Så funkar programbutikerna

Mobiltillverkarna slår en efter en upp portarna till egna programbutiker och vi har testat dem alla och hjälper dig att komma igång med nedladdning av nya program till mobilen.

Publicerad Senast uppdaterad

Apple lanserade sin programbutik i samband med lanseringen av Iphone 3g och sedan dess har butikerna poppat upp en efter en.

De har flera saker gemensamt. De samlar med varierande framgång alla program tillgängliga till din telefon på ett och samma ställe. De fixar också betalningssättet, så att du slipper bli kund hos varje liten programtillverkare som du vill köpa program av. De vill alltså förenkla det mesta som har med att hitta, köpa, ladda ner och installera program som du skulle vilja använda.

Många modeller

Apple hade det relativt enkelt eftersom de bara har en telefonmodell, men tillverkare som Sony Ericsson och Nokia har många olika telefoner som affären ska fungera på. Själva åtkomsten, att du ska kunna se dig om i butiken, har de löst genom att göra den till en mobil webbsida. Hos Nokia får du själv trycka in adressen (se rutan om Ovi Store) och hos Sony Ericsson får du klicka dig fram till Playnow i menyerna.

N97 är Nokias första mobil med inbyggd programbutik

När de väl löst det är nästa steg att fylla affären med program att ladda ner, och då program som funkar på just din telefon. Under hela våren och sommaren har mobiltillverkarna förhoppningsfullt trumpetat ut att just deras butik nu är öppen för att ta emot program från utvecklare som vill ha sina program i just den här butiken. Och dem som gör programmen, som i alla fall en del av oss skulle kunna tänka oss att både ladda ner och kanske köpa, har vägt för- och nackdelar om de ska hoppa på tåget - för även om det är ett smidigt sätt för dig och mig att få program så tar mobiltillverkaren 30 procent av intäkterna när ett program köps.

Givetvis gick det att få tag på program även innan butikerna kom in i bilden. På vanliga webben har tillverkarna själva kunnat nå dig och där kan du fortfarande ladda ner program till din mobil från Nokia, LG, Sony Ericsson eller Samsung och så vidare.

Apples programbutik är än så länge den mest välfyllda

Det går även att ladda ner program från portaler som försöker samla massor av program i en katalog, ungefär som tillverkarna av telefoner gör i dag. Handango är den största och de har till och med skapat specialbutiker som tillverkarna sedan satt sina egna namn på. Men nu är det nya tider.

Varierande utbud

Mobiltillverkarna har färdiga butiker som du och jag har tillgång till och nu ska bara butikerna fyllas med innehåll, det som är själva vägen till en lyckad butik; att det finns något att köpa. Ingen av de sedan länge etablerade mobiloperatörerna har dock startat från noll. De har i stället samordnat sina befintliga tjänster och som exempel så hade Sony Ericsson program i sin tjänst Fun&Downloads. Nokia har nedladdning av program från Hämta, Mosh, Betalabs och ett antal fler ställen som man nu samordnar till den nya Ovi Store.

Sony Ericsson och Nokia som alltså båda har nystartade butiker har rätt så få program. Det är betydligt färre än antalet som finns i nykomlingen Androids butik och bara en bråkdel av de många program som Iphone lockat till Appstore.

Programmen i Android Market har full tillgång till telefonernas alla funktioner

Apple var först att genomföra idén med en samlad butik, men faktum är att de inte var först med idén. Den har funnits redan tidigare även om den kanske aldrig riktigt fullföljts förrän Apple lanserade sin Appstore i juli förra året, med Itunes musikaffär som grund. Att hitta program att ladda ner till sin telefon gick även innan mobiltillverkarna såg sin chans att bli butiksföreståndare och leverera allt från ringsignaler och bakgrundsbilder, till nu även musik, spel, film och så program då.

Mobiltillverkarna har haft embryon till programbutiker, med den viktiga skillnaden att man oftast inte tagit betalt utan enbart erbjudit gratisprogram. Nokia har till exempel haft en Hämta-meny i sina telefoner där en anpassad lista med program för den aktuella telefonen kunnat laddas ner. I listan kunde man sedan välja program att ladda ner till telefonen.

I Playnow Arena kan du betala via bankkort eller premium-sms.

Samma sak gäller Sony Ericsson som haft länkar till sitt Fun&Downloads där man förutom enklare program erbjudit teman att ladda ner för att anpassa och göra telefonen mer personlig. I utbudet räknas även ringsignaler, bakgrundsbilder och paneler till Xperia X1, Sony Ericssons Windowsmobil med tangentbord.

Även operatörerna har sett sin chans att tjäna extra pengar och har i sina respektive mobila portaler erbjudit framförallt spel och ringsignaler. Då har betalningen hamnat direkt på fakturan från operatören i slutet av månaden, eller dragits direkt från saldo på kontantkortet.

Nokias programbutik heter Ovi Store och finns på adressen store.ovi.com som du knappar in i din mobils webbläsare. För en del mobilmodeller finns även en speciell programvara för butiken som du kan ladda ner via telefonens Hämtameny.

