Till dig som är ovan vid mobiler

Nybörjartips till mobilen: Mackprata inte!

Om du pratar i mobilen som om du var på väg att ta en tugga av en macka gör du fel.

Det här tipset vänder sig främst till unga mobilanvändare. För äldre ter det sig förmodligen naturligt att prata i en smartphone så som man pratar i en mobiltelefon med knappar, eller som en gammaldags telefonlur, med övre delen mot örat och nedre delen så nära munnen det går. Det är helt korrekt.

Att mackprata däremot är att hålla mobilen som om den var en macka man just ska ta en tugga av, med nederänden mot munnen och överänden rakt framför sig. För att man över huvud taget ska höra vad den man pratar med säger då måste telefonen vara på högtalarläge, vilket innebär att alla i din omgivning också hör den du pratar med. Den du pratar med hör i sin tur dig sämre när telefonen är i högtalarläge eftersom mikrofonen då ställs om för att förstärka din röst även på håll.

Telefonen är konstruerad för att ge allra bästa ljud om du har högtalaren mot örat och mikrofonen mot munnen precis som med en gammal lur. Om du mackpratar hör du sämre, den du pratar med hör dig sämre och du stör omgivningen betydligt mer.

Så varför förekommer över huvud taget mackpratande? Det sägs att det började med dokusåpan Meet the Kardashians. I den filmas de deltagande när de talar i telefon, och för att även den som de talar med ska höras i inspelningen har de alltid mobilerna i högtalarläge. Eftersom Kardashierna har inspirerat en hel del i stil och mode i vår tid inspirerade även deras sätt att prata i telefon.

Du kanske tycker det ser coolt ut, men de blickar du får i kollektivtrafiken från dina medpassagerare är inte beundrande, så för din, den du pratar med och alla andras skull, mackprata inte.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till absoluta nybörjare.