Mest undrat i maj

Redaktionen svarar på läsarnas aktuella frågor

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Hur du som läsare kan koppla mobilen till din bil, om de senaste toppmodellerna och när de faktiskt kommer hit, om uppdateringar och oförklarliga mobilproblem samt mycket annat. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

När kommer fler Mi11?

Fråga: Jag läste om Xiaomi Mi 11 Pro och att den skulle lanseras i februari i år. Vad jag vet finns endast Mi 11 ute och inte Mi 11 Pro. Vet ni när den kommer att lanseras?

Erik Mörner svarar: Xiaomi lanserar vanligen sina telefoner i flera steg. Först på hemmamarknaden i Kina, sen globalt och förr eller senare brukar vi få reda på att de kommer även till Sverige och vad exakt de kommer att kosta. I Mi11-fallet visades den först i Kina strax innan nyår och kom sedan hit till Sverige i mitten av mars. Mi 11 Pro och Mi 11 Ultra lanserades sedan i slutet av mars och Mi 11 Ultra släpps i begränsad upplaga i Sverige med försäljningstart inom kort. Priset är 12 990 kr och den kommer hit tillsammans med även Mi 11 Lite 5G och Mi 11i som alltså får göra Mi11 som finns sedan tidigare sällskap.

När kommer fler Mi11?

Fråga: Jag läste om Xiaomi Mi 11 Pro och att den skulle lanseras i februari i år. Vad jag vet finns endast Mi 11 ute och inte Mi 11 Pro. Vet ni när den kommer att lanseras?

Erik Mörner svarar: Xiaomi lanserar vanligen sina telefoner i flera steg. Först på hemmamarknaden i Kina, sen globalt och förr eller senare brukar vi få reda på att de kommer även till Sverige och vad exakt de kommer att kosta. I Mi11-fallet visades den först i Kina strax innan nyår och kom sedan hit till Sverige i mitten av mars. Mi 11 Pro och Mi 11 Ultra lanserades sedan i slutet av mars och Mi 11 Ultra släpps i begränsad upplaga i Sverige med försäljningstart inom kort. Priset är 12 990 kr och den kommer hit tillsammans med även Mi 11 Lite 5G och Mi 11i som alltså får göra Mi11 som finns sedan tidigare sällskap.

SMS till fler

Fråga: I helgen skickade jag sms till tre personer, och när de svarade upptäckte jag att även svaren gick till alla och alla kunde se vilka andra jag skickat till. Ska det vara så?

Elias Nordling svarar: Det kanske inte är så man tänker sig att det fungerar, men det är så grupp-sms fungerar i praktiken. Rent tekniskt blir ett grupp-sms egentligen ett mms och det är där som gruppfunktionen adderas. Sedan kompliceras det hela ytterligare om du skickar till en grupp med Iphone- och Android-användare blandat för då styr även det vilka som får svaren och vilka som inte får dem. Vill du kunna göra massutskick av sms, till exempel till registrerade kunder, finns det dock appar som du kan installera som gör att de skickas som enskilda sms snarare än gruppmeddelanden, utan att du behöver skicka iväg dem en och en.

Höja volymen

Fråga: Hej, läste recensionen av Airpods Max och håller med att det är mycket bra ljud men! Maxvolymen är alldeles för låg. Om man lyssnar på t ex AC/DC, Metallica etc ska det vara tryck. Ok jag kanske är något miljöskadad men många andra typer av lurar går att kräma ur mycket mer. Känns som den potential som faktiskt finns inte utnyttjas. Irriterande! Finns det nåt knep att låsa upp dem eller nåt? Går att få högre ljud i Airpod Pro dock inte alls av samma kvalitet.

Erik Mörner svarar: Hej, nä volym högre än högst går nog inte att fixa vad jag kan se. Apple har ju snarare gått andra hållet och varnar när de tycker att du lyssnar på för hög volym, för att skydda din hörsel då.  

Sonos Roam på fast plats

Fråga: Jag är sugen på att skaffa en Sonos Roam och läste recensionen av denna högtalare. Tack för en bra genomgång! Jag har en fråga: Kan jag ha Roamen inkopplad mot elnätet kontinuerligt och låta den fungera precis som en Sonos One?

Jag har flera Sonos One i huset som fungerar klockrent. Men ute till altanen tänkte jag att en Roam skulle vara bättre tack vare IP67-klassen.

Tanken är att använda Roamen exakt som en Sonos One, ha den fast uppsatt under vår/sommar, och kontinuerligt ha den ansluten till el-nätet.

Skulle detta funka bra tror du??  (wifi-täckning är inget problem…)

Erik Mörner svarar: Japp, det ska inte vara några problem.

Uppdatering av äldre Samsung

Fråga: En fråga angående uppdateringar. Jag har siktat in mig på en Samsung Galaxy S10e men den är ju från 2019 och de stora kedjorna har slutat sälja den. Riskerar jag att köpa en telefon som ganska snart inte går att använda till bankärenden etc? Jag är ganska försiktig med telefoner så jag hoppas kunna ha den i 5 år.