För att kunna handla, eller ladda ner gratisprogram krävs att man har ett Nokiakonto och ett betalkort kopplat till det kontot. Man betalar alltså via kortet när man köper program till sin telefon.

Butiken

Öppna webbläsaren i mobilen och gå till http://store.ovi.com/ Där hittar du butiken och kan via webbläsaren se dig omkring.

Även på din dator

För översikten kan det vara användbart att butiken även är tillgänglig via vanliga datorn och dess stora skärm. Där kan du titta på topplistor och hela utbudet, men köpet måste du göra i mobilen.

Skapa konto

När du hittar något du vill ha krävs att du har ett Nokiakonto. Du behöver ett konto även om du bara vill ladda ner ett gratisprogram. Har du inget konot får du skapa ett. Det går att göra direkt i telefonen.

Betalningssätt

I Ovi Store betalar du dina inköp med hjälp av ett kreditkort. Första gången du laddar ner eller köper något så sparas dina kontouppgifter. Nästa gång behöver du därför bara ange dina inloggningsuppgifter och inte alla siffror från kortet. Ett kvitto kommer via e-post när pengar dragits från ditt kort.

I menyerna på Sony Ericssons mobiler hittar man ofta en Playnowikon. Den har funnits där för att erbjuda musik, ringsignaler och bakgrundsbilder, men nu har den fått en än mer viktig uppgift. Playnow fylls nu med allt från film till just program som vi behandlar här. Är Playnowikonen i din telefon borta till förmån för operatörens portal kan du knappa in adressen direkt i webbläsaren och komma rätt.

Butiken

Butiken heter Playnow Arena och du kommer dit genom en ikon med en stor grön trekant. Är din telefon operatörsanpassad kan du i stället komma till butiken genom att ange adressen http://m.playnowarena.com i mobilens webbläsare.

Även på din dator

Vill du ha lite mer översikt kan du besöka butiken även med en vanlig dator. Där kan du dock inte köpa något utan bara skicka länkar till din mobiltelefon via sms. Adressen är www.playnowarena.com och där kan de se utbudet på stor skärm.

Skapa konto

Hos Sony Ericsson behöver du inte skapa ett konto för att kunna ladda ner och handla program. Väljer du att betala via sms kan du handla utan konto, men det blir dyrare att handla då, jämfört med om du betalar via kreditkort. Konto för att betala via kort kan du skapa direkt i butiken när du ska betala.

Betalningssätt

Du betalar antingen via sms och då behöver du inget konto, eller med betalkort. Sms-kostar lite mer, så typiskt kostar ett program via sms 50 kronor och samma program om du betalar med kort kostar 40 kronor.

Det som utmärker Android jämfört med till exempel Iphone som även de är ett nytt mobilsystem är att programmen här har betydligt friare tyglar. Laddar du ner ett bildprogram kan det få tillgång till stora delar av systemet och lägga in snabbval till exempel direkt i kamerafunktionen, något som inte tillåts i Iphone där varje program är mer inlåst.

Butiken

Ikonen du ska klicka på heter Market och är en liten shoppingkasse.

Även på din dator

Det finns visserligen en webbplats för Android där man kan se några topplistor över de mest populära programmen, men i övrigt är det telefonen som gäller när du ska söka efter program.

Skapa konto

Du behöver ett Googlekonto för att komma in i en Androidtelefon, men något annat krävs inte för att komma in och ladda ner program från Android Market.

Betalningssätt

Det finns program att köpa i Market, men tyvärr finns bara gratisutbudet tillgängligt i Sverige än så länge. I oktober ska även svenska användare kunna köpa betalprogram

Iphones Appstore är den som fått alla andra tillverkare att plötsligt vakna och härma. Med hjälp av sitt försprång så är Appstore den butik som har klart flest program i sin butik.

Butiken

I Iphone heter ikonen App Store och den synkar dina kontouppgifter, så har du väl ställt in ett konto i Itunes på datorn så hänger det med när du synkar telefonen. Program du köper i mobilen laddas över och sparas på datorn nästa gång du synkar telefonen. I telefonen kan du via mobilnätet ladda ner program som är upp till 10 MB stora. Större program får du ladda ner via wlan eller i datorn.

Även på din dator

Som de andra butikerna finns Itunes i datorn, det är ju till och med ett eget program, men någon webbsida som de andra butikerna har finns inte. Du måste alltså ha Itunes för att komma åt butiken i datorn, men det behövs även för att få igång och synka telefonen. När du sedan köpt ett program i datorn förs det över till telefonen vid nästa synkning.

Skapa konto

Kontot du behöver för att ladda ner program skapar du när du börjar använda Itunes. Det gäller för programinköp, musik och annat och det kopplas till ett kreditkort som debiteras varje gång du gör ett inköp.

Betalningssätt

Det finns ett betalningssätt och det är betal-/kreditkort. Mastercard, Visa och American Express är korten som stöds.

I windowsmobilerna finns ännu ingen färdig butik, men utvecklare kan redan nu fylla Microsoft Marketplace och under hösten ska dörrarna öppnas även för den som vill handla.