Ute nu i uppdatering

Styr dator och Ipad med samma mus och tangentbord – så fungerar Universal Control

Den efterlängtade och försenade funktionen universell kontroll (Universal Control på engelska) finns nu tillgänglig. Den låter dig använda samma mus och tangentbord på både Ipad och dator, sida vid sida. Dessutom kan du dela bilder genom att bara dra och släppa mellan skärmarna.

Publicerad Uppdaterad

Universell kontroll presenterades redan sommaren 2021 och innebär att du kan ställa dator och Ipad bredvid varandra och använda samma uppsättning mus och tangentbord för att styra båda. Musen färdas helt enkelt över kanten mellan skärmarna och får dator och Ipad att fungera bättre tillsammans. Du kan styra båda enheterna, men du kan även dra och släppa till exempel bilder mellan dator och Ipadskärm för att föra över filen. Du ser i filmen nedan hur det fungerar i praktiken.

För att det här ska fungera krävs att din Ipad har Ipad OS 15.4 eller senare och att datorn är uppdaterad till Mac OS Monterey 12.3 eller senare. Sedan är det enda som krävs att du går in i inställningar på din Mac och söker efter “Universell kontroll”. Du hittar det under ikonen Bildskärmar i Inställningar. Sedan är det bara att börja använda funktionen för att få dina enheter att samspela bättre.

För att anslutningen ska fungera krävs att både dator och Ipad är inloggade på samma Apple-ID-konto och du kan ansluta Ipad tillsammans med vanliga externa skärmar för att på det sättet få ännu flera skärmar att jobba med.