Elias Nordling svarar: S10e har nyligen fått den senaste Androidversionen, och Samsung har dessutom utfäst att den ska få Android 12 då man nu lovar tre stora uppdateringar på sina toppmodeller. Det borde säkra att Bank-ID och liknande inte slutar funka på ett bra tag och min bedömning är att den inte kommer att vara omodern om 5 år.

Ålderstecken hos G6 Play

Fråga: Finns det ingen uppdatering till Motorola Moto G6 Play? Appen Keno fungerar inte som den ska med mobilen och jag har Android 9 nu. 

Erik Mörner svarar: Hej, nej Moto G6 Play är för gammal för att Motorola ska anstränga sig och ge den fler systemuppdateringar. 

Varför strular mina Moto E7 plus?

Fråga: Jag har 2 stycken Moto E7 Plus som jag använder via wifi för att streama film och musik samt drönarstyrning. De funkar bra till nästan allt men jag har problem med appen Boxer Play. Trots lägsta upplösning så hackar ljud och bild och bryts efter 10 minuter. Alla andra uppspelningar funkar felfritt,  Svt Sr Tv4 Prime Youtube Netflix Spotify. Vid kontakt med Boxer säger de att telefonär för slö. Jag har en drös gamla mobiler, till exempel Moto E3 med flera som alla funkar med Boxer Play. Har mina mobiler problem? Nåt ni märkte på test?

Elias Nordling svarar: Som du själv konstaterar är det orimligt att skylla på att telefonen är för slö när det funkar på mobiler med betydligt klenare processorer. Jag skulle snarare gissa på att det är någon bugg i grafikdrivrutinen till telefonen, men ärligt talat har jag svårt att svara på frågan. Mitt bästa tips är att rapportera det som en bugg till Motorola och hoppas att det löser sig med kommande uppdatering.

Xperia fryser

Fråga: Jag är gammal trogen Sony-kund ända sedan Ericsson och Sony Ericsson-tiden men nu ger jag upp. Sony har sådana uppenbara kvalitetsproblem men jag hittar ingenting på nätet som är relevant i mitt fall. Displayen fryser och jag kan inte manövrera min telefon. Knapparna fungerar men i och med att skärmen är fryst är telefonen oanvändbar, inte ens nödsamtal. Telefonen ringer vid inkommande samtal men det går inte att svara pga skärmen. 

Efter någon timme släpper det men situationen upprepas. Samma sak hände med min tidigare Mk I. Pratade med kompis som också har samma modell Mk II och tidigare MkI och han upplever samma sak. 

Supporten på Sony har aldrig hört talas om detta och rekommenderar fabriksåterställning men det känns slentrianmässigt, varför skulle det lösa problemet? 

Jag har problem med tidigare Xperia-modeller från 2016-2017 med orange linje som växte i displayen. Fick byta telefon utan kostnad (efter lite tjafs) två gånger. 

Xperia 5 är snygg, tar bra bilder men Sony har uppenbara kvalitetsproblem, eller?

Erik Mörner svarar: Det där var inget vi märkte av i vårt testexemplar, men låter ju inte som något man ska finna sig i som kund. Kan nog vara värt ändå att följa Sonysupportens råd och om det inte hjälper söka annan kompensation eller få telefonen utbytt.

Vilken Androidplatta ska jag välja?

Fråga: Jag tänkte lämna ipad och köpa en Androidplatta. Jag har tittat på Lenovo P11, Samsung Galaxy Tab 5SE och Samsung Galaxy Tab 6 Lite. Lenovos platta har väldigt bra pris, man får två Lenovo för en Tab 5 SE nästan. Vilken hade du valt av dessa? Jag ska surfa, maila och se på film men inte spela spel.

Elias Nordling svarar: Jag tycker att Lenovo P11 känns som rätt val för dig. Den är nyast, har hyfsat bra skärm, har tillräcklig prestanda för uppgiften och bra högtalare för filmtittande. 

Vad krävs för mobil i bil

Fråga: Vad krävs av min mobil för att den ska funka med bilen? Jag får ingen kontakt.

Erik Mörner svarar: Enkel anslutning, så att du till exempel kan få musik från Spotify eller samtal från mobilen i bilens högtalare kan du få med nästan alla nya mobiler och bilar via bluetooth direkt. För Apple Carplay och Android Auto där du får upp mobilens innehåll anpassat för bilens skärm krävs i Apple-fallet IOS 13 eller senare och i Android Auto-fallet Android 6 eller senare, samt då att din bil har stöd för respektive system.

Mobil plus

  • Obegränsad tillgång till alla artiklar på mobil.se
  • Fördjupande reportage, tips, skolor och initierade analyser
  • Avsluta när du vill

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Eller vill du bara låsa upp och läsa den här artikeln?