokia fram till och med E90 som presenterades drygt 10 år senare.

Nokia 7650 - 2002

Det här var den första telefonen med Symbian Series 60. Dessutom den första Nokian med inbyggd kamera. Hur modern den var befästes genom en lansering tillsammans med filmen Minority Report och reklamfilmer som använde bilder för att kommunicera. Precis som många andra modeller som var först var 7650 en telefon som blev uppmärksammad.

Nokia 3650 - 2002

3650 var första Nokian med Symbian på den amerikanska marknaden och tidig med inbyggd kamera. Men det som var mest speciellt var att sifferknapparna satt i en ring i stället för i de vanliga prydliga raderna. En utmaning för den som skickade mycket sms och det visade sig svårt att lära sig placeringen och skicka snabba meddelanden. Experimentet med knappar i ring upprepades inte.

Nokia 7700 - 2003

Hade Symbian Series 90 och Visual Radio men nådde aldrig ut på marknaden på riktigt. Däremot fick den fungera som testplattform bland annat för mobil-tv. Vi på Mobil är några av de få som fått testa den. Nokia var märkbart stolta över skapelsen.

Nokia Ngage  - 2003

Nokia Ngage var telefonjättens satsning på att konkurrera med Sony och Nintendo om bärbara spel. Men succén uteblev och idag är telefonen kanske med ihågkommen för att den hölls som ett “elefantöra” eller “taco” ut från huvudet när man pratade.

Nokia Ngage QD - 2004

Uppföljaren till Ngage hade features som “straight talking”, det vill säga telefonen pekade inte ut från örat på samma sätt som föregångaren. Dessutom gick det att byta spel utan att först plocka bort batteriet. Förbättringarna hjälpte dock inte för att Ngage skulle ha en riktig chans mot Nintendo och Sony PSP.

Nokia 3250 - 2005

En del andra mobiler med udda design kan man fundera mycket över tanken bakom, men vridet i Nokia 3250 har faktiskt en funktion. På ena sidan av den del man kan rotera så sitter musikknapparna och när man vrider så att de hamnar fram så startas samtidigt telefonens musikspelare. Kameran sitter alltså på sidan, inte helt bra om man samtidigt vill se det man ska fotografera. På andra sidan motsatt musikknapparna finns den vanliga knappsatsen.

Nokia E70 - 2005

Nokias mejlmobil fick vingar för att rymma ett fullt qwerty-tangentbord. Ihopvikt såg den ut som en traditionell lur med med vingarna ute blev den en fullfjädrad mejlmobil för affärsfolket. Skärmen skulle dock kännas löjligt liten med dagens mått mätt.

Nokia N90 - 2005

Det finns vikbara mobiler och så finns det N90 som kändes nästan som en Rubiks kub när man öppnar och stänger den i praktiken tredelade mobilen. Den räcker naturligtvis inte långt i dagens konkurrens, men när vi testade telefonen gillade vi verkligen skärmen och så kameran då med sina två megapixel. N90 hade optik från Carl Zeiss, men det gjorde inget överdrivet intryck på oss.

Nokia 770 Internet Tablet - 2005

Första surfplattan lanserades i tysthet på en Linuxkonferens och såldes i Sverige enbart via Nokias egen hemsida. det här var det första embryot till det som idag är Meego. Men telefoni var det inte tal om utan snarare en platta där man använde sin telefon som modem. Här fanns skärmtangentbord och en bra webbläsare, i praktiken hade Nokia alltså en surfplatta på marknaden år innan fenomenet slog igenom på allvar. Hade Nokia satsat mer från början är det mycket möjligt att läget för Nokia idag skulle sett annorlunda ut.

Nokia N95 - 2006

När den kom var den förbluffande långt före allt annat. GPS, wlan och 3G i en och samma enhet var bara det imponerande. Att den sedan uppdaterades kontinuerligt med nya funktioner flera år efter lanseringen gjorde den till en riktig klassiker . Den var fantastisk när den kom, helt enkelt en supermobil utrustad även med den bästa kameran vid den här tidpunkten. Att dela bilder till webbtjänster och navigera med hjälpa av gps; tjänster som blev populära långt senare fanns på plats redan i N95.

Nokia E61 - 2006

En riktig mejlmobil och Nokias första Blackberrykopia. Tangentbordet hade rejäla gummiknappar och tillsammans med den breda skärmen gjorde det att telefonen var snabb att både läsa och skriva på. Föregångare till succéer som E71.

Nokia N91 - 2006

Nokia satsade på en musikmobil med upp till för tiden fantastiska 8 gigabytes minne. Dock inte som flash-minne utan med en riktig hårdisk i miniformat. N91 hade också kamera på 2 megapixel och kunde koppla upp sig mot lokala nätverk via wlan.

Nokia 6110 Navigator - 2007

Det var inte den första Nokiamobilen med gps-navigering, men Nokia 6110 Navigator är specialiserad på navigering utan att för den delen vara en dålig mobil i andra hänseenden. I 6110 köpte Nokia in kartprogrammen från Tomtom och använde kartor från Navteq ett bolag som man senare köpte.

Nokia 5800 - 2008

Den musikinriktade 5800 Xpress Music blev Nokia första försök att möta hotet från Iphone med en egen pekskärmsmobil. Till skillnad från Apple ville man även konkurrera med priset och telefonen utmärkte sig inte på något annat sätt än genom att vara just en Nokia med pekskärm. Långt inan telefonen såg dagens ljus, eller snarare mörker eftersom den lanserades på en stökig nattklubb i London, var den i rykteskretsar känd under namnet Tube.

Nokia N97 - 2009

Vid lanseringen hade den “allt” och på papperet imponerade N97, men stort format och bristfällig mjukvara var en dålig kombination. Bara ett halvår senare utdelade Nokia själva nådastöten genom att lansera samma funktioner i form av den mindre N97 Mini. Det fanns inte längre någon anledning för någon att köpa storebrorsmodellen.

Nokia N900 - 2009

N900 var den första Linux-baserade telefonen från Nokia. N900 byggde vidare på surfplattorna med N810 som den närmaste föregångaren. Ett helt nytt gränssnitt och begränsade basfunktioner gjorde att den nästan bara såldes till ett teknikintresserat fåtal. N900 var dock inte tänkt som en massmarknadsprodukt, utan mer som ett framtidstest. Den fann en hängiven användarskara som överösde Mobil med arge brev när N900 blev försenad. Mer dator än mobil och till exempel saknade den MMS, med baktanken att användarna själva skulle koda en app för det.