Fördelar och begränsningar

Så kan du använda Google Maps utan uppkoppling i offlineläge

Du behöver inte ha uppkoppling i telefonen för att ha nytta av Google Maps.

Det kan finnas flera anledningar till att använda Offlineläget i appen. Kanske är mobildata väldigt dyrt i landet du befinner dig, eller så vill du bara spara lite på data och göra appen snabbare.

Genom att klicka fram menyn i Google Maps, den som gömmer sig bakom din profilbild, och sedan klicka Offlinekartor, kan du välja att ladda ner ett område för att sedan ha tillgång till det även utan uppkoppling. Kartan lagras då lokalt på telefonen. Efter en angiven tidsperiod, vanligen några veckor, förfaller kartan, men har du regelbunden uppkoppling via wifi så kommer den att uppdateras och du kan även välja själv att manuellt uppdatera den när du har wifi-uppkoppling.

I offlineläge kan du fortfarande få vägbeskrivningar för bil, men inte till exempel kollektivtrafik eller navigering till fots. Du får heller inte information som är beroende av uppkoppling, till exempel aktuell trafiksituation och information om köer eller väder.

Offlinenavigering även utan att ladda ner kartor

Faktum är att du även utan att ladda ner kartor kan inleda en ny bilnavigering. Så länge du har internetuppkoppling när navigationen startar kommer den att fortsätta även om du skulle förlora uppkopplingen på vägen. Startar du därför en navigering när du är hemma eller någonstans där du har internet kommer rutten att laddas ner så att du kan fortsätta få vägvisning även om du senare skulle förlora uppkopplingen.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips på funktioner i Google Maps du kanske inte känner till.