Låt inte telefonförsäljaren prata omkull dig

Nybörjartips: Välj billigare mobil och abonnemang

Om du inte kan något om mobiler går du kanske till en butik och ber dem att hlälpa dig få något bra. det kommer de att göra, men det blir förmodligen dyrare än det behöver vara.

Går du till en mobilbutik och säger att du vill ha en mobiltelefon och ett mobilabonnemang kommer du förmodligen att få ett erbjudande att köpa en telefon på avbetalning under två år med abonnemanget till ett paketpris på, säg, 600 - 700 kronor i månaden. Det är förmodligen ett helt okej pris för vad du får, det vill säga en toppmodell av senaste generationen och ett mobilabonnemang med rejäl datapott. Men är det verkligen det du behöver? Om det inte är viktigt att du har en mobilkamera som hör till de bästa just nu klarar du dig förmodligen bra med en mobiltelefon till en tredjedel av priset, ja det finns modeller för 2000 kronor i engångskostnad som är fullt tillräckliga för de flesta behov.

På samma sätt är det tveksamt om du behöver särskilt mycket datapott. Om du har bredband hemma med trådlös anslutning kan du koppla upp mobilen till det när du är hemma. Såvida du inte tittar mycket på strömmande video på mobilen när du är på resande fot klarar du dig förmodligen på ett abonnemang för en hundring i månaden. Tillsammans ger det billigaste alternativet en kostnad på 4400 kronor på två år, att jämföra med drygt 15 000 kronor för alternativet med toppmodellen.

Var därför tydlig med att du vill ha något billigt och inte behöver så mycket datapott om du köper en ny mobil i butik.

Om du skulle ha valt för lite datapott i ditt abonnemang märker du det på att du får ett meddelande om att potten är slut, och du kan fylla på mer för en engångskostnad, så det är nästan alltid bättre att börja med en liten pott och uppgradera abonnemanget om du märker att det behövs.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till absoluta nybörjare.