Till dig som är ovan vid mobiler

Nybörjartips: Tänk på hur du håller mobilen

Om du försöker vänja dig vid en smartphone kanske det händer oväntade saker. Vi förklarar varför.

För den som kommer från en knapptelefon kan det vara lätt att glömma att i stort sett hela telefonens framsida är en tryckkänslig yta där det händer saker när du vidrör den. Detta är en väldigt vanlig källa till att oönskade saker händer på mobilen för den oerfarne.

Om du håller i mobilen med ett sådant grepp att du vidrör skärmens framsida är risken att det tolkas som om du trycker på skärmen stor och något oavsiktligt händer, samma sak om du rör vid skärmen när du ska peka ut något på den. Och om det ringer och du halar fram mobilen genom att hålla i framsidan är det risk att du avvisar samtalet.

Håll därför mobilen i dess sidor så gott det går och utan att vidröra skärmen annat än när du vill svepa eller trycka på skärmen. Håll i sidorna även när du tar upp telefonen ur väskan eller fickan.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till absoluta nybörjare.